Różne prędkości internetu w flex

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 23
  • 68
  • 0

W ustawieniach zaawansowanych mam tylko tryb zgodności WiFi 5 

7907.jpg

• 23
  • 68
  • 0

Dodatkowa informacja jest taka tryb zgodności z wifi 5: jeśli urządzenia nie mają dostępu do tego routera w domu należy włączyć tę funkcję. Po jej włączeniu router wyłączy funkcję związane z wifi 6 i WiFi 7, aby uniknąć problemów z kompatybilnością gdy stare urządzenie łączą się z wifi 6 i WiFi 7. Jednak moje urządzenia takie jak telewizor laptop i smartfon łączą się z wifi 6

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4391
  • 22018
  • 104

Możesz wymusić szerokość na minimum 80? Tak żeby ignorował 20 i 40?

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1398
  • 6584
  • 51

@Kamix555 

W sekcji 5GHz zmień na sztywno ustawienie pasma 160Mhz lub 80MHz jeżeli będą zakłócenia.

Gdy to zmienisz daj "zapisz" i dla pewności zrób restart routera.

Obecnie router sam to reguluje w zależności od zakłóceń w sieci np. może być kilka w około sieci.

• 23
  • 68
  • 0

Nie ma takiej możliwości tylko w sekcji WiFi 5 mogę cokolwiek zmienić. Sieć główna nie umożliwia żadnej ręcznej konfiguracji. 

• 1398
  • 6584
  • 51

@Kamix555 

Dziwna sytuacja, router powinien na to pozwalać.

Możemy jeszcze sprawdzić: o ile możesz to dodaj sieć własna z nazwą i wtedy zobacz czy masz taką możliwość. Możesz też włączyć sieć gości i sprawdzić.

Być może sieć domyślna ma ustawienia domyślne.

U mnie właśnie jest taka sieć domyślna ale dałem swoją.

Zrzut ekranu 2026-08-20 112040.png

• 23
  • 68
  • 0

Sieć gościnna nie ma żadnych dodatkowych ustawień tylko nazwa sieci i hasło. Słuchajcie dzięki wam za zaangażowanie i pomoc natomiast nie mam już czasu się w to bawić jeśli będę miał czas spróbuję jeszcze ustawić własną nazwę sieci jeśli się uda to dam znać, na razie pozdrawiam 👍

• 1398
  • 6584
  • 51

@Kamix555 

Jasna sprawa, brak czasu w pełni rozumiem! Jak będziesz miał wolną chwilę, postaw własne SSID, przełącz na 80/160 MHz i daj znać w wątku, jakie wyszły wyniki. Powodzenia i również pozdrawiam