Brak możliwości połączenia z VPN pracodawcy

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Mam problem z połączeniem z domu z VPN pracodawcy. Pomoc techniczna Orange nie chce i nie potrafi mi pomóc. Sprawa wygląda tak, że przy próbie połączenia z VPN pracodawcy pojawia się komunikat jak na zdjęciu. Czy wie ktoś czy da się odpowiednio skonfigurować router pod to połączenie?

IMG_4324.jpeg
8 ODPOW. 8

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1818
  • 7419
  • 45

Był chyba już taki temat dla netu mobilnego. Z tego co pamiętam, rozwiązaniem było przełączenie się na IPv4 - edycja profilu APN.

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Dziękuję. Niestety zmiana ustawień profilu powoduje że nie mogę połączyć się z siecią. Wygląda na to że błędna decyzja było wybranie Orange 

• 1818
  • 7419
  • 45

Sam mam Net w Orange Flex. Spięty mam na nim Tunel WG i działa jak trzeba. Raczej błędną masz konfiguracje APN. 

Dla IPv4:

Nazwa APN: internet
Nazwa użytkownika: internet
Hasło: internet lub puste
Protokół APN: IPv4

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32967
  • 39873
  • 1401

Trzeba mieć usługę Orange VPN dostępną jedynie na abonamencie.

Podobny wątek https://nasz.orange.pl/t5/Abonament/internet-mobilny-domowy-problem-z-po%C5%82%C4%85czeniem-z-VPN/td...

• 1818
  • 7419
  • 45

@Piotrekk85  Klient nie musi mieć publicznego IP, aby połączył się z VPN. Wykupienie usługi omija problem a nie rozwiązuje. Poza tym we Flex nie ma Orange VPN.  Tak, jak wspomniałem wcześniej mam router z kartką Orange Flex, spięty wireguardem na stałe z innym routerem. Wszystko działa. Oczywiście w niektórych przypadkach trzeba wklepać statyczny routing, bo kilka interface'ow powoduje, że może sie zgubić, ale to nie jest problem. 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32967
  • 39873
  • 1401

Większość firmowych VPN wymaga jednak publicznego IP. Np. mój pracodawca też ma taki VPN.

Orange bez usługi Orange VPN nie daje publicznego IP, więc nie zawsze można korzystać z VPN.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7732
  • 31392
  • 256

Mój nie wymaga. Zależy od typu VPN, jest tego przecież sporo. Jedna ze stron musi oczywiście mieć publiczny adres, ale druga niekoniecznie. Ponieważ firma zwykle ma, to wymaganie od pracownika żeby też miał jest lekko niesprawiedliwe. Jeśli firma ma poukładanych ludzi w IT, to ogarną VPN tak, żeby nie trzeba było po forach się dopytywać czemu nie działa.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7732
  • 31392
  • 256

@matuszakblazejnapisał(-a)

...

Czy wie ktoś czy da się odpowiednio skonfigurować router pod to połączenie?

...

Oczywiście. Wie to osoba która konfigurowała ten serwer VPN w firmie. Tam musisz prosić o pomoc.