📯⏹️ Wyłączenie Multiboxa 1 luty 2026 📨 🔃 Aktualizacja 🔃

ROZWIĄZANE

Zespół Nasz Orange
  • 3173
  • 14529
  • 153

Cześć forumowicze! 🤚

1 lutego 2026 roku, zgodnie z treścią wypowiedzenia umowycałkowicie wyłączymy 📴 usługi:

• Multibox
  • Multibox Platinium
  • Multibox Gold

Po tej dacie konto email zostanie trwale dezaktywowane, a dostęp do usługi zlikwidowany.

Jakie będą skutki wyłączenia?

Od 1 lutego 2026 roku nie będzie można logować się do usług Multibox, korzystać z nich, pobierać ani przeglądać archiwalnych danych, otrzymywać wiadomości czy potwierdzać zmiany loginów. Usługa zostanie całkowicie wyłączona i nie będzie już dostępna.

Pamiętajcie, że jeśli ktoś wyśle e-mail na taki adres, otrzyma komunikat, że konto nie istnieje.

Co jeśli używacie adresu e-mail w domenie orange.pl do logowania na innych stronach?

Jak najszybciej zalogujcie się do tych stron i zmieńcie ten adres na inny.

Dlaczego to robimy?

Zdecydowaliśmy się na to ze względów technologicznych, ponieważ nie możemy zagwarantować, że usługi będą niezawodne i zachowają najwyższe standardy.

Jak korzystać ze skrzynki do czasu wyłączenia (09.2025-01.2026)?

Do 31 stycznia 2026 roku skrzynka będzie nadal dostępna w trybie tylko do odczytu i pobrania. W tym czasie można: 

• zalogować się i przeglądać zgromadzone dane, 
  • potwierdzić zmianę loginu, jeśli korzystasz z adresu w domenie orange.pl do logowania w innych miejscach,
  • pobrać i zapisać wszystkie archiwalne dane i odbierać wiadomości,

ale nie będzie możliwości:

• wysłania e-maila, SMS-a i MMS-a,
  • zarządzania książką adresową, kalendarzem, notatkami i folderami.

Jak zabezpieczyć i zapisać swoje dane?

Usług Multibox nie przeniesiemy do innych dostawców usług pocztowych. Nie zrobicie też tego samodzielnie. Dlatego zapiszcie swoje dane np. na dysku swojego komputera lub innego urządzenia.

Instrukcję znajdziecie tutaj ➡️ Jak zabezpieczyć swoje dane.

Ważne! Jeśli nie możecie się zalogować, konto mogło zostać usunięte (np. po długim okresie braku aktywności). W takim przypadku danych nie odzyskacie.

Co jeśli moim e-mailem do logowania do Mój Orange, e-faktury lub kontaktu jest adres w domenie orange.pl?

Ustawcie inny adres:

• Logowania do Mój Orange ➡️ musisz udać się salonu Orange, usunąć swoje konto i założyć je ponownie lub zadzwonić na infolinię.
  • Otrzymywania e-faktury ➡️ by go zmienić:   
    • na stronie Mój Orange: Faktury i płatności ▶️ Ustawienia płatności ▶️ Zmień adres e-mail ▶️ Wprowadź nowy adres email ▶️ Zapisz,
    • w aplikacji Mój Orange: Więcej ▶️ Ustawienia ▶️ Ustawienia płatności ▶️ Wybierz zakładkę "Faktura", w polu "e-mail" wpisz nowy adres ▶️  Zapisz,  
    • przez SMS: SMS na numer 8034, w treści: ZMIANA nowy adres email, np. ZMIANA jan.kowalski@gmail.com.
  • Kontaktu z nami ➡️ by go zmienić: 
    • w aplikacji Mój Orange: Zaloguj się ▶️ Więcej ▶️ Ustawienia ▶️ Dane adresowe ▶️ Zmień ▶️ Wprowadź nowy adres e-mail ▶️ Zapisz,
    • na stronie orange.pl: Zaloguj się ▶️ Ustawienia ▶️ Dane adresowe ▶️ Pokaż ▶️ Kontaktowy adres e-mail właściciela konta ▶️ Zmień ▶️ wprowadź i kliknij Zapisz.

Chcesz dowiedzieć się więcej? 

Kliknij TUTAJ.

Chcielibyśmy podziękować za korzystanie z usług MultiBox. Po 1 lutego 2026 roku usługa zostanie całkowicie wyłączona i nie będzie już dostępna. Dziękujemy za zaufanie i współpracę. 🙂

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 6
  • 18
  • 1

Też tu pytałem o możliwość eksportu SMS, niestety nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Po wielu próbach i czytaniach na forach o sposobie pobierana rekursywnie stron www (aby wszystkie podstrony pobrać) sam przypadkiem znalazłem, może nie idealny ale lepszy niż kopiuj/wklej ręcznie.

• Pobieramy dodatek do (jedynej normalnej przeglądarki) Mozilla Firefox "DownThemAll!",
  • logujemy się na swoje konto MultiBox,
  • przechodzimy do skrzynki Wysłane i zaznaczamy tam aby pokazał wszystkie SMSy na jednej stronie,
  • odpalamy dodatek, który otworzy nowe okno.

Następnie możemy sobie posortować kolumnę wg linków i zjeżdżamy w dół szukając naszych linków z wysłanymi smsami. Z shiftem/ctrl zaznaczamy wybrane, które chcemy zachować i tyle. Zacznie ładnie pobierać wszystko na dysk.

Ja jeszcze zmieniłem w opcjach maskę, tak by zapisywał te pliki z zachowaniem nazwy linku (dzięki temu będą od razu posortowane wg daty wysłania). Jak widać na poniższym zrzucie ekranu u mnie to są 792 SMSy z folderu Wysłane (miałem jeszcze potworzone inne foldery, w których są kolejne 200 SMS, więc dla każdego z nich operację z pobieraniem i zaznaczaniem powtórzyłem).

Może komuś się ten sposób przyda, mnie się przydało, SMSy zapisane na lokalny dysk, skompresowane i leżą "w kolejnym archiwum" 🙂

sms_download_screenshot.jpg

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

52 ODPOW. 52

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2204
  • 21

📯⏹️ Wyłączenie Multiboxa 📨

Ktoś jeszcze używa?

Właśnie dostałem e-mail z zapowiedzią wyłączenia multibox-a

IMG_6553.jpg

* Wątek przypiąłem do głównego tematu - ogłoszenia o wyłączeniu usługi Multi Box - Wiktor

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21561
  • 62787
  • 860

Żegnamy Multibox-a

@arthur sporadycznie zaglądam. Od kilku już ładnych lat następuje pożegnanie MultiBox-a. Jak się nie mylę, to pewnie już tak z 5-6 lat się żegnamy z MultiBox-em.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64176
  • 825

Żegnamy Multibox-a

@arthur  tematów dotyczących MB było dosłownie kilka na przestrzeni ostatnich lat. Myślę, że tak jak przy skrzynce Neostrady był spory problem po wygaszeniu usługi i braku konwersji wiadomości czy kontaktów, tak i teraz coś się wydarzy w skali mikro, bo pytania są wtedy kiedy coś nie działa ....a działało 😃

Komunikacja do użytkowników poszła, mają czas na reakcję 

• 478
  • 2204
  • 21

Żegnamy Multibox-a

@ketrasaArtur Używałem przez lata jako główną skrzynkę jeszcze zanim narodził się gmail, ale później nieprzyjazny, niewygodny, nie przystający do konkurencji, nieodnawiany nigdy interfejs odrzucał od korzystania 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21561
  • 62787
  • 860

Żegnamy Multibox-a

@arthur miałem swego czasu przebłysk, aby korzystać ze skrzynki e-mailowej od Orange, ale jakość się nie przybrałem i wygląda, że dobrze wyszło. Obecnie mam skrzynkę komercyjną ze swoją domeną. 

• 478
  • 2204
  • 21

Żegnamy Multibox-a

@ketrasaArtur , @agat13 Jako, że rejestrowałem się lata temu, to zdążyłem zarezerwować w domenie orange.pl adres z pierwszą literą imienia i nazwiskiem oraz alias z pełnym imieniem i nazwiskiem 😀

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40645
  • 1403

Żegnamy Multibox-a

Ciekawi mnie jak część osób będzie logować się na forum 😳

• 478
  • 2204
  • 21

Żegnamy Multibox-a

@Piotrekk85 Czy "stare" konta logują się przez email? Ja się loguję nickiem, ale na forum jestem w sumie od niedawna, to nie wiem jak było wcześniej  

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40645
  • 1403

📯⏹️ Wyłączenie Multiboxa 📨

Można się logować na nasz orange nickiem lub numerem usługi, ale sporo osób ma maila w ustawieniach.