Nie można wyświetlić tego widżeta.

Pogaduchy 2.0

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20244
  • 58557
  • 795

Pogaduchy 2.0

Ja swojego oddałem koledze, bo w wakacje w jego poprzedniego piorun trafił.

Anonim

Nie dotyczy

Pogaduchy 2.0

@ketrasaArtur  dobrze że mam światłowód, piorun sprzętu nie spali 🤣

Na miedzi to musiałem ciągle wypinać kabel od netu, jak wychodziłem z domu i jak była burza, uciążliwe to lekko było 😐

• 20244
  • 58557
  • 795

Pogaduchy 2.0

@Anonim W tym roku pożegnał się z jednym routerem, który był podpięty do światłowodu. Poszło po sieci i uszkodził tylko routerze swith i print serwer. Reszta działa prawidłowo.

Anonim

Nie dotyczy

Pogaduchy 2.0

@ketrasaArtur  teoretycznie mam uziemnienie, ale czy to uchroni od Pioruna, szczerze nie wiem, jeszcze takowy mnie nie odwiedził, oby nigdy to nie nastąpiło, listwy przepięciowe pewnie też nic nie dadzą.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1005
  • 2454
  • 3

Pogaduchy 2.0

@Anonim po cichu liczę na to, że i w moją instalację piorun pierdyknie i pójdzie w drobny mak 😛

i wtedy może w końcu mi włókno puszczą....

chyba, że komuś będzie się chciało miedź wymieniać, w co szczerze wątpię 😛

a może by tak zwarcie zrobić 😄

• 20244
  • 58557
  • 795

Pogaduchy 2.0

@Anonim na pioruna nie ma mocnego. Jak pójdzie po niskim napięciu to żadne listwy nie pomogą. Zabezpieczenia trzeba mieć, bo przynajmniej przed przepięciem ochronią.

@pablus lepiej na stałym napięciu nie robić zwarcia. Dużo większe zniszczenia może zrobić, niż na zmiennym. Linia telefoniczna jak dobrze pamiętam to jakieś 48 VDC.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 170
  • 786
  • 2

Pogaduchy 2.0

heeejka wszystkim!

• 14677
  • 60373
  • 747

Pogaduchy 2.0

@pablusCentrale i wyposażenia są niestety zabezpieczone przed zwarciem i obcymi napięciami z zewnątrz...pojawia się wtedy blokada portu i zapowiedź odpowiednia. Alarm itp...

Gdyby tak nie było pomyślcie...100-parowy kabel wyrwany koparką i wszystkie pary na zwarciu z uziemieniem...Toż centrala by się sfajczyła...:)

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2431
  • 4132
  • 56

Pogaduchy 2.0

To dlaczego niestety zabezpieczone? 😅

Anonim

Nie dotyczy

Pogaduchy 2.0

@-brtk-  bez dobrych zabezpieczeń, to dawno by centralki i kable wymienili, gro klientów była by zadowolona 😉