- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
🧩Gra w forumowe skojarzenia🧩
@Piotrekk85 napisał(-a)
Podajemy: światłowód
🤞
Trafiony ale jeszcze nie zatopiony.
Pozostało trzecie hasło i z poprzedniej tury
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
.... i SKRZYNKA 😉
Zacząłem się doktoryzować z kabli i przewodów i wychodzi na to, że przewód to może być ślepa uliczka ponieważ :
"(...)
Przewody to nic innego, jak właściwie zaprojektowane elementy obwodów elektrycznych lub elektryczno-sygnałowych. Mają za zadanie poprowadzić prąd określoną wcześniej ścieżką. W zdecydowanej większości przypadków są tworzone z:
– aluminium,
– miedzi.
Różnica między kablem a przewodem w budowie
Jeśli chodzi o ich budowę trzeba wspomnieć o tym, że przypominają wyglądem długą linkę lub drut. Trudno pomylić je z jakimś innym elementem. Nieco bardziej zaawansowaną propozycją są tzw. płaskie szyny prądowe (o sztywnej konstrukcji i pokaźnych rozmiarach).
Kable są z kolei wyrobami składającymi się z kilku/kilkunastu przewodów (często osobno izolowanych, lecz znajdujących się w tej samej osłonie). Elementem składowym kabli mogą być przewody pojedynczo lub wspólnie ekranowane. Dodatkowo w izolacji zawarte są różne wzmocnienia (np. oploty). Najprościej rzecz ujmując każdy kabel będzie przewodem, natomiast nie każdy przewód będzie kablem.(...)"
W świetle powyższego, w przypadku Gigabit mówimy więc chyba raczej o kablu... no chyba, że po 1 linii da się przesłać 1 Gbps 😉 ale to tylko głośne dywagacje.
Wcześniej sam się skłaniałem do WiFi i Przewodu.
WiFi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Puf puf puf i tym sposobem mamy 3 trafienia.
Jestem ciekaw czy pójdziecie za ciosem i wpadnie też wczorajsze hasło.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hejo da się dołączyć? Post polubiony 😉