Nie można wyświetlić tego widżeta.

Pogaduchy 3.0

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1632
  • 13236
  • 2

Pogaduchy 3.0

@agat13 , nie cierpię srok, mimo iż są jak MPO, czyszcząc środowisko. Taki mały karabin maszynowy nad ranem jest gorszy od koguta. No i złodziejki perfekcyjne. Z miski psa kradną taktyką. Kilka ląduje dalej, a gdy pies je przegania, jedna kradnie co popadnie.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2305
  • 12772
  • 60

Pogaduchy 3.0

@bronzub mi też te sroki objadają pieski 🫤

Pal licho jedzenie, schody przy tym zabrudzą 😡

• 1632
  • 13236
  • 2

Pogaduchy 3.0

@IreneuszCD , schody oznaczone ptasimi odchodami to pikuś. Po trzech tygodniach od powodzi doczołgałem się w końcu do wilgoci po fekaliach w łazience i potraktowałem je dzisiaj gryzącym "zabójcą" przeciw grzybom. Końca nie widać, ale co nas nie zabija, to wzmocni🙂łazienka.jpg

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6193
  • 25258
  • 211

Pogaduchy 3.0

@agat13napisał(-a)

@j131  tak, Płock. Malownicze i ciekawe miasto... I oczywiście odwiedziłem zoo. 

Tu ciekawostka: to sroka, którą wychowaliśmy u mnie w domu kilka lat temu

IMG_20240609_211254.jpg

A to ciekawe, też kiedyś coś takiego się mi trafiło. Najciekawsze były lekcje latania.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14149
  • 58185
  • 705

Pogaduchy 3.0

@j131  czułem się jak sokolnik w rękawicy budowlanej uczący ptaszysko latać...karmienia też były fajne...robale z zoologicznego podawane pensetką.

Nauczyła się też reagować na swoje imię...ciekawe ptaszysko 

• 6193
  • 25258
  • 211

Pogaduchy 3.0

Ha, nasza pierwszego dnia zjadła dwadzieścia deko wołowinki, chyba było to więcej niż wtedy ważyła. Powiedziałem że puści nas z torbami i żeby znaleźli jej coś tańszego. Po krótkim rozpoznaniu zdecydowaliśmy się na kocią karmę w puszkach. Świetnie zadziałało. Śmieszne było jak już trochę kojarzyła latanie i ćwiczyła loty z poziomu pierwszego piętra na parter: nie wzięła pod uwagę, że nie jest wskazane robienie tego po obfitej kąpieli, z mokrymi piórami. Ale była zdziwiona na dole. 😂

Generalnie krukowate to elita intelektualna wśród ptaków. Sroki można wytrenować np. do sprzątania niedopałków.

• 1632
  • 13236
  • 2

Pogaduchy 3.0

Hejka! Kto ma sprawdzony sposób na skurcze? Przespałem noc i pół dnia, z przerwą na śniadanie, i dostałem kilkanaście "strzałów" skurczu mięśni w kilku miejscach obu nóg. Brak magnezu? Ból krótkotrwały, lecz bolesny jak diabli.

• 6193
  • 25258
  • 211

Pogaduchy 3.0

Jak się przyciągniesz trochę bardziej niż PESEL pozwala, to tak się dzieje. Równowaga jonowa ma wpływ, ale bez przesady. Równowaga między magnezem a wapniem (magnez rozkurcza, wapń kurczy), a także potasem a sodem (podobnie). Więc dużo zielonego, pomidory i banany. Pewnie i tak nie pomoże. Na pewno unikać preparatów zawierających duże dawki wapnia.

• 1632
  • 13236
  • 2

Pogaduchy 3.0

@j131 , dzięki za dobre słowo, tylko dlaczego wapń tak reklamują na mocne kości? A może pomijali wapniaków, żeby ich nie urazić i dla młodszych są te wskazania?😀 Fakt, przesiliłem się zbytnio w kuchni i dałem sobie 13-ego spokój😊

• 6193
  • 25258
  • 211

Pogaduchy 3.0

Przy osteoporozie suplementacja wapniem i witaminą D ma sens. W innych kontekstach też wapń jest potrzebny, ale jeśli pojawiają się skurcze to wapń trzeba odstawić, przynajmniej na jakiś czas.

Normalnie ta ilość wapnia którą ma się w typowej diecie (nabiał) w zupełności wystarcza.