- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Coraz bliżej rezygnacji ze światła......
@_Artek_napisał(-a)
Zdaaje się że jestem coraz bliżej rezygnacji ze światłowodu od orange,
Konkurencja (zgodnie z regulaminem nie piszę jaka) proponuje mi internet po koncentryku 900/300 za 35zł miesięcznie przy umowie na 2 lata
W orange na sieci innego operatora mam FTTH ale tylko 600/100 za 69,99 wyżej z orange nie pojadę ze względu na ONT
orange na sieci innych operatorów daje ftth w opcji 300/600/900Mb/s i nadal jest to na zewnetrzym ONT (pomijam wyjątki maly procent sieci). jeżeli masz tylko neta w OPL to cenowo na pewno bedzie to wiecej niz 35zł. swoją drogą te 35zł za 900Mb/s to standardowa oferta czy różnica którą zapłacisz jak dobierzesz neta np do abonamentu komorkowego? bo jeżeli 35zł to standardowa oferta to jaki w tym operator ma zysk?
oddajesz router i ont. gniazdo optyczne pozostaje u Ciebie w domu i nikt jego nie bedzie demontował
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_napisał(-a)Konkurencja (zgodnie z regulaminem nie piszę jaka) proponuje mi internet po koncentryku 900/300 za 35zł miesięcznie przy umowie na 2 lata
Boje się tego koncentryka jak ognia i pewnie za 2 lata wrócę do orange......10,15 zł miesięcznie jestem w stanie do FTTH dopłacić .ale 50% ceny robi swoje.
Zaryzykowalibyście w takiej sytuacji? mam nadzieję że oddam ONT i modem a kabelek mi zostanie i po 2 latach mógłbym bez problemu wrócić do orange może nawet z 12 miesiącami za 0 bo widywałem takie oferty "dla nowych"......
1. Ja osobiście bym już do koncentryka nie wrócił. Pamiętam jak znajomy miał 100 lub 150 Mbit/s na koncetryku od UPC i to była tragedia. Spadki prędkości do kilku Mbit/s i szalejący ping. Domyślam się, że nie u każdego tak jest ale jak opłata za FTTH nie rujnuje Twojego budżetu to zostałbym przy światłowodzie.
2. wracając do Orange raczej nie otrzymasz już ONT, a z tym traktowaniem jak nowy klient to chyba jest różnie. Niektóre promocje dla nowych nie obowiązują jak pod podanym adresem kiedyś był już światłowód od Orange nawet na inną osobę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może zajść korelacja cena/jakość. Wczytaj się w regulamin odnośnie gwarancji prędkości w tym łączu na koncentryku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przede wszystkim, dzięki za tak duży odzew
@pirenejnapisał(-a)
a adres dają publiczny, czy za natem?
Adres na 90% jest za natem ale szczerze mówiąc poza graniem przez sieć to niewiele z tym publicznym adresem robie.....
Tak różnica w cenie wynika z faktu że jest to pakiet usług telefon komórkowy+ internet a w przyszłości być może dobiorę do tego TV ale wracając do tematu
Niestety, ofertę otrzymała starsza osoba z mojej rodziny, dla której internet jest "zero jedynkowy" to znaczy albo jest albo go nie ma 😄 w związku z tym zgodnie z moimi wskazówkami wszystkie oferty jakie dostaje albo odrzuca albo konsultuje ze mną, tę niestety odrzuciła, a kiedy ja zgodnie z waszymi wskazówkami zadzwoniłem na infolinię okazało się że dla mnie 600/100 jest za 55zł a 900/300 jest za 75zł. i innej oferty dla mnie nie ma 😄
Gdzieś wyczytałem że chcąc osiągnąć na koncentryku podobne wyniki co na światłowodzie trzeba wziąć prędkość wyżej czyli 900 /300 dawałoby de facto podobne parametry co 600/100 po FTTH a wciąż dawałoby to spore oszczędności.....
Inną kwestią jest fakt, że jeśli pewnego dnia orange stwierdzi że "płacę za mało" i będzie chciało wymusić na mnie aneks to z 69zł które płacę obecnie zrobi się 80 bo dojdzie opłata za usługi na łączu innego operatora, pakiety orange love również niestety są nieopłacalne.....
Więc z jednej strony mam prawdziwy światłowód z którym nic nie zrobie bo mam ONT z drugiej koncentryk który daje spore oszczędności szczególnie przy pełnym pakiecie usług ale nadal jest to koncentryk.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_napisał(-a)Gdzieś wyczytałem że chcąc osiągnąć na koncentryku podobne wyniki co na światłowodzie trzeba wziąć prędkość wyżej czyli 900 /300 dawałoby de facto podobne parametry co 600/100 po FTTH a wciąż dawałoby to spore oszczędności.....
Wg mnie większy wpływ na to ma jaką prędkością jest zasilan blok, czyli jaką prędkość rozdziela każdy z operatorów na ilu użytkowników.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Być może ale tego niestety nie sprawdzę dopóki nie złożę zamówienia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Możesz sprawdzić u sąsiada który korzysta z koncentryka.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pewnie tak zrobie, bo jeśli zamówię przez internet to równie dobrze mogę dostać jakiś magiczny priorytet a po 14 dniach wszystko wróci do "normy":)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@_Artek_ myślę, że aż do takich praktyk żaden operator się nie ucieka...
Z drugiej strony co za różnica mieć w domu dwie ścieżki do netu ( no, może z wyjątkiem aspektu estetycznego i widoku cudnego kabla koncentrycznego na ścianach)
Może warto zapytać, czy operator od koncentrują ma w planach przejście na pełne FTTH ( co jest raczej nieuniknione w dłuższym czasie)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tu sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana..... otóż światłowód od orange mam na infrastrukturze innego lokalnego operatora natomiast internet hucznie nazwany światłowodowym pod moim adresem śmiga od niedawna bo mój operator telefonu komórkowego podpisał umowę z najpopularniejszą w polsce siecią kablówek......
Gdybym miał u siebie internet na infrastrukturze orange to ten u konkurencji też byłby FTTH a nie koncentryczny:D
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »