- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć. U mnie na wsi zauważyłem coś co mnie nurtuje. Otóż: na każdym słupie wiszą skrzynki ale u moich dwóch sąsiadów owych skrzynek brak. Czy to znaczy, że w tych dwóch przypadkach nie ma możliwości podłączenia światłowodu do domu z tych słupów?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Domel28Doprecyzowując. Skrzynka jako punkt dystrybucyjny dla kilku abonentów. Zgoda, nie musi być instalowana co słup. Dystans pomiędzy taka skrzynką a domami jest jednak określony (koszty przyłacza), więc takie stelaże ze skrzynkami montuje się co 2-3 słup (w zależności od gęstości instalacji z danego punktu). Jeśli wisi stelaż (taki metalowy krzyżak +), a nie ma w nim skrzynki, to kiepsko. Jeśli zaś nie ma krzyżaka, a dom znajduje się pomiędzy dwoma OPP, lub w pobliżu jednego (z tego co pamiętam to kwestia dystansu max dwóch słupów i jednego dystansu w stronę domów) to ok. Wiem, że jest określona rejonizacja OPP i jeśli np nie ma na nim rezerw, to z dalszego mogą nie chcieć wykonać instalacji. Wszystko zależy od ilości klientów i rozstawienia OPP. Teraz już chyba wyjaśniłem 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód zwoje/skrzynki na słupie
@Domel28 ta skrzynka to OPP czyli punkt dystrybucyjny. Bez niego ani rusz..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Domel28 nie jest tak że jedna skrzynka OPP na jedno przyłącze internetowe, w zależności od typu można z jednej podłączyć od kilku do kilkunastu abonentów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Domel28Doprecyzowując. Skrzynka jako punkt dystrybucyjny dla kilku abonentów. Zgoda, nie musi być instalowana co słup. Dystans pomiędzy taka skrzynką a domami jest jednak określony (koszty przyłacza), więc takie stelaże ze skrzynkami montuje się co 2-3 słup (w zależności od gęstości instalacji z danego punktu). Jeśli wisi stelaż (taki metalowy krzyżak +), a nie ma w nim skrzynki, to kiepsko. Jeśli zaś nie ma krzyżaka, a dom znajduje się pomiędzy dwoma OPP, lub w pobliżu jednego (z tego co pamiętam to kwestia dystansu max dwóch słupów i jednego dystansu w stronę domów) to ok. Wiem, że jest określona rejonizacja OPP i jeśli np nie ma na nim rezerw, to z dalszego mogą nie chcieć wykonać instalacji. Wszystko zależy od ilości klientów i rozstawienia OPP. Teraz już chyba wyjaśniłem 🙂