Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Światłowód - wniosek o dorejonizowanie - kontakt

ROZWIĄZANE
marder
Poziom 29, Znawca Przestworzy

Tak to jest z tymi firmami. Był projekt, kasa to robili. Zakończyli robotę, temat zamknięty. Teraz trzeba by uruchamiać nowe zadanie specjalnie dla Ciebie, ściągać jakąś firmę, zlecić i zapłacić. A nikt nie ma na to czasu bo już firma pracuje w innej miejscowości.

agat13
Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny

@marder Jeśli to tylko podwieszka, to nie trzeba nic robić. Z tytułu dorejonizowanie zrobią. Jeśli kopanie i przyłącze podziemne, może być trudniej, ale to i tak zależy od operatora i elastyczności Inwestycji...

Są jednak rzeczy o których nie śniło się filologom...i abstrakcje zarówno techniczne jak i proceduralne.

marder

Dorejonizowanie to też jakieś zadanie. Trzeba monterów wysłać kabel załatwić. A podwykonawca już pracuje na drugim końcu Polski i nie przyjedzie na jedną instalację bo mu się to nie opłaca. 

pirenej
Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy

a do naprawy awarii, do zerwanego kabla, też ściągają siły z drugiego końca Polski?

marder

@pirenej to wygląda generalnie tak że kto inny robi inwestycję czyli buduje całą sieć a kto inny później ją utrzymuje. Jeśli dla klienta X nie ma przygotowanego zapasu na słupie przed domem to monter z firmy utrzymaniowej nic nie zrobi i piłka zostanie odbita do firmy która to budowała. To zależy już od umowy między operatorami. Są takie sieci np w ramach POPC gdzie buduje się tylko dla tych co są w projekcie. Natomiast z firmy utrzymaniowej monter ogranicza się tylko do ostatniego odcinka montażu czyli instalacji w domu lub wręcz samego podłączenia ONT i Funbox'a. Dlatego jeśli kogoś nie podłączą od razu to później zaczynają się schody jak w wielu wątkach na tym forum.

Slym
Poziom 15, Badacz Przestworzy

Wiadomość zawiera obraz

Hejka.

Tak żeby zaktualizować temat, dodam że wszelkie moje starania i działania poszły na marne. Z racji tego że Nexera poleciła mi zgłaszanie zapotrzebowania na internet na stronach UKE, to zwróciłem się do nich z zapytaniem jak to wygląda, potraktowali je jako "skargę",  dostałem kilkustronicową odpowiedź, wedle której wszystko oczywiście zależy od Nexery , sam projekt sieci powstał w 2016 roku (a został zrealizowany w 2022 r.), a wszystkie domy wybudowane w miedzy czasie nie zostały ujęte i tyle. Z racji że moja miejscowość jest bardzo mała, to nie liczę w ogóle że kiedykolwiek coś się zmieni w mojej sprawie, bo chyba tylko ja zostałem pominięty. Trochę mam żal do Orange, że mój wniosek o dorejonizowanie został niby złożony, a na każdy kontakt dostawałem tylko odpowiedź że trzeba poczekać jeszcze 2 tygodnie i będzie wszystko jasne, a dopiero sama Nexera mi odpowiedziała że wnioski operatora detalicznego też nic nie wskórają. Podsumowując, słup z mufą mam 24 metry od budynku, sam światłowód przebiega obok mojego okna w odległości może 3-4 metrów, ale ze światłowodu skorzystać nie mogę i nie będę mógł Trochę kabaret, ale na szczęście do mojego starego domu mam 50 metrów, tam oczywiście światłowód można założyć bez problemu, zrobiłem sobie gigabitową radiolinię i tak temat został zamknięty

Pozdrawiam

Nexera.jpg
agat13

@Slym Smutne to, że zamiast rozsądku i logiki zwyciężyła biurokracja...Można, ale nie można...

Czasem zastanawiam się nad tym, że zwykły człowiek ma więcej mocy przerobowych, zdrowego rozsądku  i chęci niż wielcy operatorzy.

Przyszło mi na myśl jeszcze jedno: ja swoje przyłącze wykonałem sam (no, z drobną pomocą) i może i Ty zaproponuj wykonanie we własnym zakresie...? Może się skuszą jak napiszesz, że chcesz współfinansować???

marder

@Slym Życie jest brutalne. Wygląda na to że za późno dom wybudowałeś. A Orange niczego nie zrobi bo to nie on budował sieć to chyba logiczne.

Slym
Poziom 15, Badacz Przestworzy

Wybudowałem w 2020, najgorsze jest to że cały czas już działałem zanim w ogóle cokolwiek zaczęli robić, mogli przecież nanieść jakieś zmiany na projekcie zanim zaczęli "działać", ale już wtedy Nexera mnie cały czas zbywała, że trzeba czekać do zakończenia budowy sieci

agat13

@Slym Napisali "na ten moment"- zapytaj kiedy będzie inny moment i zaproponuj to, co napisałem wyżej..

Ja to bym się do tej Nexery osobiście przejechał, bo mam blisko