5G jakości Orange 💪

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

5G jakości Orange 💪

@IreneuszCDnapisał(-a)

@bronzub kropki czy kreski, to się pojawiają jak transmisja danych mobilnych działa (telefon coś wysyła/ pobiera) 😃

Tak na marginesie, mój iPhone leci cały czas w trybie oszczędzania energii i moc sygnału wzrasta jak coś wysyła/ pobiera, szanuje akumulator 🙃😁

@IreneuszCD , ale ta wklejona czerwona strzałka przeze mnie do Twojego obrazka z testu 5G ze strony 11-ej tego wątku, to oznaka, że wówczas było pobieranie, bo grałeś, czy mniejsza siła sygnału od pozostałych trzech ikonek?IMG_0671.png

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

5G jakości Orange 💪

@bronzubnapisał(-a)

...

uruchomiłem NetMonstera na Flexie i na sztywno ustawiłem LTE to pokazywało jedno pasmo Orange 4G IWLAN2100 (nie pytajcie o techniczne pojęcia) Pod dołem są 800;1800;2600 i 2100, ale te dwa ostatnie zamieniają się co rusz miejscami. Ooo! nawet 1800 też skacze. Co to oznacza? Może ktoś coś? 

Zupełnie nic dla ciebie to nie oznacza.

To jest informacja o okolicznych BTSach. Tylko informacja. Nie wpływa w żaden sposób na funkcjonowanie twojego telefonu.

Jeśli chcesz zobaczyć lepsze wyniki speedtestu, to podłącz się do swojego WiFi, tego który jest przyczepiony do światłowodu, i wtedy sprawdzaj. Dane komórkowe mógłbyś w domu spokojnie wyłączyć, i wtedy Twój telefon w ogóle by tych sensacji z Netmonstera nie widział i sobie nimi głowy nie zawracał.

• 8676
  • 35090
  • 293

5G jakości Orange 💪

@bronzubnapisał(-a)

@IreneuszCDnapisał(-a)

@bronzub kropki czy kreski, to się pojawiają jak transmisja danych mobilnych działa (telefon coś wysyła/ pobiera) 😃

Tak na marginesie, mój iPhone leci cały czas w trybie oszczędzania energii i moc sygnału wzrasta jak coś wysyła/ pobiera, szanuje akumulator 🙃😁

@IreneuszCD , ale ta wklejona czerwona strzałka przeze mnie do Twojego obrazka z testu 5G ze strony 11-ej tego wątku, to oznaka, że wówczas było pobieranie, bo grałeś, czy mniejsza siła sygnału od pozostałych trzech ikonek?

Te kropki oznaczają tylko ocenę programu tych wyników w kontekście możliwych zastosowań. Im więcej kropek i bardziej zielonych, tym program myśli że lepiej wyjdzie to, co reprezentuje ikonka. Ta ikonka reprezentuje gry. Skoro ma mniej kropek, to się według tego programu i tego pomiaru to łącze nie nadaje tak dobrze do grania jak się nadaje do innych aktywności.

• 2157
  • 16474
  • 3

5G jakości Orange 💪

@j131 , jedni na forum doradzają do testów NetMonstera, inni Speed Test, a ja chcąc się dowiedzieć, jak szybkie mam łącze i jakieś słabsze punkty w działaniu internetu, to jaki test jest dla mnie wiarygodniejszy? Czasem zaglądnę z ciekawości do panelu routera, a jak mi ktoś powiedział, że zobaczysz za pół roku jak spadną prędkości, to ja zaczynam świrować. A coś chyba wartałoby wiedzieć, jak się zachowuje całe to moje ustrojstwo, czy śmiga dobrze, tak sobie, czy jest coś nie halo. To tak na przyszłość, bo jak wyczytałem od Ciebie, że nie jest wskazane wyłączanie internetu na noc, bo u operatora istnieje podejrzenie, że coś niedomaga, a synchronizacja powinna sobie hulać bez przerywników, to co? Będzie np. burza i pozwolić sobie na strzał pioruna i szykować się na utrudnienia? Wiesz, ja w takich wątpliwych sytuacjach staję "w rozkroku". Do tego zgiełku dochodzi żona, nieufna we wszelkie niepotrzebne urządzenia w pracy na noc, to się spieramy o to i pokazuję jej wpisy z forum, jak ma być. Dla niej lodówka, zamrażarka jest ok, bo jak była powódź, to nas uchroniła od porażenia prądem właśnie zamrażarka wybitym bezpiecznikiem różnicowoprądowym. Inne zbędne to zło wywołujące pożary. Tylko w pierwszą noc po instalacji czy od Netii, czy od Orange, przekonałem do włączenia, by rutery złapały synchronizację. Słucham Was i mój rozum skłaniam do wszelkich porad, a przysłowiowemu woźnicy trudniej prowadzić zaprzęg, gdy konie nie idą w parze równo😊 

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5927
  • 57

5G jakości Orange 💪

@bronzub  najbardziej miarodajny jest test z rutera. Mi mija rok i nie ma spadków prędkości.

To jest temat o 5G, a Ty piszesz o światłowodzie?

• 2157
  • 16474
  • 3

5G jakości Orange 💪

@Glut , ale też mam internet mobilny od Netii z zestawem ODU-IDU. To mam stąd uciekać?😀

A dwa smartfony z 5G od Orange to mam ze sobą zabrać i powiesz mi wynocha?😀

• 8676
  • 35090
  • 293

5G jakości Orange 💪

@bronzubnapisał(-a)

@j131 , jedni na forum doradzają do testów NetMonstera, inni Speed Test, (.......).

Jest jeszcze WiFiAnalyser.

Jeśli do wkręcania śrub to śrubokręt, ale do gwoździ to jednak raczej młotek.

Zależy co i po co chcesz testować.

Masz trzy różne łącza, zupełnie ze sobą niepowiązane. One o sobie nic nie wiedzą i nie da się ich w takim układzie testować "na raz". Normalnie ludzie mają tylko jedno łącze i nie za bardzo mogą wybierać, stąd mnogość i rozmaitość porad i ich wariantów.

Każde łącze (jeśli tylko sobie tego życzysz) możesz testować jak chcesz. Ogólną wydajność najłatwiej ocenić speedestem.

Testowanie jak działa internet przez 5G na telefonie w domu jest w tym wypadku chyba tylko dla sportu. Masz do dyspozycji znacznie lepsze łącza (co do zasady, nie trzeba do tego testów), więc nie powinieneś używać tego najsłabszego.

Zresztą OK, sam sobie sprawdź.

Jeden test już zrobiłeś - na danych mobilnych 5G w telefonie, w domu.

Teraz podłacz ten sam telefon do tej "obcej" sieci WiFi która dostaje internet przez ODU-IDU, i wtedy odpal speedtest. Porównaj wyniki liczbowe: upload, download i ping.

Na koniec rozłącz to WiFi i podłącz telefon do tego WiFi, które jest przyczepione do światłowodu, i powtórz test. Porównaj wyniki.

Używaj takiego ustawienia w telefonie, które daje najlepszy wynik w speedteście.

PS. Netmonster jest dla tych, którzy optymalizują swoje zestawy internetu mobilnego (takie jak twój ODU-IDU), po to żeby je lepiej ustawić. Do niczego innego nie jest przydatny. To jednak już masz za sobą, i nie ma cudów żeby było to w jakikolwiek sposób dla ciebie nadal przydatne. WiFiAnalyzer mógłby pomóc w rozwiąznaniu ewentualnych problemów z WiFi (czyli połączeniem między np. Funboxem a telefonem albo między IDU a telefonem, w sytuacji gdyby np. IDU z Funboxem za bardzo się gryzły, albo zasięg WiFi był w domu za słaby - to ostatnie jest dość prawdopodobne).

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5927
  • 57

5G jakości Orange 💪

@bronzub  przepraszam nie chciałem Cię urazić. Nie zrozumiałem z treści posta, że to chodzi o inny internet.

• 2157
  • 16474
  • 3

5G jakości Orange 💪

@Glut , mnie jest ciężko obrazić, bo zwykle działam obosiecznie. U okulisty znajomy po moim porażeniu prawego skrawka twarzy zdziwiony spytał co tutaj robię. To samo co ty i po temacie. Bywa ostrzej w zależności od okoliczności. Niczym się nie przejmuj. Uśmiech proszę😁

@j131 , jak miło po prostym wytłumaczeniu 😀 Dziękuję 😊 W zasadzie tylko ciekawość u mnie zwycięża, gdy coś o czymś przeczytam i pcham swoje paluchy "w rozżarzony ogień"😀 Potem zapominam, toteż działam tylko pod wpływem chwili😀 A potem wtrącam swoje trzy groszy i pytam😊

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

5G jakości Orange 💪

cześć, takie pytanie z poza tematu o którym mówicie - ale czy też ktoś zauważył, że gdy po tym jak 5G2100 zostało wyłączone to teraz terminale z 5G gdy łączą na LTE2100 to agregują B1+N78? zamiast B1+N1 DSS?

Ostatnio w nocy 23/północ robiąc fieldtest z ciekawości telefon pokazał LTE - pasmo B1, 5G - pasmo N78, zamiast N1.

U mnie chyba na noc wyłączają LTE2600, bo zazwyczaj w dzień łączy z B7+N78, więc zakładam, że na noc wyłączyli skoro ruchu dużego nie ma.