- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzień Dobry,
Jestem klientem Orange (raczej powinienem napisać byłem) od …. samego początku, czyli od momentu przejęcia Telekomunikacji Polskiej przez Orange. Wcześniej byłem klientem TP. Korzystałem z Neostrady odkąd została wprowadzona, a od 11.2019 z interesu światłowodowego. No i owocna współpraca zakończyła się w momencie, gdy postanowiłem się przeprowadzić. Kupując działkę w 2017r pod nowy dom sprawdzałem wszystkie media i wówczas miałem możliwość podłączenia Neostrady. Niestety od 2020 roku zostałem wykluczony przez Orange z możliwości podłączenia do Internetu „stacjonarnego”. Moja posesja mieści się bezpośrednio przy drodze, w której jest światłowód. Sąsiad z domu mieszającego się za moim, został w tym roku podłączony z ulicy równoległej do naszej, a światłowód (ponad 100m) został pociągnięty po tyczkach wzdłuż ogrodzenia. Dziś sprawdzałem na stronie Orange, że posesje sąsiadujące z moją, mają techniczną możliwość podłączenia światłowodu i właśnie w tej chwili zostałem jedynym wykluczonym mieszkańcem tej ulicy bez technicznej możliwości podłączenia światłowodu. Oczywiście składałem deklaracje chęci podłączenia (ostatnim razem za potwierdzeniem dostarczenia, żeby ponownie nie zaginęła). Zamawiałem wielokrotnie rozmowy z doradcami technicznymi w celu wyjaśnienia problemu i niestety dzwonili do mnie pracownicy działu handlowego z kolejnymi ofertami na internet mobilny i kolejne firmowe nr. Żeby było ciekawiej Orange w moim mieście budował sieć światłowodową w Programie Operacyjnym Polska Cyfrowa, który na ma celu wyeliminowanie terytorialnych różnic w dostępie do szybkiego internetu i sam wyeliminował jedną posesję na całej ulicy. Proszę o poradę co mam zrobić by temat ruszył. Dom zostaje oddany do użytkowania w przeciągu 2 miesięcy i nie wyobrażam sobie prowadzenia firmy, zdalnego nauczania i zdalnej pracy domowników przez internet mobilny, no a jeżeli będę musiał to na pewno nie będzie to internet od Orange.
Pozdrawiam
Marek
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MarekWylezynskiTak działa POPC. Jeśli adres nie został ujęty na liście, to nie będzie podłączony (prawdopodobnie nowy budynek nie ujęty w spisie adresów w momencie wykonywania listy dla POPC)
https://nasz.orange.pl/t5/Sie%C4%87-i-dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87-us%C5%82ug/Inwestycja-prowadzenia-%C... Żeby teraz coś zrobić to trzeba zgłosić dorejonizowanie adresu po zamknięciu inwestycji.
-
"Ustal beneficjenta/wykonawcę. Spróbuj sprawdzić na stronie https://capap.gugik.gov.pl/mapa/cppc/CPPC-internet/ czy Twój adres (te ominięte) są ujęte w programie POPC. Jeśli są ujęte napisz do zespol_popc@cppc.gov.pl z prośbą o podanie terminu realizacji czy choćby statusu sprawy. Możesz też zgłosić Białą Plamę na bialaplama@cppc.gov.pl
Jeśli nie, to pisz do Skierniewic (Orange Polska S.A.. ul. Jagiellońska 34, 96-100 Skierniewice) pismo poleconym o dorejonizowanie Twojego adresu do projektu POPC
Możesz o to samo zapytać (dorejonizowanie) w telepunkcie i na infolinii. Możesz próbować złapać wykonawców inwestycji i podpytać o szczegóły- telefon kontaktowy do kierownika itp
Możesz podać przybliżone dane adresowe, może my coś wydłubiemy...
Im więcej podejmiesz kroków w sprawie, tym większe prawdopodobieństwo sukcesu."
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak możliwości przyłączenia do Orange Światłowód
@MarekWylezynskijak popc mial Cie podlaczyc jak Twojego domu jeszcze wtedy nie bylo jak baze adresowa tworzyli?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MarekWylezynskiTak działa POPC. Jeśli adres nie został ujęty na liście, to nie będzie podłączony (prawdopodobnie nowy budynek nie ujęty w spisie adresów w momencie wykonywania listy dla POPC)
https://nasz.orange.pl/t5/Sie%C4%87-i-dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87-us%C5%82ug/Inwestycja-prowadzenia-%C... Żeby teraz coś zrobić to trzeba zgłosić dorejonizowanie adresu po zamknięciu inwestycji.
-
"Ustal beneficjenta/wykonawcę. Spróbuj sprawdzić na stronie https://capap.gugik.gov.pl/mapa/cppc/CPPC-internet/ czy Twój adres (te ominięte) są ujęte w programie POPC. Jeśli są ujęte napisz do zespol_popc@cppc.gov.pl z prośbą o podanie terminu realizacji czy choćby statusu sprawy. Możesz też zgłosić Białą Plamę na bialaplama@cppc.gov.pl
Jeśli nie, to pisz do Skierniewic (Orange Polska S.A.. ul. Jagiellońska 34, 96-100 Skierniewice) pismo poleconym o dorejonizowanie Twojego adresu do projektu POPC
Możesz o to samo zapytać (dorejonizowanie) w telepunkcie i na infolinii. Możesz próbować złapać wykonawców inwestycji i podpytać o szczegóły- telefon kontaktowy do kierownika itp
Możesz podać przybliżone dane adresowe, może my coś wydłubiemy...
Im więcej podejmiesz kroków w sprawie, tym większe prawdopodobieństwo sukcesu."
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MarekWylezynski Niestety przeprowadzając się w nowe miejsce i nie ważne czy stawiasz dom czy wprowadzasz się do starej kamienicy czy wieżowca zawsze trzeba sprawdzić jak wygląda sytuacja z internetem. Tak jak koledzy wspomnieli adresy POPC były przygotowywane kilka lat wstecz. Sam więc rozumiesz że trudno było ująć w nich nieistniejącego domu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Tak jak wspominałem, kupując działkę sprawdzałem możliwość podłączenia Internetu i była możliwość neostrady. W między czasie wybudowana została sieć światłowodowa i zlikwidowany dostęp do neostrady. Niestety wybudowana sieć nie obejmuje jednej posesji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sprawdzałem na na stronie https://capap.gugik.gov.pl/mapa/cppc/CPPC-internet/ i mój adres niestety nie jest ujęty. Adres to Milanówek Wysockiego 25. Bardzo dziękuję za pomoc.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MarekWylezynskiZgadza się, POPC nie obejmuje tego adresu. Pozostaje jednak walka o dorejonizowanie (ważne słowo) zgodnie z tym co napisałem wyżej.Szanse są, więc warto coś zrobić...Nawet na forum były osoby, które w ten sposób osiągnęły sukces (o ile sukcesem można nazwać rozsądny dostęp do netu)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MarekWylezynski popieram to co mówi kolega @agat13 , zrób tak jak pisze w swoich postach, szanse są i to spore na dorejonizowanie na Twoim adresie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok. Działam. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.