- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód w każdym nowym domu od 2026r
U mnie jest podobnie zrobione, leci główna nitka z 48 światłowodami (4x12). W pierwszej skrzynce rozcinają tylko jedną tubę z 12 światłowodami i spawają z puszczonymi w ziemi światłowodami, które są zakopane przy ogrodzeniu, pod kostką, następna tuba jest w skrzynce koło mnie jest spawana akurat z 5 odejściami na domy, później mufa na słupie i kolejna skrzynka
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Skrzynka przy ogrodzeniu też może być ale tak się głównie robi przy instalacjach do ziemnych. Jeśli operator będzie robił przyłącza napowietrzne wówczas kabel leci prosto ze słupa na dach czy elewację domu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może być z góry narzucone puszczanie ziemią, np. robią drogę to od razu projekt na telekomunikację. Jak robiłem elewację to przygotowałem sobie uchwyt plus rurkę, bo myślałem, że pójdzie wszystko górą, a oni na złość puścili ziemią 🙃🙃.
Ponadto stosowanie rozporządzenia GIA wymaga również zmian legislacyjnych w innych aktach prawnych niż zmiana Megaustawy, w szczególności w.:
1) ustawie z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz. U. z 2025 r. poz. 889) – celem wprowadzenia uproszczeń w procedurach;
2) ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2024 r. poz. 1251 oraz z 2025 r. poz. 820 i 1006) – celem modyfikacji procedur w zakresie opiniowania i zatwierdzania projektów organizacji ruchu;
3) ustawie z dnia 12 lipca 2024 r. – Prawo komunikacji elektronicznej (Dz. U. poz. 1221 oraz z 2025 r. poz. 637 i 820) – celem skrócenia terminów dotyczących wydania decyzji Prezesa UKE w 30 dni i zmian w procedurze.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale to nie zmienia faktu, że trzeba do każdego domu światłowód doprowadzić. Jeżeli ustawa będzie wymagała własny światłowód do działki to jak to sobie wyobrażasz? W blokach jest trochę inaczej, bo deweloper ma w projekcie studzienki i rury do swojej granicy. Do tej studzienki na granicy musi być położona infrastruktura zewnętrzna. Wtedy każdy operator może puścić swoją rurkę ze światłowodem w tych rurach 110tkach. Mieszkania pospawane (zdjęcie) i pigtailem łączy się z przełącznicą np Orange lub Nexera
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@karmelowy ci, którzy mają coś z branżą doczynienia wiedzą, ( tu czytam rozsądne wypowiedzi) że bardziej tu idzie o przygotowanie infrastruktury wewnętrznej budynków do FTTH( i to bardziej domów wielorodzinnych) bo jak sobie wyobrazić budowę przyłączy do jednorodzinnych jak wokół nie ma infrastruktury?
Skąd wiadomo jak będzie doprowadzona sieć, gdzie będzie punkt styku i jak połączyć ta sieć wewnętrzna z zewnętrznym przyłączem..
Znając techniczną wiedzę inwestorów czy wykonawców więcej będzie problemów z ustaleniami niż zysku z takich przygotowań.
Oczywiście uważam, że wykonanie sieci wewnętrznej to dziś obowiązek i wygoda inwestorów, ale.....
Z mojego punktu widzenia dalej inwestorzy iszczedzają, a później biadolą jak trzeba po zewnątrz układać kable, czy kopać ogródek lub wiercić elewację...wiele rzeczy można przewidzieć i choćby zrobić oba typy podejść do budynku, czy sieć LAN wewnątrz...
Ale to pobożne zyczenia
Jedno wiem, że porządny deweloper już o tym myśli na etapie projektu. U syna jest i przyłącze i sieć wewnętrzna budynku...i LAN w lokalu...można???
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 z tego artykułu wynika że właśnie to ma dotyczyć zabudowy jednorodzinnej ponieważ w blokach deweloperzy już od dawna mają taki obowiązek.
@MarcinKetrzyn I tu Cię zdziwię ale deweloper buduje blok tam gdzie mu pasuje. Dopiero później albo sam co zdarza się rzadko albo co najczęściej następuje to operatorzy zwracają się do niego aby wybudować kanalizację teletechniczną.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ministerstwo Cyfryzacji wskazuje, że nowe obowiązki będą dotyczyły „wszystkich, którzy budują taki dom – zarówno deweloperów, jak i osób prywatnych, za wyjątkiem przypadków, gdy dom jednorodzinny powstaje wyłącznie na własne potrzeby mieszkaniowe inwestora. W takiej sytuacji to właściciel zdecyduje, czy chce od razu wyposażyć dom w odpowiednią infrastrukturę.
Cytat za Gazetą Prawną. Więc przestańcie się nakręcać, nic te przepisy nie zmienią. Nadal uważam że nie mają żadnego sesu, światłowód w domu jest zbędny, potrzebne jest tylko przyłącze do infrastruktury, które wykonuje się razem z infrastrukturą, a w każdym razie w sposób zależny od infrastruktury. To jest zupełnie co innego niż instalacja elektryczna czy kanalizacyjna która powinna być w każdym domu, niezależnie od tego w jaki sposób się z infrastrukturą łączy. Tutaj samo łącze jest ważne, reszta jest nieistotna i bez łącza bezużyteczna.
Warunek można spełnić przyklejając do ściany puste gniazdko światłowodowe gdzieś w salonie albo w piwnicy. Nawet można w nim jakiegoś pigtaila zamontować. To razem wyjdzie jakieś 10pln. A jak już będzie infrastruktura to się resztę dociągnie. Do gniazdka ruter WiFi się wepnie jest internet.
Czemu nigdy nie wymagano żeby gniazdko telefoniczne w każdym domu było? To by tak dobrze brzmiało w propagandzie... Ile lat ja się o telefon doprosić nie mogłem... A jakby tak jeszcze ustawę uchwalili o tym, że każdy obowiązkowo musi sobie na własny koszt założyć gniazdko w domu do którego i tak żadna linia nie będzie doprowadzona, to chybaby mnie szlag trafił. Teraz może być podobnie. Medium inne sytuacja identyczna. Na szczęście ja mam problem z głowy.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 musisz się jednak zgodzić, że świadome przygotowanie się do instalacji potencjalnego klienta FTTH w każdym typie zabudowy to połowa sukcesu...