Witajcie,
Sytuacja jest taka że od dobrych 3 lat przeszedłem na czas nieokreślony ale co chwila próbują mi wrzucić odnowienie umowy.
Teraz mam tak:
- światłowód 300 z telewizją + pakiet eleven + dysk (który już jest zepsuty haha)
- abonament komórkowy
- dwa dekodery (multiroom)
Za to płacę 135zł.
Teraz wszystko będzie prawie bez zmian bo jedynie więcej GB internetu w abonamencie komórkowym, co nie było warunkie potrzebnym, ale nagle pojawia się w cenniku dopłata za internet dostarczany na sieci innego dostawcy, jakieś cyberochrony.
I teraz całość po rabatach wychodzi 125zł ale od 25 miesiąca w tabelce mam 155zł.
Czy słusznie mogę mieć obawy że za 24 miesiące mogą mi pomachać ręką i powiedzieć że nie dadzą nic i zostanę przy 155zł? Czy raczej zawsze uda sie przedłużyć na lepszych lub tych samych warunkach?
Bo chyba o 10zł nie warto się wiązać umową z lojalką? Co sądzicie?
@colin23 jeżeli masz takie warunki na bezterminowej umowie, to ja bym nie zmieniał. Licz się z tym, że nie tylko po 24 miesiącach może nie być lepszej promocji, ale przy nowej lub przedłużenie umowy podpisujesz klauzule inflacyjną, a wtedy operator w trakcie trwania umowy może podnieść wysokość abonamentu.
Z zapisów klauzuli inflacyjnej kiedykolwiek Orange skorzystał?
@Praziomek nie wiem bo nie mam żadnej umowy, a na forum na razie nikt w tej sprawie nie pisał. Jednak szansa na podwyższenie opłaty w trakcie trwania umowy jest.
W moim przypadku przejście na czas nieokreślony jest zupełnie nieopłacalne:
- Max tylko w wersji Standard. Chcę premium zatem + 50 zł o ile tam nie będzie podwyżki
- zapewne darmowe Eleveny zostaną wyłączone a dokupić to można za 15 zł
- dochodzi jakaś dziwna opłata 10 zł
@colin23 po sprawdzaj sobie różne możliwości i wtedy podejmij decyzję.
no właśnie te 10zł nie jest warte tego żeby za 20 miesięcy prosić się o kolejne promocje. Może hdyby w tej samej cenie zaoferowali coś więcej to może. np. c+ za połowę ceny. Ale tak to chyba odłożę temat.
A czy kogoś orange zmusił do podpisania nowej umowy? Chyba mogą też wypowiedzieć umowę na czas nieokreślony? Bo chyba w plusie albo w playu nie ma już bezterminowek
@colin23 istnieje taka możliwość, że Orange zechce wypowiedzieć umowę, jeśli nie podpiszesz przedłużenia. Trzeba trzymać rękę na pulsie i ile się da, tyle ciągnąć na czas nieokreślony. Zawsze musi być informacja o wypowiedzeniu, więc będzie czas na zastanowienie się, co dalej z umową.
Co prawda światłowodu nie miałem, ale przeszło dwa lata jechałem na umowie bezterminowej w Orange love dla firm (dwa numery plus internet mobilny) i nikt mi umowy nie chciał wypowiadać mimo, że po skoczeniu okresu umowy terminowej kwota abonamentu pozostawała taka sama. Nie było też oferty, która zachęcałaby do podpisywania nowej lojalki, a w końcu przeszedłem do flex