Zablokowany numer po nieudanej cesji – czy możliwa ponowna rejestracja?

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 8
  • 0

Dzień dobry,

piszę w sprawie numeru telefonu, który przez wiele lat był zarejestrowany na firmę, w której pracowałem. Niedawno podjęto próbę wykonania cesji numeru, jednak cesja nie została skutecznie zakończona i w konsekwencji numer został zablokowany.

Chciałbym zapytać:

- czy istnieje jakakolwiek możliwość ponownej rejestracji/aktywacji tego numeru (np. na inną firmę lub osobę prywatną),

- czy numer może jeszcze „wrócić” do puli i być ponownie dostępny,

- jeśli tak, to po jakim czasie i na jakich zasadach?

Zależy mi na informacji, czy w tej sytuacji da się cokolwiek zrobić, ponieważ cesja przepadła i obecnie nie mam możliwości korzystania z numeru.

Z góry dziękuję za pomoc.

9 ODPOW. 9

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21734
  • 63464
  • 862

@cvvibel numer nadal jest zarejestrowany, więc nie ma potrzeby ponownie go rejestrować. Jeżeli cesja nie została zakończona pozytywnie, to numer jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela i on powinien w sprawie tego numeru kontaktować się z Orange.

Jeżeli numer wygaśnie, to jeszcze przez jakiś czas jest możliwość jego przywrócenia. W przypadku cesji, numer nie może wygasnąć. Jeże cesja nie przebiegła skutecznie, to poprzedni właściciel nadal jest w jego posiadaniu. 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15642
  • 64416
  • 827

@cvvibel  najpierw trzeba przywrócić nieumer do żywych. Koniecznie wyjaśnij status numeru z infolinią biznes. 

Później zawnioskuje o cesję. Nie wiemy czy jest aktywny czy nie, bo odzyskać go będzie trudno. Masz może SIM-ke do której był przypisany? 

Aby sam numer wylosować czy przypisać celowo ( jeśli nie jest numerem wolnym w puli, co następuje po około pół roku i nie trafił na karty prepaid do kiosku ) też trzeba mieć szczęście to dobrego konsultanta.

• 4
  • 8
  • 0

Otrzymałem dwie wiadomości dotyczące tego numeru — pierwszą bezpośrednio od Orange, a drugą po nieudanej cesji od osoby, która zajmowała się tym w firmie, w której pracowałem. Poniżej wklejam oba maile:

mail1 (od Orange):
Jaka jest nasza decyzja.
Ponownie akceptujemy możliwość przekazania numeru ---- do oferty Flex.
Jak przebiega realizacja zlecenia
-Na adres e-mail Klienta przekazującego wyślemy e-oświadczenie. Prosimy o jego akceptację w ciągu 6 dni.
-Po zaakceptowaniu oświadczenia, klientowi przejmującemu usługi wysyłamy SMS-a z propozycją migracji do oferty Flex. Szczegóły oferty są na stronie https://flex.orange.pl/
-Klient przejmujący usługi powinien zarejestrować się w ofercie Flex. Ma na to 7 dni.
-Jeśli po tym czasie klient przejmujący usługi nie zarejestruje numeru we Flex, wówczas wyłączymy numer klienta przekazującego zgodnie z regulaminowym okresem wypowiedzenia.

mail2 (od osoby z firmy po nieudanej cesji):
Orange twierdzi że wysłali link. Mógł wpaść do spamu.
Prawdopodobnie było 10 dni na akceptację warunków.
Jeśli nie było akceptacji orange zablokuje numer bez możliwości ponownego odblokowania.

• 21734
  • 63464
  • 862

@cvvibel cesja była z FLEX Biznesz na FLEX osoba indywidualna?

• 4
  • 8
  • 0

Mam fizyczną kartę SIM, do której ten numer był przypisany.

• 21734
  • 63464
  • 862

@cvvibel koniecznie trzeba się skontaktować na czacie w sprawie numeru. Trzeba to zrobić jak najszybciej, bo w takim przypadku zgodnie z informacją z e-maila numer przepadnie i nie będzie możliwości jego odzyskania. Widocznie niedokończona cesja jest traktowana jako zakończenie planu we FLEX, a wtedy numer jest wyłączany bezpowrotnie. 

• 4
  • 8
  • 0

dziękuję bardzo za pomoc, zobaczmy co dalej 

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15642
  • 64416
  • 827

@cvvibel  po terminie wymienionym w odpowiedzi od operatora nie nastąpiło zaakceptowanie, to teoretycznie numer jest nie do odzyskiwania. Teoretycznie...

• 21734
  • 63464
  • 862

@cvvibel proponuję możliwie jak najszybciej skontaktować się na czacie i wyjaśnić zaistniałą sytuację.