- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód niby jest, ale operatorzy odmawiają. Jaka jest przyczyna?
Zgodnie z prośbą, zamieszczam zdjęcia, które pokazują zakończenie kabla. Widać na nich, że kabel idzie bezpośrednio do ściany, a w tym miejscu nie ma żadnej skrzynki czy puszki
Wysyłam zdjęcie puszki telekomunikacyjnej, która znajduje się na klatce schodowej. Jest ona w dalszej odległości od mojego mieszkania, ale w środku widać nowe kable, co potwierdza, że to centralny punkt rozdzielczy dla nowej instalacji.
Najprawdopodobniej kabel doprowadzony bezpośrednio do moich drzwi na korytarzu, jest poprowadzony właśnie z tego miejsca.
Mam nadzieję, że to zdjęcie wyjaśni sytuację.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód niby jest, ale operatorzy odmawiają. Jaka jest przyczyna
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po wnikliwym przeanalizowaniu sytuacji i zebraniu kolejnych dowodów, mogę ostatecznie wyjaśnić, jak wygląda instalacja pod moim adresem.
Otrzymałem sprzeczne informacje od firmy Itpartners, która jest właścicielem sieci, oraz od operatora Net45. Itpartners wskazało, że mogę skorzystać z ich infrastruktury, a Net45 twierdzi, że mój adres jest poza zasięgiem ich usług.
Jednak fizyczna instalacja wygląda następująco:
- Od słupa do puszki telekomunikacyjnej na klatce schodowej idą dwa czarne kable: jeden gruby (prawdopodobnie telefoniczny) i jeden cienki.
- Od tej puszki, która ma w środku również nowe kable, idzie biały kabel światłowodowy, który jest poprowadzony do mojego mieszkania, a także do budynku szkoły.
- Potwierdzam, że ten biały kabel w środku ma szklane włókno.
Jestem jedynym mieszkańcem z czterech lokali nad szkołą, do którego poprowadzono ten kabel. Prawdopodobnie to nietypowa lokalizacja powoduje błąd w systemach operatorów.
Mam nadzieję, że te szczegóły pomogą w znalezieniu rozwiązania i wyjaśnieniu, dlaczego operatorzy odmawiają mi podłączenia, mimo że infrastruktura jest już na miejscu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kacper55 Ten przewód przy Twoim lokalu wygląda jak koncentryk a nie światłowód.
PS To nie jest pozostałość po starej instalacji antenowej?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kacper55 budynek może być zakwalifikowany jako biznesowy i bez mieszkań prywatnych, stąd problemy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zrobiłem kolejne zdjęcie po zdrapaniu farby. Teraz widać, że w środku tego kabla jest biały, włóknisty rdzeń, a w jego samym środku widać element, który jest właściwym włóknem światłowodowym obok mojego mieszkania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Kacper55 zdejmij 10 cm izolacji, wyczyść i rozłóż to wszystko. Dopiero ocenimy
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cokolwiek to jest i tak nie nadaje się do niczego.
Na moje oko to jest byle jak odrąbany kabel antenowy. Komuś nie chciało się go demontować i zostawił taki obcięty. Światłowody nie mają ekranów. No i żeby ich użyć muszą być odpowiednio zakończone, nikt ich tak brutalnie nie obcina.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przecież to jest przewód antenowy, tak wygląda światłowód do puszki domowej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
https://nasz.orange.pl/t5/Sie%C4%87-i-dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87-us%C5%82ug/Jaki-kabel-%C5%9Bwiat%C5%...
Samo włókno ma zawsze 125 mikrometrów średnicy, nie ma możliwości żebyś go na takim przekroju zobaczył.