Przedłużona umowa a problemy z dekoderem 4k multi

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 23
  • 124
  • 0

Przedłużyłem umowę na internet+tv i chciałem zostawić dekoder iwu 200 lecz musiałem go zwrócić i w zamian otrzymałem 4kmulti ,które u mnie się nie sprawdza i jak nie przycina obrazu to występują z nim inne problemy.

Czy komuś z was udało się odzyskać stary dekoder po przedłużeniu umowy?

Konsultanci nie mają pojęcia i po kilku tel nadal mam problem.

18 ODPOW. 18

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1543
  • 6239
  • 58

@tomasso11  spróbuj przywrócić dekoder do ustawień fabrycznych.

• 23
  • 124
  • 0

Próbowałem i nadal nic.

Oprócz tego iwu było intuicyjne i bezproblemowe a to nie dość ,że dla żony skomplikowane a jesteśmy starsi to nie można wymienić na iwu200.

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 3016
  • 12440
  • 125

Cześć @tomasso11 

Również posiadam IWU 200 i sprawuje się bardzo dobrze. Jeśli chodzi o wymianę to nie wymieniłby go na nowszy model myśle tutaj o 4K Stream czy 4K Multi.  @tomasso11 wracając do tematu to jest taka możliwość powrotu do dekodera IWU 200  Przytoczę taki temat, który jest na forum NO Wymiana dekodera 4K Multi na inny w Orange – jak to zrobić? https://nasz.orange.pl/t5/Dekodery-i-inne/Wymiana-dekodera-4K-Multi-na-inny-w-Orange-jak-to-zrobi%C4... 

Przytoczę fragment  rozwiązanego tematu proponuję złożyć zamówienie na wymianę na ICU (IWU 200) z powodu niekompatybilności z odbiornikiem TV. 

Zerknij do tego tematu co przesłałem Ci w powyższym linku. Wydaję mi się że okaże Ci się pomocny przy zgłaszaniu na Orange czacie wymiany(powrotu) do dawnego  dekodera IWU 200. 

@tomasso11 daj znac czy udało Ci się powrócić do dawnego modelu? 🙂

Pozdrawiam 🙂

• 23
  • 124
  • 0

Spróbuję i dam znać co i jak.

W salonie Orange zero pomocy a na infolinii oczekiwanie na decyzję kogoś wyżej i nadal nic.

Zobaczymy co z tego wyjdzie

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8800
  • 35733
  • 298

Wymienili ci dekoder bo zmieniłeś TV na "po nowemu". Gdybyś obstawał przy przedłużeniu na dotychczasowych zasadach, dekoder by został. Prawdziwy cyrk z tymi ofertami. A najlepsze jest to, że nie ma powodów technicznych dla tych ograniczeń - wszystkie dekodery Orange działają tak samo dobrze w nowej ofercie, nie wiem dlaczego Orange nie chce ich dawać.

• 23
  • 124
  • 0

Zmieniłem ze względów finansowych i dobrałem trochę kanałów tv oraz zwiększyłem prędkość i wyszło mi sporo taniej po nowemu.

A z dekoderami też nie rozumiem po co robią cyrki i utrudniają jeśli od początku mówiłem ,że chciałbym zostać przy iwu200.

Od lat odczuwam ,iż największe braki wiedzy mają ludzie w salonie z wyjątkami a na infolinii zależy na kogo się trafi i jedyne co próbują robić to wciskać niepotrzebne pakiety albo na siłę proponować dodatkowy nr tel.

• 8800
  • 35733
  • 298

OK, rozumiem że miałeś powody. Ale może w takim razie lepiej zamiast użerać się z Orange o lepszy dekoder, to kupić coś na wolnym rynku, zrezygnować z dekodera całkowicie i oglądać na swoim? W tej umowie to przecież możliwe. I taniej będzie.

• 23
  • 124
  • 0

O tym nie wiedziałem ,iż istnieje taka możliwość.

Możesz coś polecić?

• 8800
  • 35733
  • 298

Niestety ja przedłużyłem na starych zasadach, więc nie mam jak sprawdzać, a ponieważ niczego nie polecę czego nie widziałem w akcji osobiście to nie mogę tego zrobić. Ale Orange ma jakieś reklamowe filmiki pokazujące w dzianiu nawet dekodery typu "paluszek" (TV-stick), myślę że jeśli zamówisz coś zdalnie, wypróbujesz i nie będzie tak jak chcesz to zdążysz odesłać. Niczym taka zabawa nie grozi. Formalne wymogi są tylko takie że musi to być pod Android TV minimum 12 i powinno być dobrze. Apka jest identyczna jak na Stream 4k, bardzo zbliżony interfejs do Multi 4k, ale to już chyba będzie tak samo dla wszystkich androidowych dekoderów.