- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange Flex 5G / IPv6 – brak możliwości nawiązania połączeń przychodzących
@j131 Dzięki za info. Trzymamy kciuki:)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No niestety, trzymanie kciuków nie pomogło. Potwierdzam, że tego ograniczenia się nie da się w żaden prosty sposób obejść. Jest adres ipv6 globalny, można z niego się połączyć np. do własnego wireguarda w ipv6, ale tylko jeśli wireguard będzie na łączu stałym, nie mobilnym. To samo dotyczy wszelkich innych połączeń przychodzących. To nie jest jakaś prościutka zapora, to najwyraźniej mechanizm separujący mobilnych klientów niezależnie od ich adresacji. Tym bardziej palącą potrzebą staje się wdrożenie Orange VPN dla oferty Flex, i szerzej dla adresacji IPv6 - jestem pewien że ludzie skazani na łącza mobilne chętnie nawet zapłacą za możliwość skonfigurowania połączeń przychodzących. A przy okazji tłumaczenie utrudnionej dostępności publicznego IPv4 brakiem przestrzeni adresowej, z czego miałaby wynikać potrzeba płacenia za Orange VPN będący jak się okazuje nie tylko adresem, ale także odblokowaniem dostępu do niego, staje się kompletnie niewiarygodna: w przestrzeni ipv6 adresów nie brakuje, a i tak nie da się z nich w ten sposób korzystać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tylko doprecyzuję jak to technicznie wygląda.
Pojedynczy pakiet przesłany z telefonu (albo z urządzenia w tetheringu do telefonu podłączonego) na który przyjdzie odpowiedź otwiera okno dla połączeń przychodzących. Okno jest otwarte przez jakieś 30s, a każdy przychodzący pakiet je wydłuża. Wobec tego zestawienie normalnego połączenia zwrotnego jest banalnie proste (w końcu przeglądanie internetu działa, i działa najwyraźniej w trybie end-to-end). Problemem jest skuteczne wysłanie tego pierwszego pakietu. Nie da się tego zrobić do innego telefonu, więc nie da się w ten sposób otworzyć okna na połączenie przychodzące z innego telefonu. Drugi z partnerów musi być poza siecią mobilną Orange (i naturalnie musi mieć globalny adres ipv6, co oczywiste), pierwszy (ten inicjujący komunikację) może być na połączeniu mobilnym Orange, w APN internetipv6.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Inaczej mówiąc, musimy zastosować mechanizm "hole punching"? Być może przy zastosowaniu tej techniki dałoby radę zestawić połączenie P2P między dwoma urządzeniami w sieci mobilnej Orange, np. przy użyciu Tailscale czy Zerotier.
Ciekawe też czy w taryfie IoT połączenia przychodzące są wpuszczane. Na stronie Orange jest zapis, który sugeruje, że tak:
Nie zapomnij o zabezpieczeniu swojego urządzenia przed nieuprawnionym dostępem z internetu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hole punching nie działa między klientami mobilnymi, to właśnie sprawdzałem przede wszystkim. Natomiast zewnętrzny VPN oczywiście zadziała, niekoniecznie komercyjny - każdy z którym można się połączyć zadziała - ale(!) jeśli ma on umożliwić komunikację obu telefonów, to będzie musiał robić za relay, peer-to-peer po prostu nie da się zestawić, IMHO.
Jeśli macie jakieś konkretne pomysły do przetestowania że "może jednak się da w taki sposób" np. sugerujecie że konkretny VPN "rozgryzł jak nie być przekaźnikiem" to z radością przetestuję. Testowanie wszystkich po omacku jest jednak zbyt czasochłonne, a szanse powodzenia oceniam na zerowe. Mogę też podzielić się skryptami których używałem, ale nie chcę sprawiać wrażenia że jakiś nielegalny hacking propaguję, dlatego ograniczyłem się do opisu, bez szczegółowego raportu technicznego co i jak było testowane. Wszystko to jednak mam, w razie zainteresowania służę.
Taryfy IoT nie mają ipv6 (IMHO) i oczywiście umożliwiają taką komunikację (IIRC, nie sprawdzałem). Ale w zastosowaniu do rutera domowego na internecie mobilnym też się taka taryfa nie nada.
PS. Żeby była pełna jasność: mnie to nie jest do niczego potrzebne, mam umowę stacjonarną więc problem mnie nie dotyczy. Sprawdzam to jedynie z czystej ciekawości, dla wiekuistej chwały i wdzięczności potomnych.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)Hole punching nie działa między klientami mobilnymi, to właśnie sprawdzałem przede wszystkim. Natomiast zewnętrzny VPN oczywiście zadziała, niekoniecznie komercyjny - każdy z którym można się połączyć zadziała - ale(!) jeśli ma on umożliwić komunikację obu telefonów, to będzie musiał robić za relay, peer-to-peer po prostu nie da się zestawić, IMHO.
Zgadza się, próbowałem "wybić dziury" przy pomocy Tailscale i niestety między 2 klientami wewnątrz sieci mobilnej Orange to nie działa. Ale na innym forum ktoś zaobserwował, że jeśli jeden klient jest w innej sieci mobilnej z IPv6 (poza Orange), to można zestawić bezpośrednie połączenie - czyżby problemy w routowaniu ruchu wewnątrz mobilnego zakresu IPv6?
@j131napisał(-a)Taryfy IoT nie mają ipv6 (IMHO) i oczywiście umożliwiają taką komunikację (IIRC, nie sprawdzałem). Ale w zastosowaniu do rutera domowego na internecie mobilnym też się taka taryfa nie nada.
PS. Żeby była pełna jasność: mnie to nie jest do niczego potrzebne, mam umowę stacjonarną więc problem mnie nie dotyczy. Sprawdzam to jedynie z czystej ciekawości, dla wiekuistej chwały i wdzięczności potomnych.
Ostatnio pomysł wprowadzenia IPv6 w taryfach IoT został oznaczony jako zrealizowany i jest APN do łączenia po IPv6. Ale masz rację, ta taryfa nie nadaje się do domowego routera.
- « Poprzedni
- Następny »