Dopłaty w ofertach orange.

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

@marcin0216napisał(-a)

@_Artek_napisał(-a)

i ja nie mówię żeby do ceny na stronie dodawać wszystkie opłaty, wiadomo wszystko zależy od  lokalizacji ale jeśli jakiejś opłaty nie da się uniknąć (np za modem) to powinna ona jednak być wliczona w cenę pokazywaną na stronie orange.pl a nie dopiero przy przeklikaniu koszyka. 

no to przecież tak właśnie jest, co pokazałem na screenie kilka postów wyżej.

pojawiają się wszystkie możliwe opłaty dodatkowe.

a dopiero po dodaniu do koszyka następuje weryfikacja adresu i istniejącej usługi, i niepotrzebne opłaty się zdejmują

Ale czy aby na pewno wszystkim się zdejmują? Poprzednio ich nie było a teraz się zdejmują czyli też ich nie ma? Czyli co, oferta się nie zmieniła tylko sposób jej prezentacji? To w celu?... Właściwie jakim? Żeby łatwiej było zrozumieć? Czy wręcz przeciwnie, żeby jeszcze bardziej klienta skołować?

Naprawdę nie mamy tu nikogo po marketingu, kto mógłby skomentować te praktyki profesjonalnie?

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 322
  • 1398
  • 33

Nie wiem, być może interwencje urzędowe za ukrywanie opłat we wstępnej prezentacji oferty?

Obecnie zdaje się każda ulotka zawiera informacje o możliwych dopłatach.

Choć to jedynie nieprofesjonalny komentarz.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 882
  • 3819
  • 6

Chyba nie ma już ofert w których FB 10 lub FB 6 byłby za 0 a więc wszystkie ceny prezentowane na tronie orange powinny być conajmniej 5zł wyższe bo zasadniczo nie da się korzystać z internetu nie mając modemu operatora w szafie..... musisz go mieć nawet jeśli wcale nie zamierzasz go podłączać bo wywalczyłeś ont i masz swój modem 😄 

• 322
  • 1398
  • 33

Przy instalacji nie ma takiej opcji.

Przy przedłużeniu może byc fb 6 za 0, o ile dostaliśmy go za czasów modemów za 0.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 882
  • 3819
  • 6

@marcin0216napisał(-a)

a dodałeś tę ofertę do koszyka? Bo jak robiłem ostatnio przedłużenie, to na etapie wyboru oferty było domyślnie wpisane, że 4,99 za sprzęty, tak jak tutaj:

marcin0216_0-1751875075357.png

Ale po do dodaniu koszyka, wykryło, że mam za 0 i się zaktualizowało.

Faktycznie po przeklikaniu całego koszyka w podsumowaniu opłata za modem znika 😄 co jest moim zdaniem jeszcze bardziej kuriozalne, z resztą jak wiecie nie tak dawno stałem przed wyborem operatora mojego numeru telefonu na kolejne 24 miesiące i przy symulacji pakietu LOVE mini (internet+abonament komórkowy) czasem w tym abonamencie było 100 a czasem 300GB miesięcznie 😄 

P.S Oznaczyłem rozwiązanie choć tak naprawdę chciałem wywołać dyskusje w temacie dopłat i sposobu ich prezentacji na stronie. 🙂

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 58
  • 253
  • 1

Dzisiaj UOKiK postawił Orange (i nie tylko) zarzuty w związku z prezentowaniem cen w sposób, który może wprowadzać konsumentów w błąd. Operatorzy podawali ceny uwzględniające fakultatywne rabaty tak, jakby były to ceny standardowe.

Spółce Orange postawiono też zarzut dotyczący utraty rabatu za łączenie usług w sytuacji nieopłacenia rachunku w terminie.

Czyli czekają nas zmiany w prezentowaniu oferty, ciekawe jak to będzie wyglądało.

• 322
  • 1398
  • 33

To chyba 90% firm (jesli nie wiecej) powinno miec zarzuty za to 🤣

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Nie tylko operatorzy. Np taki Bank też dodaje zapis, że dana stopa procentowa utrzyma się tylko wtedy, kiedy nie będzie opóźnień w spłacie. W sumie to chyba wszystko co nas otacza można pod to podciągnąć .

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

To wszystko to biznes, a ludzie powinni czytaj regulaminy. IMHO nie można wszędzie "szukać winy" firm. Nawet tam gdzie jej nie widać. Marketing też ma swoje prawa.

• 322
  • 1398
  • 33

Imo jeśli coś jest poukrywane w regulaminach to jest to słabe, akceptowalne dla mnie jest jednak, gdy bez czytania kilku stron maczku, widze na pierwszy rzut oka zasady rabatów. Nawet jesli gdzieś mi bije po oczach czcionką 50tka cena zrabatowana. W zasadzie chyba każdy op w miare czytelnie to przedstawia. Za to np. zasady bezpłatności kont bankowych czy kart płatniczych w niektórych bankach, to często coś co by wymagało zarzutów. 😏