Światłowód niby jest, ale operatorzy odmawiają. Jaka jest przyczyna?

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 39
  • 0

Zgodnie z prośbą, zamieszczam zdjęcia, które pokazują zakończenie kabla. Widać na nich, że kabel idzie bezpośrednio do ściany, a w tym miejscu nie ma żadnej skrzynki czy puszki

Screenshot_20250814_152512_Gallery.jpgScreenshot_20250814_152459_Gallery.jpg

Wysyłam zdjęcie puszki  telekomunikacyjnej, która znajduje się na klatce schodowej. Jest ona w dalszej odległości od mojego mieszkania, ale w środku widać nowe kable, co potwierdza, że to centralny punkt rozdzielczy dla nowej instalacji.

​Najprawdopodobniej kabel doprowadzony bezpośrednio do moich drzwi na korytarzu, jest poprowadzony właśnie z tego miejsca.

​Mam nadzieję, że to zdjęcie wyjaśni sytuację.

Screenshot_20250814_153828_Gallery.jpg

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Światłowód niby jest, ale operatorzy odmawiają. Jaka jest przyczyna

To jakieś stare kable miedziane. Nic nie mają wspólnego ze światłowodami.

• 16
  • 39
  • 0

Po wnikliwym przeanalizowaniu sytuacji i zebraniu kolejnych dowodów, mogę ostatecznie wyjaśnić, jak wygląda instalacja pod moim adresem.

​Otrzymałem sprzeczne informacje od firmy Itpartners, która jest właścicielem sieci, oraz od operatora Net45. Itpartners wskazało, że mogę skorzystać z ich infrastruktury, a Net45 twierdzi, że mój adres jest poza zasięgiem ich usług.

​Jednak fizyczna instalacja wygląda następująco:

1. ​Od słupa do puszki telekomunikacyjnej na klatce schodowej idą dwa czarne kable: jeden gruby (prawdopodobnie telefoniczny) i jeden cienki.
  2. ​Od tej puszki, która ma w środku również nowe kable, idzie biały kabel światłowodowy, który jest poprowadzony do mojego mieszkania, a także do budynku szkoły.
  3. ​Potwierdzam, że ten biały kabel w środku ma szklane włókno.

​Jestem jedynym mieszkańcem z czterech lokali nad szkołą, do którego poprowadzono ten kabel. Prawdopodobnie to nietypowa lokalizacja powoduje błąd w systemach operatorów.

​Mam nadzieję, że te szczegóły pomogą w znalezieniu rozwiązania i wyjaśnieniu, dlaczego operatorzy odmawiają mi podłączenia, mimo że infrastruktura jest już na miejscu.

Screenshot_20250814_160807_Gallery.jpgScreenshot_20250814_160824_Gallery.jpg

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Kacper55 Ten przewód przy Twoim lokalu wygląda jak koncentryk a nie światłowód.

PS To nie jest pozostałość po starej instalacji antenowej?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64174
  • 825

@Kacper55 budynek może być zakwalifikowany jako biznesowy i bez mieszkań prywatnych, stąd problemy

• 16
  • 39
  • 0

Zrobiłem kolejne zdjęcie po zdrapaniu farby. Teraz widać, że w środku tego kabla jest biały, włóknisty rdzeń, a w jego samym środku widać element, który jest właściwym włóknem światłowodowym obok mojego mieszkania

Screenshot_20250814_165134_Gallery.jpg

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64174
  • 825

@Kacper55  zdejmij 10 cm izolacji, wyczyść i rozłóż to wszystko. Dopiero ocenimy 

• 8678
  • 35100
  • 293

Cokolwiek to jest i tak nie nadaje się do niczego. 

Na moje oko to jest byle jak odrąbany kabel antenowy. Komuś nie chciało się go demontować i zostawił taki obcięty. Światłowody nie mają ekranów. No i żeby ich użyć muszą być odpowiednio zakończone, nikt ich tak brutalnie nie obcina.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 284
  • 3

Przecież to jest przewód antenowy, tak wygląda światłowód do puszki domowej

20250814_233625.jpg20250814_233655.jpg

• 8678
  • 35100
  • 293

W tym wątku widać jeszcze inne kabelki światłowodowe ze szczegółami.
https://nasz.orange.pl/t5/Sie%C4%87-i-dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87-us%C5%82ug/Jaki-kabel-%C5%9Bwiat%C5%...
Samo włókno ma zawsze 125 mikrometrów średnicy, nie ma możliwości żebyś go na takim przekroju zobaczył.