Flex Unlimited + TIDAL = ciągłe zacinanie się, przerywanie dźwięku w max jakości

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 5
  • 0

Flex Unlimited + TIDAL = ciągłe zacinanie się, przerywanie dźwięku w max jakości

Nie spodziewałem się, że ktoś się zmaga z podobnymi problemami jak ja, bo obawiałem się, że to coś z moim prywatnym setupem, a tu niespodzianka, wątek dokładnie opisujący moje sporadycznie pojawiające się problemy. Z jedyną różnicą taką, że ja mam stacjonarny światłowód.

Dzisiaj od rana tragedia, reddit nieużywalny, update systemu zajął 40 minut bo pobranie przeglądarki z githuba szło jak krew z nosa. Po przeczytaniu wątku próba pobrania iso BSD pokazywała orientacyjny czas pobierania 1,5h. 

Standardowo jak w przypadku innych postujących sprawę rozwiązuje VPN, mam kilka serwerów w Falkenstein od Hetznera i wykorzystywanie ich jako exit node'y rozwiązuje wszystkie problemy. 

Pytanie... co teraz? Wygląda na to, że problemy z CDNem fastly były już zdiagnozowane kilka miesięcy temu, a w tym momencie dostęp do usług, które są czasami wręcz podstawą tego co robię w internecie jest mocno utrudniony, żeby nie powiedzieć niemożliwy.

Już tak jeszcze offtopicowo, stworzenie konta na forum na istniejącego klienta orange niemożliwe, wyskakują nic nie znaczące błędy, nie jest to fajny experience.

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Mam te same problemy na Orange na kartę, Orange Flex i NJU. Na wszystkich 3 usługach jest to samo. 

Router ZTE MC888 Pro prędkość 600/30 w 5G N78. Apn ustawiony na ipv4.

Przerywa Tidala przy odtwarzaniu poprzez Roon. Cloudflare warp pomaga. Poza tym w World Of tanks są skoki pingu do 150 i packet loss. 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 22
  • 79
  • 0

Niestety on ponad tygodnia zauważyłem / odczułem bardzo duże problemy z działaniem sieci. Mam MC899A Pro i Flex Unlimited. Niektóry strony / usługi / CDN wieczorami działają tragicznie - transfer na poziomie połączenia 150 - 300 kb/s; inne - w pełnej prędkości. Dziwne. Przed chwilą ściągałem instalator Firefoxa (trwało do chyba z 15 - 20 min !!!)
Nie używam już Tidal, bo w tej sieci jest to bardzo niewygodne - ze względu na niestabilność połączenia - ten problem jest już ponad rok - nie sądzę, że coś się prędko zmieni.

Całe to 5G na początku traktowałem jako dobry zamiennik światłowodu - niestety tak moim zdaniem nie jest. Na szczęście już trwają pracę podłączeniowe w okolicy mojego domu, więc pewnie za parę miesięcy pożegnam się z tym modem 5g. Zostanie pewnie jako backup, albo wepnę w drugi port WAN w routerze.

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 4
  • 0

Obawiam się, że routing będzie ten sam i te same problemy.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 22
  • 79
  • 0

Na szczęście dostawcą nie będzie Orange.