Przedłużenie umowy a dekoder oraz modem

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 21
  • 0

Moja umowa dobiega końca i zastanawiam się nad zmianą pakietu i rezygnacją z nr tel komórkowego.

Zastanawiam się nad internetem 600 Mb/s oraz telewizję pakiet extra tv.

Lecz chciałbym pozostać przy funbox 3.0 oraz modemach iwu 200 oraz multiroom też iwu 200 czy jest to możliwe?

file_-FixFakturaIndywidualna-cvscreenshot.png

19 ODPOW. 19

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Raczej nie. Przy zmianie oferty TV na nową dekodery podlegają wymianie. Ale czemu pytasz tu, aktualne oferty tylko od operatora dostaniesz, a to się często zmienia.

• 9
  • 21
  • 0

Dostałem ofertę i w grę wchodzi funbox 7 ,który ma okropne opinie jak również zamiast iwu 200 otrzymam dwa dekodery 4k multi.

Zastanawiam się nad tym czy warto ze względu na to ,iż jest to blok z płyty i iwu200 nie miał problemu z połączeniem z wifi a nie wiem jak nowe dekodery będą się zachowywać a nie mam możliwości podłączenia przewodowego.

Druga kwestia zamiast love standard otrzymam pakiet Extra TV i nie mogę znaleźć listy aktualnych kanałów.

Kobieta w punkcie praktycznie nie miała pojęcia co i jak więc pytam na forum.

• 8676
  • 35090
  • 293

No i co byś chciał wiedzieć? Oferta jak oferta. Zamiast brać dwa multi, i płacić, możesz apke na android tv używać. Jeśli nie masz/nie potrzebujesz VoIP (czyli telefonu stacjonarnego), to zmiana techniczna polega tylko na wymianie dekoderów. Funboxa pwinni ci pozwolić zostawić, ale diabli ich wiedzą.

• 9
  • 21
  • 0

Apka odpada potrzebne są mi dekodery ze względu na tv ,które nie są najnowsze.

Druga kwestia upierają się ,iż nie mogę zostawić funbox 3.0 a z tego co wiem 7 jest tragiczna softem i jest z nią sporo problemów .

Dodatkowo płaciłem 135 zł a według mnie jest to sporo jak za internet +tv +tel

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 169
  • 584
  • 0

@Andrzejoss  Dobrą alternatywą jest Funbox 6 jeśli możesz za FB 3. Jest tez bezawaryjny i dobrze rozsiewa sygnał WiFi. Dekoder 4 K Multi może nie jest idealny, ale u mnie sprawuje się dobrze. Z siecią łączy się bez problemu nawet  z pomieszczenia oddalonego około 10 m i to w paśmie 5 GHz. Mimo że łączność po WiFi między dekoderem i FB6 jest wystarczająca ja stosuje wzmacniacz sygnału WiFi (repeater) i też korzystam z odbioru TV przez sieć. Zapomniałem dodać, że co niektórzy radzą żeby raz w miesiącu taki sprzęt zrestartować. To w końcu jest elektronika, ładuje różne rzeczy w pamięć co może powodować blokady. Dobrze jest raz na jakiś czas wyłączyć, wyjąć z sieci i włączyć ponownie.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64165
  • 825

@Andrzejoss  powiem tak, modem nierówny modemowi i dekoder dekoderowi. I tak wszystko zależy od otoczenia i rozmieszczenia w lokalu, a co za tym idzie, zasięgowi wifi. 

Ważne, aby jeden dekoder byl podłączony po kablu, drugi po wifi. 

Polecam targować FB6, bo z wifi7 są problemy ze starszymi urządzeniami. 

• 9
  • 21
  • 0

Z tego co się orientowałem w grę wchodzi funbox 7/10 a funbox6 nie oferują.

Jest to blok z wielkiej płyty a światłowód jest dociągnięty do jednego pokoju z routerem.

FB6 z tego co mówili jest niedostępny i do wyboru mam FB7/10.

Dotychczas ani jeden z dekoderów nie był połączony po kablu.

_________

* Scalenie wpisów - Bartłomiej

• 8676
  • 35090
  • 293

Za 135 PLN nie dostaniesz tego co masz, IMHO. Jeśli jesteś zadowolony, to po co chcesz zmienić? Co do apki do starszych tv to przecież możesz sobie kupić jakiś box/stick i będzie OK, nie musisz brać dwóch dekoderów od operatora.

• 9
  • 21
  • 0

Wiesz chciałbym zmienić na 209 kanałów oraz internet 600 Mb/s .

Tylko zastanawia mnie czy jak stare dekodery łączyły się przez wifi z funbox 3.0 to po wymianie na nowy funbox nie będzie problemu?

Umowa mi się kończy i muszę wiedzieć jak to wygląda a osoba w punkcie nie ma bladego pojęcia ani jedna ani druga a byleby tylko wepchnąć pakiet.