Orange Flex 5G / IPv6 – brak możliwości nawiązania połączeń przychodzących

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33176
  • 41329
  • 1407

Nie wiem co ten wątek ma sprawić. Nie ma takiej funkcjonalności i nie będzie.

Nie wiem czy populistyczny tytuł, że chodzi o połączenia głosowe coś zmieni. Transmisja przychodząca danych jest niebezpieczna i tyle.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4443
  • 22272
  • 104

Niebezpieczna dla kogo?  Przecież to standard w FTTH,  a na mobilnym można wypić Orange VPN ;D

Jak ma mi ktoś zagrozić, jak nie wypuszczę żadnego portu? 

I kto mówi o połączeniach głosowych :)?? 

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 23
  • 0

Czyli ruch przychodzący jest "niebezpieczny i tyle", chyba że klient wykupi droższą usługę, wtedy zagrożenie najwyraźniej magicznie znika.

• 4443
  • 22272
  • 104

We Flex nawet wykupić nie można. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9972
  • 41976
  • 344

@Piotrekk85napisał(-a)
Nie wiem co ten wątek ma sprawić. Nie ma takiej funkcjonalności i nie będzie.

Nie wiem czy populistyczny tytuł, że chodzi o połączenia głosowe coś zmieni. Transmisja przychodząca danych jest niebezpieczna i tyle.

Oczywiście że jest taka funkcjonalność, tylko nie w tej taryfie i nie w tym protokole. Sam wielokrotnie się na nią powoływałeś - to niesławny Orange VPN, czyli odpłatne przydzielenie publicznego IPv4 w mobilnej usłudze abonamentowej. I skąd ci przyszło do głowy że mowa o połączeniach głosowych?

A czy w tej taryfie i w tym protokole (IPv6 + Flex) jednak da się coś zrobić, to sprawdzę kiedy mi się zwolni druga karta Flex i potestuję. Jestem jednak optymistą, ruting IPv6 jest zupełnie inny niż IPv4, nawet w tych ofertach. Nie spodziewałem się np. że urządzenia podłączane przez hotspot też dostają własny, publiczny IPv6, a dostają. To nie wygląda na mocno restrykcyjną politykę adresowania, tak charakterystyczną dla IPv4.

Wątek ma sprawić że rzecz zostanie sprawdzona i jednoznacznie potwierdzona lub sfalsyfikowana eksperymentalnie. Jeśli masz jakieś realne dane to się podziel, jeśli tylko zakładasz analogię z polityką IPv4, to też napisz na czym opierasz swoje arbitralne stwierdzenia. 

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 23
  • 0

No właśnie, mam w domu klaster Proxmoxa i każdy kontener dostaje własny globalny adres IPv6 z publicznego prefiksu. Adresacja działa więc normalnie, problemem jest tylko to, że Orange sztucznie wycina nowe połączenia przychodzące poza kontrolą użytkownika.

Po to mam router z firewallem, żebym to ja decydował, jaki ruch wpuszczam. Zresztą w Orange Światłowód IPv6 nie jest w ten sposób blokowany po stronie operatora i użytkownik może zarządzać regułami na swoim routerze.

Orange VPN przy IPv4 jeszcze rozumiem, adresów IPv4 brakuje, potencjalnych klientów takiej usługi jest relatywnie mało, trzeba utrzymywać osobny APN, provisioning itd.

Ale przy IPv6 sytuacja jest odwrotna, globalne adresy są już normalnie przydzielane, infrastruktura już to obsługuje, a dodatkowo wdrożona jest jeszcze blokada ruchu przychodzącego. Czyli technicznie wszystko już jest, trzeba tylko przestać to blokować.

Nawet gdyby możliwość wyłączenia tego filtra była płatną opcją za symboliczną kwotę, chętnie bym z niej skorzystał zamiast stawiać VPN tylko po to, żeby ominąć blokadę...

• 4443
  • 22272
  • 104

Dodam tylko, że założeniem Ipv6 jest właśnie, aby nie robić NAT'a i to jest super. Z jakiegoś powodu i pewnie chodzi o $ , że operatorzy blokują ruch przychodzący....  Mam nadzieję, ze to się zmieni.  

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 95
  • 418
  • 4

Jeśli operator by dopuszczał niesprowojowany ruch przychodzący, wtedy terminal musiałby być wybudzany, aby takie połączenie zaakceptować lub odrzucić. Flex jest kierowany dla urządzeń, gdzie zdecydowana większość nie potrzebuje takiego ruchu przychodzącego - zwiększone zużycie baterii na odrzucanie połączeń i potencjalne niebezpieczeństwo, jeśli złośliwa aplikacja otworzy port na świat. 

Druga rzecz: na łączu mobilnym płacisz za ruch w obie strony. Próby połączeń to też ruch, który musiałby dotrzeć do terminala i generować ruch przychodzący - łatwo by było tym zapchać sieć...

Jednoczesne, fajnie by było, gdyby operator udostępnił APN z możliwością przyjmowania ruchu przychodzącego, np. "bez_ochrony_internetipv6". 

• 4443
  • 22272
  • 104

@ksq Oczywiście,  szczególnie, że Flex oferuje simki z netem bez limitów na kartach data only. Ciężko się spodziewać,  będą używane tylko w telefonach.  

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9972
  • 41976
  • 344

Wstępne testy potwierdzają to co już wiecie: tak, ten ruch jest blokowany także po ipv6. Ale jakieś szanse obejścia tej blokady IMHO istnieją, inaczej niż przy IPv4. Sprawdzę i dam znać.