- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bardzo niskie prędkości przy aktywnym 5G700
To raczej nie przeciążenie, bo wystarczy zmiana trybu sieci i po chwili prędkości są powtarzalnie ponad 150Mbps.
Na S24+ przy 5G3600 już kilka razy widziałem ponad 1.5Gbps.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Obciążenie nie jest równomierne na wszystkich częstotliwościach. I może zmieniać się szybko. Do żadnych 100% pewnych wniosków nie da się dojść tą metodą. Ale dla mnie jeśli upload przewyższa download, to mocna przesłanka że za dużo chętnych na download jest w danym momencie, na danych ustawieniach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zgadzam się w kwestii porównania down i upload oraz tego, że obciążenie zmienia się dynamicznie.
Jednak przyznasz, że jest dziwnym zbiegiem okoliczności, że kiepski wynik mam (prawie) zawsze w trybie preferowanego 5G, a w trybie preferowanego LTE jest zawsze dobry, bez wyjątków powyżej 100 Mbps? Robiąc kilka testów pod rząd, zmieniając między nimi tylko preferencję powtarzają się wyniki odpowiednio kiepskie i bardzo dobre.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po kilkudniowej przerwie przeprowadziłem jeszcze kilka testów, z następującymi obserwacjami:
- Nie "udało się" powtórzyć bardzo niskich prędkości DL, rzędu 8-10 Mbps. Obecnie najgorszy wynik to okolice 30 Mbps. Kwestia mniejszego obciążenia stacji?
- Niewykluczone, że Orange cały czas optymalizuje konfigurację i nastąpiła jakaś zmiana, która polepsza zarządzanie pasmami w terminalach.
- W ServiceMode na Samsungu (*#0011#) zauważyłem wskazania, które dają informację jaka część ruchu jest realizowana przez LTE, a jaka przez NR.
- Upload jest realizowany niemal w całości na nośnych LTE.
- Telefon przy obecnych - lepszych - wynikach preferuje nośne LTE, często podczas testów widzę 0 Mbps dla NR, a całość przez LTE.
- Przy gorszych wynikach również widzę bardzo małą część ruchu realizowaną na nośniej NR (n28).
Moja interpretacja - telefon korzysta z nośnej LTE i stara się doagregować n28, na co stacja bazowa może nie zawsze pozwalać, widząc że terminal znajduje się bardzo blisko, ma świetne parametry sygnału i powinien korzystać z wysokich nośnych LTE, a nie "zajmować" pojemnościowe 700 MHz.
Jeśli terminal się "uprze", że musi wykorzystać 700 MHz, wtedy blokuje się na korzystaniu z jednej nośnej LTE i z niską prędkością, natomiast jeśli prawidłowo zrezygnuje z korzystania z n28, wtedy prędkości rosną - dzisiaj w trybie "Preferuj 5G" osiągnąłem wynik blisko 200 Mbps, ale całość na nośnych LTE...
W kwestii różnic między modemami Exynos i Snapdragon, interpretuję to tak, że Exynos jest bardziej "uparty" w kwestii prób wykorzystania n28, natomiast Snapdragon lepiej interpretuje polecenia stacji lub lepiej dostosowuje się do rzeczywistych warunków i stąd ma za każdym razem lepsze prędkości.
Wrócę do testów, gdy wróci obciążenie na stacji, czyli za miesiąc lub dwa. 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hipoteza: mój telefon w trybie "preferuj 5G" faktycznie próbuje korzystać z 5G, nawet jeśli jest to tylko mocno obciążone 5G700 (stacja przy wyjeździe z miasta, wieczorem duży ruch), zamiast skorzystać z nośnych LTE. Niewykluczone, że modemy Snapdragon są lepiej zestrojone i dlatego osiągają lepsze prędkości.
Stojąc bezpośrednio pod stacją (po drugiej stronie ulicy) tryb serwisowy pokazał, że korzystam z jednej nośnej LTE z MIMO 2x2 i pomimo połączenia z 5G700, transmisja nie była w ogóle realizowana na tym paśmie:
Żeby nie było, mój telefon przy 5G3600 potrafi się rozpędzić, oto wynik 30 minut później z innej stacji:

- « Poprzedni
- Następny »