- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zablokowany numer po nieudanej cesji – czy możliwa ponowna rejestracja?
Dzień dobry,
piszę w sprawie numeru telefonu, który przez wiele lat był zarejestrowany na firmę, w której pracowałem. Niedawno podjęto próbę wykonania cesji numeru, jednak cesja nie została skutecznie zakończona i w konsekwencji numer został zablokowany.
Chciałbym zapytać:
- czy istnieje jakakolwiek możliwość ponownej rejestracji/aktywacji tego numeru (np. na inną firmę lub osobę prywatną),
- czy numer może jeszcze „wrócić” do puli i być ponownie dostępny,
- jeśli tak, to po jakim czasie i na jakich zasadach?
Zależy mi na informacji, czy w tej sytuacji da się cokolwiek zrobić, ponieważ cesja przepadła i obecnie nie mam możliwości korzystania z numeru.
Z góry dziękuję za pomoc.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@cvvibel numer nadal jest zarejestrowany, więc nie ma potrzeby ponownie go rejestrować. Jeżeli cesja nie została zakończona pozytywnie, to numer jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela i on powinien w sprawie tego numeru kontaktować się z Orange.
Jeżeli numer wygaśnie, to jeszcze przez jakiś czas jest możliwość jego przywrócenia. W przypadku cesji, numer nie może wygasnąć. Jeże cesja nie przebiegła skutecznie, to poprzedni właściciel nadal jest w jego posiadaniu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@cvvibel najpierw trzeba przywrócić nieumer do żywych. Koniecznie wyjaśnij status numeru z infolinią biznes.
Później zawnioskuje o cesję. Nie wiemy czy jest aktywny czy nie, bo odzyskać go będzie trudno. Masz może SIM-ke do której był przypisany?
Aby sam numer wylosować czy przypisać celowo ( jeśli nie jest numerem wolnym w puli, co następuje po około pół roku i nie trafił na karty prepaid do kiosku ) też trzeba mieć szczęście to dobrego konsultanta.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Otrzymałem dwie wiadomości dotyczące tego numeru — pierwszą bezpośrednio od Orange, a drugą po nieudanej cesji od osoby, która zajmowała się tym w firmie, w której pracowałem. Poniżej wklejam oba maile:
mail1 (od Orange):
Jaka jest nasza decyzja.
Ponownie akceptujemy możliwość przekazania numeru ---- do oferty Flex.
Jak przebiega realizacja zlecenia
-Na adres e-mail Klienta przekazującego wyślemy e-oświadczenie. Prosimy o jego akceptację w ciągu 6 dni.
-Po zaakceptowaniu oświadczenia, klientowi przejmującemu usługi wysyłamy SMS-a z propozycją migracji do oferty Flex. Szczegóły oferty są na stronie https://flex.orange.pl/
-Klient przejmujący usługi powinien zarejestrować się w ofercie Flex. Ma na to 7 dni.
-Jeśli po tym czasie klient przejmujący usługi nie zarejestruje numeru we Flex, wówczas wyłączymy numer klienta przekazującego zgodnie z regulaminowym okresem wypowiedzenia.
mail2 (od osoby z firmy po nieudanej cesji):
Orange twierdzi że wysłali link. Mógł wpaść do spamu.
Prawdopodobnie było 10 dni na akceptację warunków.
Jeśli nie było akceptacji orange zablokuje numer bez możliwości ponownego odblokowania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@cvvibel cesja była z FLEX Biznesz na FLEX osoba indywidualna?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam fizyczną kartę SIM, do której ten numer był przypisany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@cvvibel koniecznie trzeba się skontaktować na czacie w sprawie numeru. Trzeba to zrobić jak najszybciej, bo w takim przypadku zgodnie z informacją z e-maila numer przepadnie i nie będzie możliwości jego odzyskania. Widocznie niedokończona cesja jest traktowana jako zakończenie planu we FLEX, a wtedy numer jest wyłączany bezpowrotnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
dziękuję bardzo za pomoc, zobaczmy co dalej
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@cvvibel po terminie wymienionym w odpowiedzi od operatora nie nastąpiło zaakceptowanie, to teoretycznie numer jest nie do odzyskiwania. Teoretycznie...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@cvvibel proponuję możliwie jak najszybciej skontaktować się na czacie i wyjaśnić zaistniałą sytuację.