3G niby wyłączone a działa

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 10
  • 0

Jak to jest z tym 3G? Patrząc po mapie zasięgu w moim regionie 3G jest wyłączone a rozmowy prowadzone pomiędzy Plus a Orange są nadal w 3G. 

9 ODPOW. 9

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

@daws to może być sytuacja przejściowa lub zasięg zostanie na jakiś czas ze względu na trudny teren. Taka sytuacja będzie w wybranych lokalizacjach. 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5924
  • 57

Plus nadal korzysta z 3g i dla tego jest takie wrażenie.

• 3
  • 10
  • 0

To nie jest wrażenie bo telefon pokazuje 3G podczas rozmowy więc zarówno Plus jak i Orange nawiązały połączenie przez 3G. Czyli rozumiem, że te mapki wyłączeń to takie trochę niezbyt precyzyjne. Niby wyłączone, ale działa 🙂

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64163
  • 825

@daws  jeśli nadajnik w systemie ma wyłączone 3G ( możesz o to spytać na infolinii) to to co pokazuje smartfon jest raczej abstrakcyjne 

Przecież to nadajnik jest stacją nadrzędną i jak nie podaje tej częstotliwości to jak odbiornik może ja widzieć? 

Może jakiś nadajnik w okolicy jeszcze na 3G i przez przypadek się polaczyleś

Podaj nazwę miejscowości, może nam się uda zweryfikować owo wyłączenie 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5924
  • 57

To co się w pogodzie dzieje też może mieć wpływ na to, że nie wszystko działa poprawnie.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33090
  • 40635
  • 1403

Po czym oceniasz, że połączenie jest w 3G?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 351
  • 1542
  • 5

Przy wyborze tylko 3G na moim telefonie Honor 200 smart 5G kreski zasięgu nie znikają ale nie ma H+ więc nie działa. 

• 3
  • 10
  • 0

@Piotrekk85napisał(-a)
Po czym oceniasz, że połączenie jest w 3G?

Po komunikacie podczas połączenia głosowego.  Ikonka 3G oraz ikonka HD Voice podczas rozmowy. Jakość rozmowy jest dużo wyższa niż w 2G. Telefon nie posiada VoLTE więc to na pewno jest 3G. Gdy ręcznie przestawię telefon tylko na 2G jakość rozmowy jest dużo gorsza i nie ma ikonki HD Voice

Podaj nazwę miejscowości, może nam się uda zweryfikować owo wyłączenie 

Przeworsk, podkarpacie. To co pokazuje telefon to nie abstrakcja ponieważ "gołym" uchem słychać różnicę między 2G a 3G. Do tego w 2G nie ma HD Voice a mój telefon nie ma VoLTE jak pisałem

I nie żebym się skarżył, tylko myślałem, że będę musiał kupować nowy telefon a jednak nie będę musiał. 3G mi w zupełności wystarczy do rozmów. Dzwięk jest bardzo dobry z HD Voice

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

"Zaznaczę, że pozostały nieliczne lokalizacje, na których – ze względów sieciowych oraz zasad koordynacji międzynarodowej – jeszcze przez jakiś czas utrzymamy działanie sieci 3G. Dotyczy to jednak zaledwie ok. 0,5% stacji."

Źródło: blog Orange Polska https://biuroprasowe.orange.pl/blog/wylaczylismy-siec-3g/