Światłowód Orange - Multiplay

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 12
  • 0

Witam, potrzebuję waszej pomocy i wyjaśnienia czegoś.

Mam światłowód z Multiplay (1000/200), kończy się umowa i chciałem przenieść usługi do Orange i tu pojawił się problem. Orange nie oferuje światłowodu na moim adresie, co wydaje mi się trochę dziwne, bo na pozostałych adresach, nie ma z tym problemu. Sąsiedzi dosłownie dom obok mają światłowód właśnie z Orange. Orange oferuje światłowód na wszystkich pozostałych numerach na mojej ulicy jak i ulicy przyległej, poza moim. Z czego może to wynikać i czy można to jakoś rozwiązać? że zostały przekazane wszystkie adresy poza jednym. Póki co wysłałem zgłoszenie na stronie Orange i Internet Gov. 

9 ODPOW. 9

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 4024
  • 19107
  • 98

Sąsiedzi również mają net od Multiplay i na ich infrastrukturze mogą zamówić net Orange? Bo zdaje się, że to jakiś lokalny operator?

• 4
  • 12
  • 0

Sąsiedzi mają właśnie światłowód z Orange. Umowę na usługi w Orange. Mieli do wyboru albo Multiplay albo Orange, zdecydowali się na Orange (korzystniejsza oferta). 

• 4024
  • 19107
  • 98

Możesz podać przykładowy adres, gdzie działa Orange i Multiplay? Bo wygląda na to , że to dwa różne przyłącza.  Wydaje mi się, że Ty nie masz w ogóle przyłącza Orange lub hurtownika a net od Multiplay nie ma nic do rzeczy. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9589
  • 39596
  • 329

Jeśli twojego adresu nie ma w bazie adresowej Orange to usługi nie zamówisz. Co więcej, nie za bardzo istnieje prosta droga by to zmienić. Nie ma tez uniwersalnego wytłumaczenia takiej sytuacji - powodów może być wiele, niektóre całkiem uzasadnione, inne absurdalne. Nad żadnym nie masz większej kontroli.
Istotna informacja której brakuje aby cokolwiek sensownego doradzić, to czyja jest infrastruktura na której mają umowy sąsiedzi? Czy to jest Orange wpuszczony na infrastrukturę Multiplay czy jakoś inaczej - np. są dwie infrastruktury. Od tego zależy do kogo uderzać o ewentualną korektę baz danych.
Generalnie czarno to widzę.

• 4
  • 12
  • 0

46-310, ul. Polna 2 na tym adresie (sąsiedzi) działa już Orange i bez problemu mogą zamówić Multiplay. 
Ta sytuacja (obie firmy)  dotyczy każdego adresu na tej ulicy np. czyli numery 2, 6, 8 natomiast mój numer 4, Orange nie mogę bo go nie ma w bazie (?). Światłowód był ciągnięty jakieś 2 lata temu na naszej ulicy, my podpisaliśmy umowę z Multiplay jakoś krótko po pociągnięciu kabli a oni jakieś 2 miesiące później z Orange. Z tego co kojarzę to kable ciągnął właśnie Multiplay a już sam montaż do domu (od słupa jakieś 10-15m) operator, z którym umowa była zawarta. 
Może być tak, że przekazane zostały „wolne” adresy? Mój nie bo była już umowa? 

• 4
  • 12
  • 0

z tego co kojarzę to właśnie Orange, wypuszczony na infrastrukturę. 
Dziękuję, z tego co piszesz to nie pozostaje nic innego jak przedłużyć umowę w Multiplay. A chciałem przenieść wszystkie usługi. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9589
  • 39596
  • 329

Generalnie Orange musi od operatora infrastruktury dostać bazę adresów. Sam z siebie tych adresów nie może dopisać. Więc żeby Orange mógł u ciebie świadczyć usługę, to Multiplay musiałby Twój adres podać Orange. Czemu tego nie zrobił - nie mam pojęcia, ale to do nich powinieneś uderzyć w pierwszej kolejności, IMHO.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16141
  • 67134
  • 868

@kyo287  wydaje mi się, że pozostanie przy obecnym operatorze to jedyne rozsądne wyjście. 

Nie dlatego, że nie można dodać Twojego adresu do bazy zasięg owej Orange, ale dlatego, że to może potrwać długo..i być dość skomplikowane. Nie musi tak być, ale  lepiej na zimne dmuchać. 

Proces dodawania adresów do baz hurtowych wymaga działania dwóch operatorów . To zawsze trwa...

• 4024
  • 19107
  • 98

@kyo287  Czy chodzi o te adresy? Czy pomyliłem coś? 

atlas_cudow_0-1782663265861.png