- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód u mnie na wsi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód u mnie na wsi
Nie zmienia to faktu ,że orange celowo omija mieszkańców wsi i nie rozwija kraju równomiernie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód u mnie na wsi
haha orange nie jest firma panstwowa. robi inwestycje tam gdzie jest sens ekonomiczny a i z tym czasem mam wielki problem zrozumiec po jakiego grzyba dociagnieli tu kabelek 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód u mnie na wsi
@MiloszPLnapisał(-a)To nie jest tak, że się nie opłaca. W USA budują światłowody a w większości domy są oddalone od siebie bo amerykanie mają duże podwórka. W USA prawie nie ma bloków. Światłowód można przeciagnąć po słupach energetycznych. Po prostu firmie się opłaca, tylko nie w takim stopniu jak w blokach a Orange stawia na maksymilizację zysków. Większość infastruktury na wsiach została położona za czasów neostrady i to są kable telefoniczne. W samym jednym bloku jest około 500 osób.
Mogę cię zapewnić że na amerykańskiej wsi z Internetem nie jest wcale kolorowo i często ludzie mogą mieć tylko dial-up a często ADSL to marzenie. Światłowody na amerykańskiej wsi to raczej rzadkość a jak są to drogie bo inwestycja się długo zwraca. Gadałem 2 lata temu z dyrektorem lokalnej firmy telekomunikacyjnej w stanach i zapytałem dlaczego tak wolno budują FTTH i dlaczego takie wolne prędkość (wtedy mieli tylko 40MB max dziś to 200MB) powiedział: ”Usually farmers don’t need fast internet ,we rather have it to sell tv ”
Poczytaj jak masz czas: https://www.cnet.com/news/life-in-the-slow-lane-welcome-to-the-internet-in-rural-america/
Mogę cię także zapewnić że w Polsce jest z internetem lepiej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód u mnie na wsi
bo polscy farmerzy potrzebuja duzego "przesylu" dla dotacji z UE a amerykanscy bamberzy to wola pojezdzic na konikach i postrzelac do irokezów 😜
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód u mnie na wsi
Dobrze, ale u nas światłowodu nie ma nawet na obrzeżach polskich miast, tam gdzie nie ma bloków. Po za tym u nas jest dużo dużych wsi czy małych miast, gdzie nie ma nawet 10 mb/s tylko 2 mb/s
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód u mnie na wsi
A skąd masz takie informacje?? Wiesz jaki jest koszt takich inwestycji?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód u mnie na wsi
Szkoda, że tak wszystko upraszczasz nie mając wiedzy jakie są to koszty, które firma musi ponieść zanim jeszcze cokolwiek zacznie na tym zarabiać...bez komentarza!!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód u mnie na wsi
Firma zarabia bo dużo osób musi siedzieć przy 2 mb/s bo innych firm jest mało. Niech zaczną coś budować na wsiach a nie tylko w centrach dużych miast. Koszty są, ale zauważ, że orange ma taką samą cene internetu przy 1 mb/s jak przy 100 mb/s co jest uderzeniem w mieszkańców wsi. Dawniej były dostepne mniejsze pakiety.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś