- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Świetne rozwiązanie na odebranie kart SIM z automatu w salonie Orange. Sprawdziłem wydawanie kart SIM FLEX-a:
Problem tylko z kartami SIM z automatu, że w aplikacji trudno odczytać kod QR z tych kart SIM. Odbierane wysyłkowo lub od konsultanta kody QR z kart SIM dają się łatwiej zeskanować.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Miałem okazję odwiedzić automat opisywany przez @ketrasaArtur. Rozwiązanie spoko, ale dodam łyżkę dziegciu. Sprawdziłem automat bardziej od strony technicznej aniżeli doświadczeń klienta, pokażę m.in. pewien absurd wg mnie.
Pierwsza - ciekawostka - hasło do WiFi z zmienia się (nie wiem co jaki czas) ale porównując z screenem Artura są to różne hasła:
To sprawdźmy sieć WiFi. Loguję się kodem QR na automacie i jestem online, nie potrzebuję akceptować regulaminu.
Tutaj mam kilka ale, ciekawe czy podzielacie moją opinię? Po pierwsze sieć z automatu... jest zasilana łączem mobilnym. To antenki to WiFi i do sieci komórkowej:
To sprawdźmy, kto dostarcza sieć, ekmmm hmmmm:
Automat to nie autorskie rozwiązanie Orange? Automat zbudowany na zlecenie Orange?
Dalej, uważam, że ta sieć z automatu nie ma sensu, przede wszystkim jest ograniczenie prędkości, do 0,5 Mbps (wolno!):
Poza tym, w salonie jest już otwarta sieć bardzo podobnie brzmiąca, na pierwszy rzut oka wygląda tak samo (Orange Wi-Fi w automacie vs Orange WiFi w salonie) - różnica to "-" w słowie "WiFi":
W automacie użyte jest Rassberry Pi:
Samo WiFi w automacie to WiFi 4 w 2,4 GHz - nie trzeba więcej przy uciętej prędkości. 🙂
Jeszcze to co mnie zastanawia, to zakładałbym że będąc przy automacie mogę załatwić sprawę od a do z w automacie. Więc wybierając opcję doładowania telefonu może powinienem w automacie dostać możliwość doładowania zamiast informacji o tym na jakiej stronie mogę doładować? Załóżmy skrajny przypadek, że klient ma zablokowane połączenia przychodzące i co wtedy? - a może to na taki przypadek automat rozsyła darmową sieć WiFi. 😉
Uważam, że jeżeli automat potrzebuje sieci do swojej pracy czy do udostępniania WiFi (ale po co 2 sieci WiFi dla klientów?!) to można przecież użyć istniejącego łącza (nawet po WiFi) z salonu (dla bezpieczeństwa nawet na osobnym VLANie).
Dlaczego nie warto korzystać z sieci WiFi z automatu? Oto pomiar sieci w salonie (wstawiam jako spoiler żeby screeny widoczne od razu w poście dotyczył tylko tematu wątku):
Jak można zobaczyć, sieć WiFi salonowa jest zasilana internetem Orange, łączę jest szybkie, w moim teście ~70/30 Mbps, router CISCO. Nie jest wymagane hasło do sieci ale należy zaakceptować regulamin. Ruch z większości aplikacji speedtest w tej sieci WIFi jest blokowany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Automat do wydawania kart SIM FLEX
@ketrasaArtur dziekuje za informacje 🙂
nie wiedziałem o tej nowości. W jakim mieście automat ? Niesamowita sprawa. Do wyboru i Flex i oferta na kartę. Niesamowita sprawa.
Nareszcie.
Jeszcze jakby zrobili, że można przenieść numer w ofercie na karte w automacie w 24h.
Dużo się zmieniło w ofertach na kartę w tym możliwość prowadzenia długich rozmów. Potwierdzają to użytkownicy, ale nawet reklamy z R. Górskim jakiś czas temu.
Naprawdę jestem pozytywnie zaskoczony tymi zmianami. 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dobra nowość, w internecie cisza póki co o tym rozwiązaniu także fajnie że się @ketrasaArtur podzieliłeś informacją i testami. Gdzie taki automat(y) można spotkać, w których salonach Orange?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie miałem czasu sprawdzić zakupu startera na kartę, ale może kiedyś znowu udam się do Złotych Tarasów w Warszawie. Tam w salonie Orange znajduje się wspomniany automat 👍🤗👏
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podobny automat widziałem w salonie Orange w Hiszpanii, teraz była okazja sprawdzenia w kraju. Pytanie, czy do testów tylko jeden salon, czy może jeszcze gdzieś jest udostępniony?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mnie ciekawi zakup startera przez Automat
- Oznacz jako nowe
- Zakładka