Błąd w bazie adresowej PŚO – sąsiad ma zasięg, mój dom niewidoczny

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 33
  • 0

Cześć! Piszę z prośbą o poradę. W mojej okolicy (Piskorowice) dostępny jest światłowód na infrastrukturze PŚO. Problem polega na tym, że sąsiad obok ma zasięg poniżej 100 m jest ode mnie oddalony , a mój numer domu nie widnieje w wyszukiwarce na stronie Orange. No mój jest 2*3 a sąsiada 2*4 Wygląda to na błąd w numeracji budynków w bazie danych dostawcy. Czy ktoś z Was miał taką sytuację? Czy jest szansa na zlecenie tzw. wywiadu technicznego, żeby technik potwierdził obecność kabla przy moim domu i poprawił to w systemie? @orange 

23 ODPOW. 23

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@Kam08712  zapytaj w BOK.

• 8
  • 33
  • 0

Cześć pytałem, ale zbywają mnie 🤷🏻

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@Kam08712  na stronie internet.gov.pl złóż zapotrzebowanie na internet. Ewentualnie spróbuj napisać do PŚO  kontakt@pso.pl lub info@swiatlowodotwarty.pl

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

Bardziej prawdopodobne niż błąd w bazie adresowej jest to, że faktycznie twojego adresu do podłączenia nie przewidziano. Dlaczego? Trudo zgadnąć, ale jak nie wiadomo o co chodzi...
Tu w każdym razie nic na temat planów PŚO nie dyskutujemy bo to nie jest w zakresie tematyki forum.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3784
  • 17350
  • 95

@Kam08712 Żadna pomyłka. To raczej standardowa sytuacja. Ja kiedyś byłem w bezpośrednim sąsiedztwie przez ogrodzenie z sąsiadem, który miał przyłącze a ja nie.  Przyłącze musiałem robić na własną rękę, częściowo za nie płacić. 

• 8
  • 33
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

@Kam08712 Żadna pomyłka. To raczej standardowa sytuacja. Ja kiedyś byłem w bezpośrednim sąsiedztwie przez ogrodzenie z sąsiadem, który miał przyłącze a ja nie.  Przyłącze musiałem robić na własną rękę, częściowo za nie płacić. 

Cześć ale ja właśnie mam przyłącz i wszystko tylko żeby ktoś podłączył usługę i by śmigało ogólnie to wygląda tak że to jest firmą która została przejęta przez PŚO 

• 8
  • 33
  • 0

@Glut napisał(-a)

@Kam08712  na stronie internet.gov.pl złóż zapotrzebowanie na internet. Ewentualnie spróbuj napisać do PŚO  kontakt@pso.pl lub info@swiatlowodotwarty.pl

Tylko że jest problem ze oni za bardzo nie mają kontaktu bo pisze wyraźnie "Jeśli chcesz sprawdzić dostępność usług w swojej lokalizacji lub masz pytania dotyczące Twojego internetu, skontaktuj się bezpośrednio ze swoim operatorem detalicznym"

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3784
  • 17350
  • 95

A czyli miałeś usługę i lokalnego dostawcy, który został przejęty przez PSO? W takim razie, możliwe że lokalny dostawca nie przekazał adresu do PŚO, lub twoje łącze nie spełnia jakiś tam wymagań PŚO i celowo nie zostałeś podłączony. Ja bym się na początku skontaktował z byłym dostawcą i zapytał dlaczego twój adres nie został przekazany. Jest też możliwość, że migracja jest w trakcie i musisz po prostu czekać. 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@Kam08712  tu nie ma nad czym się zastanawiać.

Masz dwie ścieżki. Ja bym poszedł w obie.

Pierwsza: interweniować bezpośrednio w PSO. To oddzielny operator sieci i to tylko on może wykonać korektę adresów w zasięgu. Napisz pismo na maila o tym, że chcesz i masz już przyłącze, które można zaadaptować. Niech PSO przyśle techników ( gdyż tylko oni mają dostęp do swoich zasobów sieciowych) i niech to zweryfikują. Możesz wesprzeć się " do wiadomości" UKE 

Drugą ścieżką jest pismo do operatora Orange o to, aby poprosił PSO o korektę adresów. Ta powinna się ukazać w publikacji, którą każdy operator hurtowy wysyła detalicznym...czyli Orange.

To jest dłuższa i mniej skuteczna droga. 

Inaczej tego nie załatwisz, bo oczywiście możesz zgłaszać adres na stronach gov.pl , ale to długo potrwa, aby w kolejnym projekcie KPO go umieścili. Poza tym nie wiadomo, czy OSI ten rejon uzna za atrakcyjny inwestycyjne dla dofinansowania i czy zrealizuje projekt unijny, i kiedy...