Centrala telefoniczna

ROZWIĄZANE

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 3
  • 2
  • 0

Centrala telefoniczna

Dzień dobry, żeby nie pytać chata gpt, jak można sprawdzić gdzie koło mnie jest centrala telefoniczna? Ostatnio mnie wzięło zainteresowanie na sieci telekomunikacyjne i fajnie by było wiedzieć co się gdzie znajduje 😉

czekam na odpowiedzi

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9660
  • 40053
  • 331

Centrala telefoniczna

Kable telefoniczne są stopniowo likwidowane więc wkrótce albo pójdą na złom albo nie będą "szły" nigdzie. Jawne dane o przebiegu rozmaitych instalacji znajdziesz na mapach w geoportalu.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 ODPOW. 6

• 9660
  • 40053
  • 331

Centrala telefoniczna

@sabatoskarnapisał(-a)

Dzień dobry, żeby nie pytać chata gpt, jak można sprawdzić gdzie koło mnie jest centrala telefoniczna? Ostatnio mnie wzięło zainteresowanie na sieci telekomunikacyjne i fajnie by było wiedzieć co się gdzie znajduje 😉

czekam na odpowiedzi

A co rozumiesz pod pojęciem "centrala telefoniczna"?

• 3
  • 2
  • 0

Centrala telefoniczna

np. tam gdzie idą wszystkie kable telefoniczne z miasteczka, bo skrzyneczki tp są u mnie wszędzie 

• 9660
  • 40053
  • 331

Centrala telefoniczna

Kable telefoniczne są stopniowo likwidowane więc wkrótce albo pójdą na złom albo nie będą "szły" nigdzie. Jawne dane o przebiegu rozmaitych instalacji znajdziesz na mapach w geoportalu.

• 3
  • 2
  • 0

Centrala telefoniczna

aha, to fajnie wiedzieć, i tak już u nas rządzi światłowód i 5G

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2639
  • 10283
  • 38

Centrala telefoniczna

@sabatoskarnapisał(-a)

żeby nie pytać chata gpt

a dlaczego nie?
jak można sprawdzić gdzie koło mnie jest centrala telefoniczna?

Sprawdzę to praktycznie: nie tylko „jak”, ale też jakie publiczne tropy zwykle działają w Polsce — bo Orange/TP nie ma jednej wygodnej mapy central dla zwykłych ludzi.

Najprościej: nie ma już jednego pewnego publicznego spisu central TP/Orange z adresami, ale da się to ustalić z kilku śladów.

1. PIT UKE — najlepszy oficjalny trop

Wejdź w Punkt Informacyjny ds. Telekomunikacji UKE. To oficjalny portal o infrastrukturze telekomunikacyjnej: pokazuje m.in. pokrycie infrastrukturą i sieciami, budynki do kolokacji oraz dane o sieciach telekomunikacyjnych.

Szukaj w okolicy po warstwach typu:

• węzły / punkty styku / obiekty telekomunikacyjne,
  • kanalizacja kablowa,
  • światłowody,
  • budynki kolokacyjne.

Nie zawsze będzie napisane wprost „centrala telefoniczna”, ale często da się poznać budynek operatora po skupisku kanalizacji, studni, tras kablowych i obiekcie technicznym.

2. Po starym numerze stacjonarnym / prefiksie

Jeżeli masz albo znasz dawny numer stacjonarny z okolicy, można szukać po:

• pierwszych cyfrach numeru po kierunkowym,
  • nazwie osiedla/dzielnicy + „centrala TP”,
  • „Orange centrala” + ulica/dzielnica,
  • „DSLAM” + miejscowość/dzielnica.

To często prowadzi do starych wątków, ogłoszeń, dokumentów UKE, przetargów, awarii albo lokalnych wspomnień. Mało eleganckie, ale działa.

3. Spacer/Street View

Budynek dawnej centrali często wygląda bardzo charakterystycznie:

• niski techniczny budynek bez normalnego ruchu klientów,
  • tabliczki Orange/TP/Teltech albo brak oznaczeń,
  • dużo studni telekomunikacyjnych w chodniku,
  • szafy kablowe w pobliżu,
  • agregat, klimatyzatory, żaluzje techniczne,
  • czasem obok maszt/BTS.

Dawne centrale TP często zostały w tych samych budynkach, tylko ich rola się zmieniła: OLT, węzeł światłowodowy, kolokacja, transmisja.

4. Zapytanie do Orange

Można próbować przez infolinię Orange, ale zwykle nie powiedzą „pana centrala jest przy ulicy X”. Oficjalny kontakt dla klientów indywidualnych to m.in. *100 lub 510 100 100.

Lepiej pytać technicznie, np.:

Czy mój adres jest obsługiwany z węzła miedzianego/centrali w tej samej dzielnicy, czy z wyniesionego punktu dostępowego?

Ale konsultant pierwszej linii może tego nie wiedzieć.

5. Uwaga: przy FTTH „centrala” może już nie mieć takiego znaczenia

Dla starej miedzi ADSL/VDSL odległość od centrali albo szafy DSLAM była kluczowa. Przy światłowodzie ważniejszy jest OLT / splitter / punkt dystrybucyjny, a nie klasyczna centrala telefoniczna.

Czyli jeżeli pytasz z ciekawości historyczno-technicznej — szukasz dawnej centrali TP/Orange.
Jeżeli pytasz pod jakość internetu — trzeba raczej ustalić, gdzie jest szafa, OLT albo punkt dystrybucji FTTH.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16169
  • 67304
  • 871

Centrala telefoniczna

@sabatoskar  tu się troszkę nie zgodzę z rozwiązaniem. Obiekty centralowe przeważnie były powiązane z urzędami pocztowy mi, bo kiedyś była to jedna instytucja. W małych miejscowościach to była reguła. W większych miastach byli po kilka lub nawet kilkanaście central, a więc nie zawsze były powiązane z pocztą.

Starzy monterzy wiedzieli jak ich szukać 😁 nawet w innym mieście. Oznaczenia na szafach wskazywały bliskość obiektu...poza tym szafy też układały się w rejony i obiekty były charakterystyczne ze względu na maszty radiowe na dachach..

Kłopot już się zaczął przy wprowadzeniu szaf ONU, czyli central wyniesionych na ulicę. Te mogły stanąć wszędzie i tylko zasięg sieci determinował ustawienie- generalnie w środku rejonu...aby wszędzie było tak samo daleko, gdzie byli klienci.

Przy Neostradzie odległość od centrali wskazywało tłumienie linii. 

Poza tym jest jeszcze kilka sposobów i tropów prowadzących do central...ale i tym wiedzą tylko technicy