- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@kris68 przecież można balkon siatką z tworzywa zabudować i żaden ptak ci nie wejdzie na balkon, jest ich sporo i będą inne gołębie przychodzić, tłumaczenie twoje uważam za mało poważne i skuteczność działań też niska.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@slav72napisał(-a)@Anonim to że gołębie u nas są pod ochroną to wiadomo lecz nie bardzo rozumiem dlaczego 🤔 ani to gatunek zagrożony wyginięciem ani szlachetny (mówię tu o gołębiu miejskim żeby nie było niedomówień).
Gwoli ścisłości zastanawiałem się dlaczego są pod ochroną nie ze względu na wpis kolegi @kris68 lecz dlatego że ilościowo przebijają np. srokę która to pod ochroną nie jest...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
irek6311 tak zainwestuje z 300 zł na siatkę, bo balkon ma ponad 7 metrów. Niewykonalne. A siatka nic nie da chyba ze podwójną wersję, bo idealnie lądują między szczebelkami.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@Misiek62napisał(-a)
@pirenejnapisał(-a)
To jest taki temat pod pisankobranie? No to i dla mnie jedna, hop do koszyczka!
temat powstał zdecydowanie wcześniej niż aktualny konkurs.
powstał później o zdecydowaną jedną minutę
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@kris68 dla świętego spokoju i braku tego co robią gołębie z balkonem, warto wydać te 300zł, brat tak zabudował balkon i ma święty spokój z gołębiami i innymi ptakami 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@pirenej dlatego popełniłem korektę w swoim poście...
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@slav72napisał(-a
Gwoli ścisłości zastanawiałem się dlaczego są pod ochroną nie ze względu na wpis kolegi @kris68 lecz dlatego że ilościowo przebijają np. srokę która to pod ochroną nie jest..
Skąd masz te informacje?
Zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem w tej sprawie:
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20160002183/O/D20162183.pdf
zarówno sroka jak i gołąb miejski cieszą się podobnym zakresem ochrony prawnej, z tym że gołąb miejski jednak mniejszym niż sroka bo on ma w rozporządzeniu dedykowany sobie paragraf 6.5 uchylający szereg zakazów, w tym niektóre tu dyskutowane, a sroka nie.
Zresztą obydwa podlegają tylko ochronie częściowej, IMHO nie ma o co kruszyć kopii. Bardziej dziwię się po co chronione są ptaki, które w Polsce nie występują nawet okazjonalnie, takie jak głuptak czy ibis.
PS. Pełna zgoda co do skuteczności prawidłowo zamontowanej siatki. Nie przelatują. Kilkaset PLN trzeba wydać, to fakt. Ale warto i jest to jak najbardziej legalne (mimo ochrony).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@j131napisał(-a)
@slav72napisał(-a
Gwoli ścisłości zastanawiałem się dlaczego są pod ochroną nie ze względu na wpis kolegi @kris68 lecz dlatego że ilościowo przebijają np. srokę która to pod ochroną nie jest..Skąd masz te informacje?
Zgodnie z obowiązującym rozporządzeniem w tej sprawie:
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20160002183/O/D20162183.pdf
@j131 faktycznie masz rację, nie wiem skąd mi przyszło do głowy że sroka nie jest gatunkiem chronionym 🤔 może kiedyś nie podlegała ochronie 🤔 no nic nie będę teraz dociekał 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@agat13 tak ja już na wolności. Po wypisie pojechałam jeszcze z mężem na starówkę trochę pospacerować (ale bardzo wiało). Potem poszliśmy do Muzeum Iluzji. Następnie pojechaliśmy z bratem i jego narzeczona na pizzę,. potem jeszcze do nich na kawę. Więc napawde pozytywny dzień.
Co do ptaków zgadzam się lepiej zapobiegać. Babcia swego czasu musiała utykać reklamówki przy oknach bo jaskółki chciały gniazda wić. W moim rodzinnym domu dzięcioł zaczął robić dziuplę w elewacji. Też były przeboje