Bardzo niskie prędkości przy aktywnym 5G700

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 97
  • 424
  • 4

Nie chwalić dnia przed zachodem... wrócił dawny standard:

Stacja przeciążona nie jest, bo trybie "Preferuj LTE":

Menu serwisowe telefonu pokazuje, że w trybie "Preferuj 5G" jest agregacja B1+B3+B7(+n28), ale znacznie niższe prędkości w podziale na nośne niż przy B1+B3+B7+B20. 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 240
  • 743
  • 1

Rozumiem że to wyniki z telefonu, więc musisz mieć dość blisko do BTSa ale i tak jestem ciekaw kilku rzeczy, używasz może routera wewnętrznego lub zestawu ODU IDU jak ja? Ile masz do BTSa i jakie przeszkody po drodze? Na jakiej wysokości zawieszony modem (w sensie antena) jeśli to ODU IDU? 

• 97
  • 424
  • 4

Wszystkie testy wykonuję na telefonie w odległości max 100 metrów od BTS, bez przeszkód po drodze. 

Robiłem wczoraj test na innej stacji przy konfiguracji B1+B3+B7+n28, wynik znakomity:

A na jeszcze innej odniosłem wrażenie, że Speed test nie potrafi "rozkręcić" prędkości: miałem te 12 Mbps, podczas gdy po odpaleniu iperf3 wzrosło po kilku sekundach do ponad 100 Mbps. Muszę sprawdzić, czy sprawdza się to na moim pierwotnym pacjencie. 😉

• 97
  • 424
  • 4

Testy przy wykorzystaniu publicznego, polskiego serwera iperf3. Wykonane jeden po drugim, najpierw 2 testy 5G, później 1 test na LTE, potem 2 kolejne 5G, w telefonie wszystkie parametry sieci ustawione na automatyczne/fabryczne:

Jeden test na 5G się "rozpędził". W pozostałych przypadkach górną granicą było 20 Mbps. Podobne wyniki widać uruchamiając Speedtest. 

Wahania prędkości przy teście LTE to naturalnie zmienne obciążenie sieci. 

• 97
  • 424
  • 4

Podzielę się jeszcze z Wami moimi ostatnimi obserwacjami i na tym temat zakończę, bo perspektywy na poprawę jednak nie widać i chyba tak ma być...

1. Problem niskich prędkości występuje tylko na stacjach, gdzie 700 MHz jest jedynym pasmem 5G. Przeprowadzałem testy na 2 innych (niestety mało ich w okolicy z 5G700) z kompletem pasm LTE oraz 5G700 i 5G3600 - po wyłączeniu 5G3600 w Band Selection prędkości przy agregacji LTE + 5G700 były świetne - prawie 300 Mbps.
  2. Niskie prędkości są powtarzalne na 3 stacjach z 5G wyłącznie w 700 MHz - niewiele ich mam w okolicy, a trudno je zlokalizować, ponieważ Networks! bierze pozwolenia UKE 5G700 na wszystkie stacje i trzeba szukać ręcznie po wynikach SI2PEM.
  3. Przeprowadziłem dzisiaj testy z użyciem Band Selection z dość ciekawymi wynikami:
    • wybranie tylko jednego pasma LTE (1800, 2100 lub 2600) powodowało, że miałem dość stabilne wyniki na poziomie kilkudziesięciu Mbps:
    • dodanie agregacji 5G700, czyli LTE1800+5G700, LTE2100+5G700 lub LTE2600+5G700 powodowało, że prędkości spadały do 12 Mbps lub 24 Mbps

Wygląda na to, że użycie pasma 5G700 przez urządzenie powoduje włączenie "lejka" prędkości. Lejek jest "pojedynczy" na poziomie 12 Mbps lub "podwójny" na poziomie 24 Mbps. Gdy telefon przestaje korzystać z tego pasma nawet w trybie preferowanego 5G, lejek jest wyłączany i prędkości wracają do normy. 

Widzę tylko jeden powód, dla którego operator mógłby stosować taką strategię: ograniczenie obciążenia tego pasma pozwala na zachowanie pojemności dla terminali, które znajdują się w dużej odległości od stacji bazowej.