- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bardzo niskie prędkości przy aktywnym 5G700
Nie chwalić dnia przed zachodem... wrócił dawny standard:

Stacja przeciążona nie jest, bo trybie "Preferuj LTE":

Menu serwisowe telefonu pokazuje, że w trybie "Preferuj 5G" jest agregacja B1+B3+B7(+n28), ale znacznie niższe prędkości w podziale na nośne niż przy B1+B3+B7+B20.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozumiem że to wyniki z telefonu, więc musisz mieć dość blisko do BTSa ale i tak jestem ciekaw kilku rzeczy, używasz może routera wewnętrznego lub zestawu ODU IDU jak ja? Ile masz do BTSa i jakie przeszkody po drodze? Na jakiej wysokości zawieszony modem (w sensie antena) jeśli to ODU IDU?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wszystkie testy wykonuję na telefonie w odległości max 100 metrów od BTS, bez przeszkód po drodze.
Robiłem wczoraj test na innej stacji przy konfiguracji B1+B3+B7+n28, wynik znakomity:

A na jeszcze innej odniosłem wrażenie, że Speed test nie potrafi "rozkręcić" prędkości: miałem te 12 Mbps, podczas gdy po odpaleniu iperf3 wzrosło po kilku sekundach do ponad 100 Mbps. Muszę sprawdzić, czy sprawdza się to na moim pierwotnym pacjencie. 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Testy przy wykorzystaniu publicznego, polskiego serwera iperf3. Wykonane jeden po drugim, najpierw 2 testy 5G, później 1 test na LTE, potem 2 kolejne 5G, w telefonie wszystkie parametry sieci ustawione na automatyczne/fabryczne:

Jeden test na 5G się "rozpędził". W pozostałych przypadkach górną granicą było 20 Mbps. Podobne wyniki widać uruchamiając Speedtest.
Wahania prędkości przy teście LTE to naturalnie zmienne obciążenie sieci.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podzielę się jeszcze z Wami moimi ostatnimi obserwacjami i na tym temat zakończę, bo perspektywy na poprawę jednak nie widać i chyba tak ma być...
- Problem niskich prędkości występuje tylko na stacjach, gdzie 700 MHz jest jedynym pasmem 5G. Przeprowadzałem testy na 2 innych (niestety mało ich w okolicy z 5G700) z kompletem pasm LTE oraz 5G700 i 5G3600 - po wyłączeniu 5G3600 w Band Selection prędkości przy agregacji LTE + 5G700 były świetne - prawie 300 Mbps.
- Niskie prędkości są powtarzalne na 3 stacjach z 5G wyłącznie w 700 MHz - niewiele ich mam w okolicy, a trudno je zlokalizować, ponieważ Networks! bierze pozwolenia UKE 5G700 na wszystkie stacje i trzeba szukać ręcznie po wynikach SI2PEM.
- Przeprowadziłem dzisiaj testy z użyciem Band Selection z dość ciekawymi wynikami:
- wybranie tylko jednego pasma LTE (1800, 2100 lub 2600) powodowało, że miałem dość stabilne wyniki na poziomie kilkudziesięciu Mbps:

- dodanie agregacji 5G700, czyli LTE1800+5G700, LTE2100+5G700 lub LTE2600+5G700 powodowało, że prędkości spadały do 12 Mbps lub 24 Mbps:

Wygląda na to, że użycie pasma 5G700 przez urządzenie powoduje włączenie "lejka" prędkości. Lejek jest "pojedynczy" na poziomie 12 Mbps lub "podwójny" na poziomie 24 Mbps. Gdy telefon przestaje korzystać z tego pasma nawet w trybie preferowanego 5G, lejek jest wyłączany i prędkości wracają do normy.
Widzę tylko jeden powód, dla którego operator mógłby stosować taką strategię: ograniczenie obciążenia tego pasma pozwala na zachowanie pojemności dla terminali, które znajdują się w dużej odległości od stacji bazowej.
- « Poprzedni
- Następny »