Ile trwa okres rozliczeniowy w orange flex

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 637
  • 2503
  • 8

@atlas_cudownapisał(-a)

To może inaczej. U  mnie zawsze nowy okres rozliczeniowy zaczyna się 13'go każdego miesiąca o godzinie 20:03.

Bo uruchomiłeś subskrypcję 13-go...

Wbrew pozorom zasadne więc jest pytanie co jeśli ktoś zrobił to 31-go np. w samo południe (albo o 20:03)?

Przy miesiącu "nie-31-dniowym" odnowi się 30-go czy 1-go?

Wyjaśnisz mi jak to zadziała? Naprawdę wierzę w ciebie...

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Dziękuję, że we mnie wierzysz, ale musisz w siebie! 

Punkt 10 regulaminu:

... Okres rozliczeniowy – miesiąc w czasie którego możesz wykonywać i odbierać połączenia oraz
korzystać z innych usług telekomunikacyjnych. Pierwszy Okres rozliczeniowy rozpoczyna się w dniu,
w którym dokonasz pierwszej płatności za usługi telekomunikacyjne. Kolejne Okresy rozliczeniowe
będą się rozpoczynać w dniu miesiąca, odpowiadającemu dacie pierwszej płatności. W przypadku gdy
takiego dnia nie będzie w danym miesiącu, Okres rozliczeniowy rozpocznie się pierwszego dnia
kolejnego miesiąca, a następny znowu w dniu odpowiadającemu dacie dokonania pierwszej płatności

https://flex.orange.pl/dokumenty/Regulamin_swiadczenia_uslug_w_Orange_Flex_09_01_2023_edb67d29eb.pdf

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21560
  • 62781
  • 860

Dla przykładu:

Numer we FLEX aktywowany 31 marca, odnowienie planu następuje 1 maja.

Najciekawsza sprawa popada w kolejnych miesiącach odnowienia planu, czyli będzie:

31 maj

1 lipiec

31 lipiec

31 sierpień

1 październik

31 październik 

itd.

edit:

Okres rozliczeniowy – miesiąc w czasie którego możesz wykonywać i odbierać połączenia oraz korzystać z innych Usług. Pierwszy Okres rozliczeniowy rozpoczyna się w dniu, w którym dokonasz pierwszej płatności za Usługi. Kolejne Okresy rozliczeniowe będą się rozpoczynać w dniu miesiąca, odpowiadającemu dacie pierwszej płatności. W przypadku gdy takiego dnia nie będzie w danym miesiącu, Okres rozliczeniowy rozpocznie się pierwszego dnia kolejnego miesiąca, a następny znowu w dniu odpowiadającemu dacie dokonania pierwszej płatności.

Okres rozliczeniowy we FLEX wynosi 30 dni.

To są informacje otrzymane na czacie. 

• 882
  • 3819
  • 6

Nadszedł ten dzień, chciałem to zrobić 1.09 ale promocja którą jestem zainteresowany kończy się jutro 😄 ciekawe czy orange zaakceptuje mój wniosek o przeniesienie do innego operatora po 20 dniach we FLEX:D
Faktyczne przeniesienie oczywiście nastąpi 1.09 ale zamówienie na stronie niestety muszę złożyć dzisiaj. 
Ciekawe czy przejdzie 😄 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

@ketrasaArturnapisał(-a)

Dla przykładu:

...

będzie:

...

31 lipiec

31 sierpień

...

Okres rozliczeniowy we FLEX wynosi 30 dni.

...

Od 31 lipca do 31 sierpnia jest 31 dni, nie 30. Regulamin jest dość jednoznaczny, nie rozumiem po co dzielimy włos na czworo?

• 21560
  • 62781
  • 860

@ j131 co nie odpowiada w podanych obliczeniach? Informacje opublikowane na podstawie rozmowy z konsultantem.

• 8678
  • 35100
  • 293

Sprzeczność? Napisałeś dwie różne rzeczy. Okres rozliczeniowy NIE MA stałej długości. To czy ktoś to powtarza na czacie nie zmieni matematyki.

• 21560
  • 62781
  • 860

Napisałem tak jak konsultant podał. Nic nie zmieniałem. Fakt, nie pasuje matematyka, ale taki cykl rozliczeniowy mam potwierdzony. Żeby temat wcześniej się pojawił, to sam bym sprawdził, jak fizycznie byłby odnawiany plan o tak nietypowej aktywacji.

• 637
  • 2503
  • 8

Nie wiem jaki cel ma ta licytacja... Regulamin przecież jasno i jednoznacznie to wyjaśnia w punkcie 11. O czym była już chyba mowa w tym wątku...

Okres rozliczeniowy jest stały - miesięczny. Tylko miesiące są niestałe w swej długości.

okres.png

• 8678
  • 35100
  • 293

Nie dajmy się zwariować. Okres rozliczeniowy we Flex trwa MIESIĄC. Miesiące w aktualnym kalendarzu NIE mają wszystkie 30 dni. To oczywiście rodzi techniczny problem w miesiącach w których jest mniej dni, ale regulamin określa jednoznacznie rozwiązanie (przesunięcie dnia rozliczenia na dzień następny). To przecież nie zmienia długości miesiąca, ani długości cyklu rozliczeniowego. Jest on zmienny, tak samo jak zmienna jest długość miesiąca. Żeby nie wiem kto to "potwierdzał", to matematyki nie zmieni. "Konsultant" się po prostu mija z rzeczywistością, nie pierwszy i nie ostatni raz.