- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
⚡Chroń swój modem, dekoder, komputer, telewizor i inne urządzenia domowe. ⚡🌩⛈
Ja mieszkam blisko transformatora. Kabel do niego od domu w ziemi idzie. Ale też od trafo do domu, w kablu nie ma kabla uziemiającego i również w skrzynce rozdzielającej koło domu. Do licznika od niej też kabel uziemiający nie występuje, bo dom, mimo że jednorodzinny i trafo były budowane w latach 70-siątych. Więc chcąc komputer podłączyć do uziemienia musiałem kabel zerowy połączyć w gniazdku z bolcem uziemiającym.
U mnie od transformatora do takiej większej rozdzielni prądu kabel też idzie w ziemi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Uziemienie warto zrobić, też w głównej skrzynce na zewnątrz domu nie mam, ale w domu mam, zrobione w trakcie budowy instalacji, poradniki jak się to robi, teraz to nawet w sieci są, nas skasował instalator, ale to były 80 lata.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem nie leży w parkach, tylko w sieciach przesyłowych. Te są faktycznie przestarzałe i nie wytrzymują takich wącham, jakie powstają z produkcji energii z paneli. Po prostu Polskie Sieci Energetyczne przespały modernizację, tak jak kiedyś Nokia swoją szansę na smartfony. Będziemy mieli problem z energią. Jak nie my, to na pewno nasze dzieci. Co to jest za modernizacja, jak w przeciągu ostatnich 30 - 40 lat powstała jedna linia energetyczna Siedlce Sulejówek. Co z resztą powiatów?
Jak by nie przeszkadzało Tesli, to byśmy mieli energię po WiFi i jeszcze piorun by wspomógł, ale ludzie nie rozumieli tego geniusza. Wielka szkoda, bo to co wynalazł, do tej pory używamy. Nawiasem mówiąc przed końcem swojego żywota przewidział smartfony.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
I też pamiętam, jak u nas przynajmniej w Warszawie, Stoen miał plany żeby Internet przesyłać nie kablem miedzianym z linii telefoniczne, czy innym grubym kablem, o światłowodach jeszcze nikt wtedy nic nie słyszał, tylko kablem elektrycznym, tym idącym od transformatora do domu, oraz z rozdzielni do transformatora czy jakoś tak. Oczywiście potem pomysł zdechł.
Również w domu mam jeszcze kable aluminiowe w ścianach, bo za komuny na takie była "moda". Kabel ten idący z licznika do skrzynki też jest aluminiowy i ten idący od skrzynki do transformatora też jest aluminiowy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sezon w pełni więc małe przypomnienie takim poradnikiem:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Postępowaniu z urządzeniami podczas burzy, kolejne przypomnienie blog Orange:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
O zabezpieczeniu urządzeń w czasie burzy także w poradniku Orange Jak zabezpieczyć sprzęt elektroniczny w czasie burzy? https://www.orange.pl/poradnik/smartfony-i-inne-urzadzenia/jak-zabezpieczyc-sprzet-elektroniczny-w-c...
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArturnapisał(-a)Dodam jeszcze, że samo odłączenie od zasilania nie zawsze uchroni urządzenia. W przypadku miedzi również należy odłączać wtyczki RJ-45 i linie telefoniczną.
W przypadku anten satelitarnych, naziemnych, należy odłączyć kabel antenowy i jeśli to możliwe, położyć na kaloryferze.
Należy taki zabieg robić z głową i oznaczać sobie przewody, aby później w odpowiednie miejsca po wpinać.
@ketrasaArtur , od siebie dodam, że kaloryfer nie jest dobrym miejscem do położenia na nim kabla. U mnie jak piorun walnął, to iskry z gniazdka poleciały na wiszące obok zasłony. Droga ładunku elektrycznego porównywalna jest do prądu błądzącego, który w jednym znanym mi z autopsji przypadku, omal nie spowodował zasypania mnie osuwającą się ziemią podczas podkopywania tzw. słupa aowego (A). Łopata została zduszona, a Bronuś zdążył czmychnąć😀 Jak grzmi ostro, to dobrze jest wszystko odłączyć od tzw. prądu, łącznie z głównym zasilaniem. No, chyba, że jest sytuacja podbramkowa, lecz wtedy ryzyko jest ogromne, a straty mogą być znaczne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bronzubnapisał(-a)
kaloryfer nie jest dobrym miejscem do położenia na nim kabla
a także mija się z celem, gdy instalacja grzewcza jest plastikowa