Światłowód w każdym nowym domu od 2026r

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

@j131napisał(-a)

nic te przepisy nie zmienią

a po konsultacjach jeszcze bardziej nic

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

@marderrobimy 6 blok (instalacje) w przeciągu 4 lat i za każdym razem jest robiona teletechnika wraz ze studzienką przy granicy. W garażu podziemnym przygotowujemy rurę do wdmuchania światłowodu. 

Na pierwszym zdjęciu teletechnika jest zrobiona przez dewelopera do granicy działki 

Na drugim zdjęciu widać zakończenie nitki/studzienka przy granicy, a światłowód od Nexery już jest w tym nowym bloku, oczywiście poleciał tam rurami dewelopera

Screenshot_20250918_153943_Geoportal 2.jpgScreenshot_20250918_154129_Geoportal 2.jpg

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 24
  • 65
  • 0

widzę że kolega z mojego rejonu i robicie na Towarowej, prywatnie też doprowadzacie światłowody? 

• 100
  • 284
  • 3

Czasem robimy, zależy co i czy jest czas "na pierdoły" 🙃 . Na Towarowej będziemy robili też drugi blok. Ale my robimy kompleksowo, elektrykę, RTV sat i światłowód

• 424
  • 1538
  • 4

@MarcinKetrzynnapisał(-a)

@marderrobimy 6 blok (instalacje) w przeciągu 4 lat i za każdym razem jest robiona teletechnika wraz ze studzienką przy granicy. W garażu podziemnym przygotowujemy rurę do wdmuchania światłowodu. 

Na pierwszym zdjęciu teletechnika jest zrobiona przez dewelopera do granicy działki 

Na drugim zdjęciu widać zakończenie nitki/studzienka przy granicy, a światłowód od Nexery już jest w tym nowym bloku, oczywiście poleciał tam rurami dewelopera

Screenshot_20250918_153943_Geoportal 2.jpgScreenshot_20250918_154129_Geoportal 2.jpg

U nas tak samo 😉 wszystko wychodzi z teletechniki, jest też rura (ale rura u nas jest na zewnątrz), ale operator lokalny (zresztą opowiadałem tu kilka razy) sobie chce mieć monopol i żaden operator hurtowy się nie podłączył (deweloper o to nie prosił chyba) i teraz trzeba czekać, a operator lokalny namieszał w głowie operatorom krajowym i hurtowym i operatorzy zobaczyli hurtową instalację światłowodu w realizacji, a teraz już jej nie ma (jest tylko detaliczna) ;0

• 100
  • 284
  • 3

W jednym z poprzednich bloków jest Vectra i Orange, tu jest Nexera i z tego co wiem Orange też chce

• 424
  • 1538
  • 4

@MarcinKetrzynnapisał(-a)

W jednym z poprzednich bloków jest Vectra i Orange, tu jest Nexera i z tego co wiem Orange też chce

Nexera to jak się nie myle to dzierżawi łącze Orangeowi, tak samo Vectra. U nas operator lokalny nawet nie ma przyłączenia z data center Cogentco w Poznaniu, więc ruchu do Niemiec leci tak: Włocławek -> Warszawa -> Poznań -> Niemcy

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2996
  • 11188
  • 65

@MarcinKetrzyn jeśli Twój deweloper tak robi czy robicie bo nie wiem czy tam pracujesz to bardzo dobrze. A to że budynek powstał przy zakończeniu istniejącej kanalizacji to tylko plus dla Was. Niestety nie wszędzie jest tak idealnie. Najczęściej bloki powstają w takiej odległości od infrastruktury operatora że ten musi wybudować kilkaset metrów kanalizacji aby zasilić nowo budowane bloki. Druga rzecz czy robicie instalację do mieszkań w światłowodach czy tylko w skrętce pozostawiając to w gestii operatorów?

• 424
  • 1538
  • 4

@mardernapisał(-a)

@MarcinKetrzyn jeśli Twój deweloper tak robi czy robicie bo nie wiem czy tam pracujesz to bardzo dobrze. A to że budynek powstał przy zakończeniu istniejącej kanalizacji to tylko plus dla Was. Niestety nie wszędzie jest tak idealnie. Najczęściej bloki powstają w takiej odległości od infrastruktury operatora że ten musi wybudować kilkaset metrów kanalizacji aby zasilić nowo budowane bloki. Druga rzecz czy robicie instalację do mieszkań w światłowodach czy tylko w skrętce pozostawiając to w gestii operatorów?

U mnie Orange ma studzienkę po drugiej stronie ulicy, 100 m dalej, ale oni tylko mają zainstalowane neostrade (bo na stronie rządowej ulica nie ma światłowodu Orange)

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2996
  • 11188
  • 65

@deest jeśli deweloper buduje tam jakieś większe osiedle na kilkaset mieszkań a nie na 30 to jest duża szansa że Orange zrobi przecisk pod drogą, usadowi tam nową studnię i podejdzie do budowanych bloków. Wyciągnięcie światłowodu to już prościzna.