- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@SarahLynn Co do grafiki, 1080 to nadal bardzo dobra karta. Około 15-20% lepsza niż 1660 🙂
Ja siedzę na GTX 1060 i nie mam żadnych problemów, te gry w które gram chodzą wyśmienicie. Planuję wymianę grafiki dopiero za jakiś rok-dwa, albo najlepiej cały nowy komputer, bo tak dobrze dobrałem komponenty że wszystko się równo zestarzeje ;>
GTA 5 to już stara gra, RDR 2 to głównie zabójca grafiki, ramu aż tyle nie wymaga, aczkolwiek zalecane jest 12gb. Ustawienia graficzne w grze nie mają znaczenia dla ramu, jedynie dla vramu na Twojej grafice.
Pamiętam jak wyszedł Assassin's Creed: Odyssey i strasznie mi zacinał na 8gb ramu... to był znak że czas na drugą kość. Po dołożeniu ramu, ścinki zniknęły jak ręką odjął.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
Porównanie, jak działają gry w najlepszych trybach na 4, 8 i 16 GB RAM. Różnice są niewielkie, zagraniczne fora mówią o tym, że 8GB spokojnie starcza, bo nie ma kolosalnej różnicy w fps.
Mam wrażenie, że w Polsce jest jakiś kompleks na temat cyferek, wszystko musi być jak najlepsze, sprzęt, osprzęt (często widzę komentarze typu: słuchawki do grania za mniej niż 500zł? To niepoważne!), A ping w grach na pewno nie wyższy niż 20ms, bo wszystko wyżej to już można zwalić na internet, a nie na nieumiejętność grania. Na grupkach technologicznych, gdzie średnia wieku to 16-22 lata, ludzie pytają ze wstydem, że szukają czegoś do konkretnej kwoty, żeby było jak najlepsze, a w odpowiedzi dostają "no w tej kwocie nie oczekuj niczego dobrego". Mam wrażenie, że to też rozszerzenie przywary o byciu jednocześnie specjalistą w zakresie polityki, medycyny i mechaniki, teraz też wszyscy jesteśmy audiofilami, profesjonalnymi graczami, serwisantami komputerowymi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@SarahLynn sporo graczy dzięki kasie rodziców ma wypasione komputery i cały osprzęt, stąd taki trend w konfiguracji sprzętu, nie ma to często związku z faktycznymi wymaganiami gier, ale jak kogoś stać to lepiej od razu składać mocny komputer i mieć spokój na kilka lat 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@SarahLynn Ja mówię tylko z własnych doświadczeń, bo zauważyłem sporą różnicę po zakupie dodatkowego 8gb ramu. Połowa nowych gier bez zmian, ale druga połowa nówek to fps wzrósł lub zniknęły ścinki. Z tym fps to możliwe że wzrósł poprzez dual channel, bo wcześniej miałem 1x8gb więc single, teraz 2x8gb więc dual.
Gry chodzą znacznie lepiej w dual channel, i to jest akurat udowodnione 😉
To co podałaś na screenie to średni fps, nie ma tam statystyki low 1% i low 0.1%. Więcej ramu niekoniecznie da Ci więcej fps (chyba że dual vs single, tak jak w moim przypadku), ale sprawi że znikną mini lagi albo ''freezy'', czyli że gra nieraz zatnie na 1-2 sekundy bo brakuje ramu.
Nawet twórcy gier zalecają 16gb, a oni chyba jakieś pojęcie o swojej grze mają 😉
U mnie w Assassin's Creed Odyssey się bardzo ciężko grało na jednej kości 8gb, po zakupie drugiej nagle dostałem +10 fps i wszystkie ścinki zniknęły 😉
Chcecie to mogę potestować różne gierki i sprawdzić ile mam zajęte ramu i powrzucać tu screeny 😉
Jako pierwsze - World War Z. Pierwsza lokacja, która jest niewielka, a już zeżarte prawie 8gb ramu. Większe lokacje mogą pożreć go sporo więcej. Dodam że wszystkie programy poza grą i MSI Afterburner miałem zamknięte by test był kompetentny. Patrzymy w lewy górny róg na linijkę ''RAM''.
Dodatkowo większość osób gra mając pootwierane programy typu steam, discord, skype, nawet przegldarkę etc etc więc należy dodać minimum 500mb użytego ramu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
CoD: Warzone - Battle Royale, ledwie się zaczęła gra a już 10gb ramu w użyciu 😄 Przypominam że wszystkie programy poza grą i MSI Afterburner miałem zamknięte.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@Piotrekk85 Kto mówi o jakichkolwiek usługach masowych? Ram to nie internet.... rozmawiamy o komputerach, nie o tym czy Orange jest dobre czy niedobre 😂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
@SarahLynn w ilości ramu nie chodzi o to, że będzie różnica FPS, tylko jak Ci go zabraknie, to zaczną się przycięcia w grze albo będzie wywalać błędy. Masz przykłady wyżej gdzie gry pobierają po 10GB ramu, Ty mając 8GB nie pograsz komfortowo. 2 lata wstecz 8GB w zupełności wystarczało, teraz 16GB to takie optimum przy nowych grach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
Dokładnie tak jak pisze @-brtk- . Więcej fps da Ci tylko zmiana z single channel na dual channel, ale brak wystarczającej ilości pamięci ram będzie skutkować tzw ''stutteringiem'', czyli losowymi zawieszkami gry na 1-2 sekundy lub nawet dłużej. Wyobraź sobie że strzelasz się z gościem w CoD:Warzone, nagle łapiesz zwioche na 2 sekundy i padasz, nawet nie wiedząc jak, odlagowuje Cię dopiero po śmierci ;>
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pogaduchy 2.0
DualChannel, QuadChannel, Taktowania ramu, to są różnice, a nie jej ilość. Np. w Ryzenach wyższe taktowanie przekłada się na więcej FPS i to nawet o kilkanaście %, a niektórzy nawet nie ustawią sobie ramu albo nie podkręcą. A jeszcze inną ciekawostką jest to, że w Ryzenach maxowanie ramu powyżej 3600MHz też nie ma sensu, bo wtedy zaczynają się już spadki fpsów, lepiej timingami się zająć.. 😉 Trzeba testy czytać dokładnie, co gdzie jaki daje efekt.