Nie można wyświetlić tego widżeta.

ONT do nowej umowy

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 49
  • 230
  • 0

ONT do nowej umowy

Chciałbym zapytać osób które posiadają ONT jak wygląda sytuacja po podpisaniu nowej umowy i czy obecny router (Funbox 6) który posiadam jest do zwrotu?

Obecnie posiadam pakiet Love Extra i nie będę przedłużał w tej formie. Pozostaje jedynie internet i telefon komórkowy. Na pewno 2 dekodery które posiadam będą do zwrotu (telewizja). Podobno router musi zostać bo taki jest warunek podpisania nowej umowy. Decyduję się na taki krok ponieważ jestem tym 1 z ok. 643 000 abonentów  który został "sprzedany" przez orange do spółki światłowód inwestycje w 2021r. Nie mam teraz możliwości zwiększenia prędkości (1 Gb/s to max i raczej to już się nie zmieni) a dodatkowo Funbox nie posiada wielu funkcji które zastępuje mi częściowo switch zarządzalny i potrzebuję normalny router.

Nie mogę uzyskać jednolitych informacji na infolinii odnośnie ONT. Jedynie jestem namawiany na przedłużenie obecnego pakietu (love extra) bo "...internet komórkowy jest bez limitu a w ofercie ze światłowodem to tylko 300gb miesięcznie (...) a pakiecie jest taniej". Tak swoją drogą to pytanie do osób które się skusiły czy to prawda że "bez limitu" to naprawdę nielimitowane gb czy to np. max 500gb w kraju i 50gb w UE ??

Kolejne pytanie jak wygląda szybkość internetu po zmianie umowy bo tutaj też mam sprzeczne informacje że prędkość którą mam pozostaje (1 Gbps) albo że możliwe jest max 600 Mbps? I czy do otrzymanego konwertera ONT można podłączyć dowolny router z portem miedzianym WAN czy są takie których unikać?

Proszę o informacje osób które posiadają ONT i orientują się w sytuacji.

6 ODPOW. 6

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1357
  • 5473
  • 27

ONT do nowej umowy

Odnośnie samej umowy Orange Love to będzie problem, ale niech się wypowiedzą inni. Odnośnie części technicznej to do ONT możesz podłączyć każdy router z VLAN na WAN + wspierający uwierzytelnianie pppoe.  Na ONT bez problemu osiągniesz około 940Mbps, na łączach SI.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7271
  • 29714
  • 234

ONT do nowej umowy

Nie mam ONT, ale i tak się wypowiem.

Trudno jednoznacznie przewidzieć jak będzie w Twoim przypadku, ale:

1). Normalnie jeśli łącze już istnieje i po prostu przedłużasz umowę to ONT raczej nie dostaniesz.

2). Jeśli zakończysz obecną umowę i zawrzesz zupełnie nową, to nie wiadomo ani kiedy ani czy ani na jakich warunkach. Posiadany sprzęt wraz z zakończeniem umowy trzeba oddać. Jeśli miałbyś jakiś sprzęt zachować, to patrz punkt 1.

3). Umowy z ONT w przeszłości były ograniczone do 600Mbps, ewentualnie oferowano IIRC 900Mbps, zależnie co tam było w SYSTEMIE dostępne poniżej 1Gbps. I było to wymuszane. Może coś się zmieniło, ale wątpię.

4). Własny ruter musi obsługiwać VLAN na WAN. Do IPTV musi jeszcze móc mieszać te VLANy w LAN i/lub radzić sobie z multicast (czyli wspierać IGMP proxy).

5). Internet komórkowy "bez limitu" jest faktycznie bez limitu, przynajmniej w kraju, IIRC (nie mam, nie wiem na pewno).

PS. Może się okazać że po tej zmianie będziesz płacił tyle samo za mniej usług i do tego na wolniejszym łączu. Poza niewygodą coś cię zniechęca do pozostania na umowie bezterminowej?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 49
  • 230
  • 0

ONT do nowej umowy

Światłowód mam w mieszkaniu od maja 2018, czyli już 7 lat i od początku miałem pakiet love oraz funboxa którego byłem zmuszony używać ze względu na telewizję. Teraz chciałbym w końcu zastąpić go czymś normalnym, co można dowolnie konfigurować. Liczę się z tym że nie będzie łatwo.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1357
  • 5473
  • 27

ONT do nowej umowy

W trakcie trwania obecnej umowy raczej na ONT nie ma szans. Musiałbyś całkowicie rozwiązać umowę, a następnie wziąć zupełnie nową, z nowym sprzętem z zastrzeżeniem że koniecznie musisz mieć ONT.  Podwodnych przepadkow na forum było kilka i o ile pamiętam nikomu się nie udało uzyskać ONT w trakcie trwania umowy.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7271
  • 29714
  • 234

ONT do nowej umowy

@Leptussnapisał(-a)

Światłowód mam w mieszkaniu od maja 2018, czyli już 7 lat i od początku miałem pakiet love oraz funboxa którego byłem zmuszony używać ze względu na telewizję. Teraz chciałbym w końcu zastąpić go czymś normalnym, co można dowolnie konfigurować. Liczę się z tym że nie będzie łatwo.

Nie rozumiem co ma telewizja do FB. Zgodziłeś się na instalację bez ONT ze względu na TV? Czy o co chodzi?

I teraz chcesz nie mieć telewizji, ale za to płacić więcej? Tylko po to żeby nie podłączać FB? Bo rozumiem że nie przeszkadza ci że będziesz teraz za niego musiał płacić, mimo że go nie podłączysz?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14880
  • 61108
  • 756

ONT do nowej umowy

@Leptuss  żeby otrzymać ONT musisz zawrzeć nową umowę z nowym sprzętem . W zamówieniu musisz dokładnie zamówić i zaznaczyć że musi być zewnętrzny ONT i wymagać przy instalacji. Trudno jedynie będzie zgrać zdjęcie starej i założenie nowej usługi na tym samym przyłączu. I to jest/może być problem...

Resztę już wiesz z innych postów