- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam takie nie typowe pytanie bo ostatnio chciałem się podłączyć do sieci światłowód ale u mnie technicy są uparci na zrobienie sposobu powietrznego ale co chwile się na to nie zgadzam bo duży dystans mam od słupa do domu i bardzo będzie zwisać i mówie cały czas że chce ziemnie a oni gadają że robimy według schematu i tu się zaczyna pytanie,
Czy mogę sam zaprojektować schemat i gdzie bym mógł wysłać ten schemat czyli swój sposób na zrobienie tego.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@KacperNTechnicy mają odpowiednie wytyczne dotyczące instalacji. Sposób dostarczenia determinuje standard obowiązujący w rejonie. Monterzy raczej nie wykonują instalacji 'mieszanych" (podwieszka i później kabel doziemny) z własnej inicjatywy, a zakres ich prac nie przewiduje wykonania takiego przyłącza. Jeśli masz możliwość wykonania zejścia ze słupa za pomocą rurki HDPE, Arot czy mikrorurki do FTTH, a nie biegnie to w pasie drogowym, ani po działce sąsiada, to możesz sam wykonać odpowiednią podbudowę zakopując rurki, które wymieniłem i przygotować drogę dla kabla. Warto wtedy pomyśleć o pilocie w rurce i pokazaniu technikom sposobu prawidłowego jej wkopania (odpowiednia głębokość i brak załamań)
Oczywiście zawsze mogą odmówić zasłaniając się procedurami, ale to dość rzadko spotykane, aby nie dali się przekonać, że tak będzie bezpieczniej.
Dystans 40-50m jest prawidłowy dla podwieszek, więc mogą to swobodnie wykonać swoją metodą. Gdyby się upierali, poproś o kontakt do dysponenta czy kierownika rejonu i z nim ustalisz więcej niż z technikami.
U samego operatora raczej nic nie wskórasz, gdyż za stan techniczny instalacji odpowiada technik, który właśnie ma wytyczne, aby wykonać to metodą napowietrzną.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód schemat
Podciagnij mikrorurke z domu do slupa, koniecznie z pilotem. To wciągną Ci pod ziemią.
Jeśli się da oczywiście.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód schemat
@mianowniknapisał(-a)Podciagnij mikrorurke z domu do slupa, koniecznie z pilotem. To wciągną Ci pod ziemią.
Jeśli się da oczywiście.
O ile jest to jego działka. W innym przypadku jak ma to zrobić na lewusa? PT się na to nie zgodzi.
Za mało szczegółów tj brak mapki więc można sobie tu dyskutować
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód schemat
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@KacperNTechnicy mają odpowiednie wytyczne dotyczące instalacji. Sposób dostarczenia determinuje standard obowiązujący w rejonie. Monterzy raczej nie wykonują instalacji 'mieszanych" (podwieszka i później kabel doziemny) z własnej inicjatywy, a zakres ich prac nie przewiduje wykonania takiego przyłącza. Jeśli masz możliwość wykonania zejścia ze słupa za pomocą rurki HDPE, Arot czy mikrorurki do FTTH, a nie biegnie to w pasie drogowym, ani po działce sąsiada, to możesz sam wykonać odpowiednią podbudowę zakopując rurki, które wymieniłem i przygotować drogę dla kabla. Warto wtedy pomyśleć o pilocie w rurce i pokazaniu technikom sposobu prawidłowego jej wkopania (odpowiednia głębokość i brak załamań)
Oczywiście zawsze mogą odmówić zasłaniając się procedurami, ale to dość rzadko spotykane, aby nie dali się przekonać, że tak będzie bezpieczniej.
Dystans 40-50m jest prawidłowy dla podwieszek, więc mogą to swobodnie wykonać swoją metodą. Gdyby się upierali, poproś o kontakt do dysponenta czy kierownika rejonu i z nim ustalisz więcej niż z technikami.
U samego operatora raczej nic nie wskórasz, gdyż za stan techniczny instalacji odpowiada technik, który właśnie ma wytyczne, aby wykonać to metodą napowietrzną.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód schemat
@KacperN sposób podłączenia wynika z projektu technicznego wg którego monterzy wykonują swoją pracę. W szczególnych przypadkach mogą pójść Ci na rękę na zasadzie "wykop Pan sobie od domu do tego słupa, ułóż hadepkę z pilotem to połączymy ziemią". Ale wcale nie muszą i nie zawsze tak się da np jeśli będziesz musiał przejść przez drogę lub działkę innego właściciela.