Nie można wyświetlić tego widżeta.

Orange Flex - zewnętrzne IP

ROZWIĄZANE

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14453
  • 59385
  • 722

@eMJey  nie ma pomysłu, tylko serwery chmurowe 

Poziom 34, Ekspert Galaktyczny
  • 2732
  • 11270
  • 110

@eMJeytak jak pisze @agat13 tylko serwery chmurowe 🙂

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6638
  • 27255
  • 217

@eMJeynapisał(-a)

Zmienne ip nie jest dla mnie problemem. Generalnie w orange flex widzę swoje zewnętrzne ip np na  stronie canyouseeme. Ale.. spoza siecie domowej nie jestem w stanie połączyć się z tym ip; Orange raczej to blokuje, może ma ktoś pomysł jak to obejść?

No właśnie, publiczne IP we Flex jest tylko "zewnętrzne". Lokalnie, dla siebie dostajesz tylko prywatny IP. To oznacza NAT i niekonfigurowalną z Twojej strony blokadę wszystkich połączeń przychodzących.

Ten (niedostępny w Flex) Orange VPN to "przydział" publicznego IP, nie jest to żaden VPN, przynajmniej nie według powszechnego rozumienia tego terminu.

Natomiast jest na rynku dość dużo firm oferujących mniej lub bardziej funkcjonalne, prawdziwe VPN. Nie wszystkie wymagają posiadania publicznego IP i nie wszystkie oferują przekierowywanie połączeń przychodzących, ale jeśli bardzo Ci na tym zależy to rozejrzyj się, niewykluczone że znajdziesz taką ofertę, która umożliwi ci dostęp z internetu do Twojej sieci podłaczonej przez Flex + zewnętrzny VPN. Mało prawdopodobne żeby to było cenowo opłacalne, ale IMHO jest to możliwe. Sugerowane przez kolegów rozwiązania "chmurowe" działają na bardzo podobnej zasadzie.

PS. Nie przeprowadzałem szerszej analizy, ale np. nawiązanie połączenia przez Forti SSL z Flex przebiega bez problemu, stąd jestem pewien, że Orange Flex nie uniemożliwia tworzenia tuneli VPN.