Nie można wyświetlić tego widżeta.

Flex Unlimited + TIDAL = ciągłe zacinanie się, przerywanie dźwięku w max jakości

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 50
  • 186
  • 2

Flex Unlimited + TIDAL = ciągłe zacinanie się, przerywanie dźwięku w max jakości

Jeśli ktoś chce tymczasowo rozwiązać problem z Tidalem, może skorzystać z alternatywnych serwerów DNS:

https://dns.watch:

84.200.69.80
84.200.70.40

https://dns.sb:

185.222.222.222
45.11.45.11

Łatka nie zadziała, jeśli użyjesz popularnych serwerów DNS, takich jak Cloudflare (1.1.1.1) czy Google (8.8.8.8). Dlaczego? Ponieważ podane wyżej DNS-y kierują zapytania do serwerów, które działają bezproblemowo w sieci Orange, w przeciwieństwie do tych powszechnie używanych (tak sprawdzałem na Tidalu).

To nie jest trwałe rozwiązanie problemu, a jedynie obejście, które pozwala m.in. na działanie Tidala. Nadal będzie problem z np. z moim serwerem od Oracle. Ale jak, ktoś chce używać Tidala to jest i tak lepszy pomysł od włączenia cały czas VPNa w tle.

Dla porównania w pingu
Google (8.8.8.8)
➜ ping sp-ad-fa.audio.tidal.com

Pinging tidal.map.fastly.net [151.101.66.142] with 32 bytes of data:
Reply from 151.101.66.142: bytes=32 time=96ms TTL=54
Reply from 151.101.66.142: bytes=32 time=76ms TTL=54
Reply from 151.101.66.142: bytes=32 time=79ms TTL=54
Reply from 151.101.66.142: bytes=32 time=82ms TTL=54

Ping statistics for 151.101.66.142:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 76ms, Maximum = 96ms, Average = 83ms
dns.watch (84.200.69.80)
➜ ping sp-ad-fa.audio.tidal.com

Pinging tidal.map.fastly.net [146.75.118.142] with 32 bytes of data:
Reply from 146.75.118.142: bytes=32 time=26ms TTL=55
Reply from 146.75.118.142: bytes=32 time=26ms TTL=55
Reply from 146.75.118.142: bytes=32 time=25ms TTL=55
Reply from 146.75.118.142: bytes=32 time=24ms TTL=55

Ping statistics for 146.75.118.142:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 24ms, Maximum = 26ms, Average = 25ms

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7236
  • 29603
  • 234

Nie ma takiej możliwości żeby użycie innych serwerów DNS cokolwiek w sprawie zmieniło, gdyby Tidal miał wszystko skonfigurowane u siebie dobrze. Skoro jego serwis rozwiązuje się różnie w różnych sieciach, to sam jest sobie winien że rozwiązuje nieoptymalnie.

Cała sprawa jest dla mnie dość zagadkowa.

PS. Serwery DNS Orange rozwiązują ten adres jeszcze inaczej (199.232.18.142), ale trasa jest identyczna, w obrębie sieci Arelion następuje zmiana rutingu, ale ostatecznie to tylko końcowy serwer odpowiada szybciej lub wolniej. Jakby na to nie patrzeć, to jest to poza siecią Orange i wątpię żeby można było coś zrobić bez zmiany u dostawcy usługi. Wiele innych serwerów DNS także rozwiązuje adres z tym (na teraz) "lepszym" IP, choćby ten reklamowany przez CERT Polska: dns0.eu (185.253.5.9).

• 50
  • 186
  • 2

@j131napisał(-a)

Nie ma takiej możliwości żeby użycie innych serwerów DNS cokolwiek w sprawie zmieniło, gdyby Tidal miał wszystko skonfigurowane u siebie dobrze. Skoro jego serwis rozwiązuje się różnie w różnych sieciach, to sam jest sobie winien że rozwiązuje nieoptymalnie.

Cała sprawa jest dla mnie dość zagadkowa.

Tidal ma dobrze skonfigurowane, tylko problem jest pomiędzy trasą Orange a z zagranicznymi serwerami m.in z Fastly. DNS-y które podałem wyżej mają na sztywno ustawiony adres IP, prawdopodobnie takie, które są w pobliżu hostowanego serwera, podczas te popularne DNS-y korzystają z adresów IP anycast, czyli jakie mają być najbliższe dla nas. A właśnie z tymi jest problem.

Dla przykładu pobieram https://cdn.openbsd.org/pub/OpenBSD/7.5/amd64/install75.iso

DNS Orange

Zrzut ekranu 2025-03-13 213001.png

DNS dns.sb (musiałem wyłączyć IPv6, bo nadal łączyło się z DNS od Orange)

Zrzut ekranu 2025-03-13 213500.png

Oczywiście jest to łatka. Nie idealna, bo są serwisy które mają na sztywno adresy IP, które żaden DNS nic nie zmieni, np. objects.githubusercontent.com i twitch.tv, obie korzystają z CDN Fastly a IP mają takie same na cały świat. Nadal będzie problem z serwerami Oracle. Tutaj musi być VPN. Problematycznych stron jest z więcej, ale nie chce je wymieniać, i tak nic w tym nie zmieni. Prędzej czy później problem zostanie rozwiązany. Ja też obstawiam na jakiś problem od strony Arelion, ale nie jestem wstanie im to zgłosić, gdybym mógłbym to bym dawno bym im to zgłosił.

PS. Jak wyglądają adresy IP na cały świat możesz sprawdzić wyszukując "dns propagation" w dowolnej wyszukiwarce.

Dla przykładu: https://www.nslookup.io/domains/cdn.openbsd.org/dns-propagation/a/

Fajnie pokazuje jak zmienia się adresacja IP w różnych krajach.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 437
  • 1167
  • 7

tidal.png

Mam Tidala w kompie i nie mam żadnych zacięć. 

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1322
  • 5366
  • 26

@jaryn Ping to nie wszystko. On leci protokołem TCP,  a stream"y zwykle lecą UDP.  

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 2531
  • 12026
  • 103

@atlas_cudownapisał(-a)

@jaryn Ping to nie wszystko. On leci protokołem TCP,  a stream"y zwykle lecą UDP.  

Aby na pewno nie ICMP?

• 50
  • 186
  • 2

Tak jak napisał @Samotnick, ping i traceroute działa przez ICMP.
"Ping korzysta z protokołu ICMP, wysyła pakiety ICMP Echo Request i odbiera ICMP Echo Reply." (cytat z Wikipedii https://pl.wikipedia.org/wiki/Ping)

Przeglądarkowa wersja Tidala działa przez TCP. Po prostu ściąga pliki przez https, tak jakbyś coś pobierał.

brave_JPFQE37G0z.png

@jaryn 

Czy możesz puścić komendę:

tracert objects.githubusercontent.com

W jakiej godzinie pingowałeś Tidala?

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 1322
  • 5366
  • 26

@SamotnickNapisem, że streamy lecą zwykle przez udp.  Może faktycznie, tam gdzie jest potrzebna super jakość udp się nie sprawdza.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7236
  • 29603
  • 234

Jasne że ping nie ma bezpośredniego przełożenia na efekt, chyba nikt tu tak nie pomyślał. Ale jest prosty w zastosowaniu i jakaś korelacja była obserwowana między podwyższonym czasem odpowiedzi a zawodnym działaniem. Korelacja, nie powiązanie przyczynowo-skutkowe.
Biorąc pod uwagę że zabawa z DNSami jest skazana na porażkę (TTL tych odpowiedzi to raptem 5 minut więc w załażeniach mogą zmieniać się szybko; w praktyce też tak się dzieje), to obawiam się że nic nowego nie wymyślimy. Któreś z rozwiązań w sieci Arelion nie działa z adekwatną do zapotrzebowania wydajnością przez cały czas. Nie wiem co moglibyśmy z tymi szczegółowymi danymi zrobić. Ktoś wie komu możnaby to zgłosić? Orange to już wiemy że odpowie że "to nie u nas". Może ktoś odpowiedzialny za serwery DNS operatora zadbałby chociaż o to, żeby one zwracały "lepszy" (tzn. taki który ma aktualnie mniejsze opóźnienie) adres? To na pewno mogliby ogarnąć. Aż się boję przywoływać, ale skoro DNS jest zintegrowaną częścią CT, to może @Rosiu mógłby naprowadzić na jakiś trop?

• 50
  • 186
  • 2

@j131napisał(-a)

Któreś z rozwiązań w sieci Arelion nie działa z adekwatną do zapotrzebowania wydajnością przez cały czas. Nie wiem co moglibyśmy z tymi szczegółowymi danymi zrobić. Ktoś wie komu możnaby to zgłosić? Orange to już wiemy że odpowie że "to nie u nas".

Napisałem na maila support@arelion.com, napisałem tak:

"Good morning. At the beginning of the message I will point out that I am not your customer. I am a user who wants my internet to work better. In the evening hours I have a much higher and unstable ping, and a slowdown in downloads. My internet provider is “AS5617 Orange Polska Spolka Akcyjna”. The problem connects to you because you are mediating the traffic to the server. I want the connectivity problem to be solved, or if there is a failure. Thank you."

Dodałem jeszcze w formie pliku txt traceroute do 134.70.48.1, kilka minut później dostałem taką odpowiedź:

"Unfortunately, we are unable to create a ticket for this issue as you are not our customer. You can involve your service provider Orange Polska. If the path is having problems, they may decide to route your traffic via a suitable path by avoiding us."

Niestety, ale tu coś z tym działać Orange. Ja nie mogę napisać do nich z prośbą o naprawę, bo nie jestem ich klientem. Klientem jest Orange i to Orange powinien coś z tym robić. Zgłosiłem ten problem w Orange przez maila, jest zgłoszenie techniczne, widzę je w Mój Orange. Co z tego będzie, nie wiem, ale ja liczę na dobre wieści.

DNS to dobre, ale częściowe rozwiązanie. Nadal ja nie będę miał dobrego połączenia z moim serwerem VPS Oracle, nadal będzie problem z Robloxem, prawdopodobnie nadal będzie problem z CoDem. I pewne takich przypadków jest mnóstwo. A domen, które korzystają z Fastly też jest mnóstwo i też ktoś musi je znaleźć i ustawić. Moim zdaniem dużo lepszym pomysłem jest zgłoszenie tego problemu wyżej. Tak wiem, że to nie ten dział, ale dużo prościej będzie zgłosić ten problem pracownikowi Orange od zwykłego szaraka.