- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co widzi operator komórkowy gdy jesteśmy w zasięgu?
Dobra, jeśli max. urządzeń na sektor/antenę to 1500 urządzeń. (Wiem, że to nie jest dokładna liczba, ale przypuszczmy, że jest i nie dyskutujmy, że to nie konkretna liczba). To w takim razie co się dzieje gdy wszystkie sektory na stacji przekroczyły limit tych 1500 urządzeń? Np. pan X który 1501 abonentem na stacji chce się zalogować do sieci? - to co w takim razie: odłączają telefon pana Y który nie używa w danym momencie sieci i zwalania miejsce na rzecz pana X?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ign24467 nie ma limitu, nie ma podziału i zabierania czegoś komuś .
To jest jak żywy organizm i się dostosowuje, bo nawet tych 1500 klientów ciągle tego samego nie generuje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak stają osiągnie limit, to nie przyjmuje kolejnych urządzeń do obsługi. Najłatwiej to sprawdzić w sezonie nad morzem lub podczas dużego koncertu. W zeszłym roku w lipcu byłem w Mielnie 200 metrów od BTS, a łączyło mnie z oddalonym o kilka(naście?) kilometrów dalej i praktycznie żadna usługa nie działała, nawet rozmowa po 2G, bo po próbie połączenia następowało automatyczne rozłączenie.
Oczywiście żadne wymuszenie technologii po stronie terminala czy włączanie trybu samolotowego celem wymuszenia nowego połączenia w niczym nie pomagały. Dopiero wyjechanie z Mielna.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁysaKaszankaINC tylko pytanie: z powodu limitu, czy przeciążenia tak zadziałało? Zauważyło, że tu nie ma szans na pasmo i połączyło tam gdzie takowe były...działa to dynamicznie...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ale najwidoczniej byles w zasiegu stacji, gdzie kazda byla obciazona. Bo... normalnie to kontroler po stronie operatora przydziela zasoby innej stacji.
To dziala podobnie do handoverow soft- swoja droga gdy sasiednia stacja nie ma wolnych zasobow radiowych to wtedy nastepuje terminacja polaczenia co czesto doswiadczamy w podrozy.
jak ktos chce doswiadczyc jakosci sieci komorkowej z 2000 roku to wystarczy pojechac do Niemiec.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agat13 tego już nie wiem czy to jest przeciążenie czy limit użytkowników bo:
1. nie wiem jaki ma ustawiony limit sektor z którym się łączę
2. stacja jest na budynku przy drodze, gdzie teraz po uruchomieniu S52 w mojej lokalizacji więcej osób z pobliskich wsi/miejscowości przejeżdża i to bardzo dużo (co może być tego przyczyną, że więcej urządzeń się łączy z powodu tych przejeżdżających)
3. Wtedy mój telefon nie przyłączył do żadnej technologi (3G, LTE, 5G)... tylko po prostu pokazał "Orange" i normalnie pokazuje kreski statusu sieci - ale i tak nawet nie mogłem zadzwonić, wysłać SMS'a czy skorzystać z internetu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ign24467napisał(-a)...
nie wiem czy to jest przeciążenie czy limit użytkowników
...
https://www.youtube.com/watch?v=FSnN0BK6OPQ
Nie ma żadnego sztywnego limitu. Telefon nigdy nie jest "na sztywno" przypisany do jednego BTSa. Nawet w czasie jednego połączenia może się to zmieniać. Natomiast system ma oczywiście ograniczoną wydajność, i jest podatny na przeciążenia.
Jeśli takowe występują, należy podzielić komórkę na mniejsze. Operator może to zrobić, jeśli uzna że sytuacja uzasadnia takie działanie. Zgłaszanie mu problemów występujących na jakimś obszarze przez wielu abonentów to jeden z argumentów.
Jeśli nie planujesz aplikować o pracę w telekomunikacji to dalsze rozkminianie tego kto ci zabiera limit połączeń nie ma wielkiego sensu, IMHO. Ale to Twój czas i możesz go tracić w taki sposób jaki chcesz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 dobrze, no to nie ma limitu na BTS'ie - to co w takim razie spowodowało, że na moim telefonie (iP13) w nazwie sieci jest tylko "Orange" bez żadnej ikony transmisji danych, pomimo tego, że jest włączona. Na dodatek nie mogę dzwonić, nie mogę korzystać z internetu mobilnego czy wysłać SMS/MMS
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś