- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Agregacja pasm w sieci LTE i ich kombinacje
Hej, ostatnio myślałem jakie kombinacje pasm LTE-A istnieją.
Bo wiem, o tych które używa: fioletowy, Orange i różowy operator:
2CA - 800+1800 MHz
3CA - 800+1800+2100 MHz
4CA - 800+1800+2100+2600.
Wiem, że w Plusie też jest agregacja ale tylko jedna: 1800+2600 MHz - jeśli jakaś jest to poprawcie.
Ale czy np. Orange może na jakimś BTS dać taką agregację pasm: 1800+2600 MHz? i czy LTE900 też będzie mogło się agregować, a jak już to z jakimi innymi pasmami?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Agregacja pasm LTE – co to takiego? - Poradnik Orange - tu trochę szczegółów choć artykuł dość stary.
Agregacja może być 1800 + 2600.
Jeżeli skonfigurują sieciowo dla LTE 900 to czemu nie, będzie zapewne do zagregowania z pozostałymi pasmami. Tu nic nie ogranicza po stronie np. fizyki - tylko pozostaje ustawienie tego sieciowo.
W Plusie tak jak piszesz: 2CA: B8+B3 (900 MHz + 1800 MHz)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ign24467 ja sądzę, że operator po wyłączeniu 3G może chcieć oszczędzić ta częstotliwość jako zasięgową dla klientów bardziej oddalonych od masztów. Agregacja by nieco wysychała je przy połączeniu z wyższymi częstotliwościami, dostępnymi tym klientom bliżej nadajników. Sądzę, że na początku ruch będzie obserwowany i w drugim etapie może zapaść decyzja o agregacji...o ile niczego nie pogorszy w odbiorze klientów dlugodystansowych
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie na MC888 agreguje 5 pasm czyli 800+900+1800+2100+2600 , jeżeli mam ustawione samo 4G.
Przy 5G (5G2100 lub 5G3600) mam 1 pasmo 5G + 3 pasma 4G (dowolne ale z reguły wybiera 1800+2100+2600). Jednak to są chyba ograniczenia na moim nadajniku bo widziałem 5G + 4 pasma 4G.
MC888 ma modem X62 a S25 Ultra modem X70.
Natomiast na telefonie S25 Ultra jak był Bratanek raczej agreguje 5G + 5 pasm 4G bo szybkość ma większą niż u mnie na MC888 z 5G.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tolek, a operator może zaagregować 3CA czyli: B8+B3+B7? (900+1800+2600 MHz)? Istnieje taka kombinacja
Zaraz to w takim razie, można też agregować pasma 3G? No bo w końcu są 900 MHz i 2100 MHz.
W takim razie na jakiej częstotliwości pracuje telefon gdy pokazuje H, a na jakiej gdy pokazuje H+?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W Orange bynajmniej u mnie na S21 FE 5G czasami widzę jak agreguje 2100+1800+900 (akurat na tym nadajniku brak 800) ale w dużych miastach na samym ustawieniu LTE/3G/2G nie widzę agregacji z 900
Zazwyczaj jest LTE2600+2100+1800+800
Widzę też takie zachowanie telefonu w małych miasteczkach lub na wioskach że telefon nie lubi długo trzymać się LTE900 chwilę posiedzi i zaraz przełącza na 1800
A i jeszcze dodam że nigdy jeszcze nie widziałem takiej kombinacji jak LTE 800+900
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Piszesz że "bynajmniej czasem coś się dzieje". To jak w końcu: dzieje się czy się nie dzieje? Czy może chciałeś napisać "przynajmniej" wskoczyło "bynajmniej"?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ign24467 może i można było, ale obecnie Orange wyłącza 3G. Jeszcze przez kilka miesięcy w niektórych częściach kraju 3G działa na 900 MHz, natomiast 2100 MHz już od kilku lat jest wyłączone, więc agregacji już nie sprawdzisz w sieci Orange.
Teraz pytanie, jak Orange ustawi agregację dla częstotliwości LTE 900 MHz, po wyłączeniu 3G? W niedługim czasie będzie można sprawdzić. Na niektórych terenach, po wyłączeniu 3G po około miesiącu, może krócej zostanie włączone LTE 900 MHz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Chodzi mi o to że ta agregacja z LTE 900 nie zawsze się włącza częściej widzę kombinacje 1800+800 niż np 1800+900 rzadko kiedy telefon łączy się z 900 bo nawet na wioskach gdzie już jest na prawdę prawie że brak sygnału to telefon trzyma się LTE 800 a pasmo 900 jest przejściowy. Moim zdaniem te LTE 900 nic nie zmienia w sieci Orange
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie 3G jest wyłączone od kilku miesięcy i dlatego pasmo 900 jest agregowane z resztą pasm 4G.
Telefony nie mają wyboru pasm do agregacji ale ja na MC888 mogę wybrać dowolną kombinację agregacji.
Ps. Dodam że używam Orange 😉
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »