📯⏹️ Wyłączenie Multiboxa 1 luty 2026 📨 🔃 Aktualizacja 🔃

ROZWIĄZANE

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 477
  • 2193
  • 21

📯⏹️ Wyłączenie Multiboxa 📨

@JanQ Generalnie instytucja powiadomień sms to już zamierzchła przeszłość, w praktyce rządzi push, po otrzymaniu e-maila pika na smartphonie np. gmail 

Zespół Nasz Orange
  • 3173
  • 14528
  • 153

@muddy napisał(-a)

Dzięki, pomogło, acz dopiero po krótkiej walce z ciasteczkami (po wylogowaniu się nie miałem możliwości ponownego zalogowania się: link Zaloguj przekierowywał do strony z błędem 404, ale po wyczyszczeniu ciasteczek ruszyło).

Super 💪

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

@Krzysztof44 , a na samym końcu nie zapomnijcie usunąć ze stopki nazwę, bo drzewiej różnie bywało z aktualizacjami😀 

Pracuję w Orange
  • 4
  • 15
  • 0

@muddy napisał(-a)

Ojoj, bardzo niedobrze 😞 Historycznie był to mój główny e-mail (obsługiwany oczywiście z programu pocztowego, a nie przez Waszą stronę). Muszę przejrzeć "starsze" usługi, bo prawdopodobnie ciągle ten adres jest podany jako kontaktowy.

Szkoda. 

Powinniście udostępnić możliwość łatwego pobrania wszystkich danych.

Jednak to jest skandaliczne - dlaczego nie mogę tego zmienić samodzielnie?

Jeśli używasz tego adresu e-mail w domenie orange.pl do:  

• Logowania do Mój Orange – musisz udać się salonu Orange lub zadzwonić na infolinię  

Cześć, dziękujemy za komentarz. Możesz ostatecznie usunąć swoje obecne konto w Mój Orange i założyć je ponownie. Pozdrawiam

_________

* Poprawiłem czytelność wpisu - Wiktor

Pracuję w Orange
  • 4
  • 15
  • 0

@cchn67 napisał(-a)

To jest zwykłe świństwo. Muszę zmienić adresy w ok. 50 kont. Nie rozumiem jaka nowa technologia mogła zmienić zwykłe skrzynki email, które są od zawsze, kiedy powstał internet (RFC 5321).

Cześć, przepraszamy za wszelkie niedogodności, jak wspominamy w wypowiedzeniu niestety ale skrzynka od 2020 roku nie jest już oferowana nowym klientom. Z uwagi na zmiany technologiczne, które zaszły od tego czasu, utrzymywanie usługi może nie dawać już gwarancji niezawodności i zachowania wysokich standardów bezpieczeństwa. Dlatego postanowiliśmy zaprzestać świadczenia usługi wszystkim usługobiorcom. Pamiętaj, że 28.07 kończy się okres wypowiedzenia i skrzynka dostępna będzie jeszcze przez 6 miesięcy w trybie do odczytu oraz pobrania.

Pozdrawiam

* Poprawiłem czytelność wpisu - Wiktor

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Ja tam jestem zadowolony z tej decyzji. Nie używałem zbytnio tego serwisu, bo w sumie gmail tak zdominował rynek kont pocztowych że nie było potrzeby szukać dostawcy. Jednak skrzynkę założyłem i potestowałem. Jedna właściwość tego serwisu, odróżniająca go od wszelkich popularnych dostawców kont emailowych trochę mnie zaniepokoiła. Uważam mianowicie, że dawanie dostępu do SMSów (w obie strony) przy pomocy takiej bramki stanowi poważne zagrożenie bezpieczeństwa. Jeśli doszłoby do włamania na skrzynkę pocztową (co nie jest aż takie mało prawdopodobne), to przestępca z automatu dostałby się też do SMSów. To podważa sens 2FA (przynajmniej tych polegających na SMSach, czyli baardzo wielu). Nie wiem po co Orange zintegrowało emaila z SMSami. Jeśli nie chce mu się prowadzić normalnych skrzynek emailowych dla klientów, to trudno. Natomiast fakt zniknięcia tej dodatkowej furtki dostępu do SMSów uważam za bardzo dobry, choć mocno spóźniony ruch.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 172
  • 423
  • 8

Ze skrzynki można (było) wysyłać wiadomości z własnym numerem telefonu. Nie można ich tam odbierać: by SMS trafił do Multiboksa, a nie na telefon, trzeba było wysłać go na "specjalny" 11-cyfrowy numer (nie wiem, czy to nadal działa, kiedyś działało). Nie widzę w tym jakiegoś wielkiego zagrożenia bezpieczeństwa: 2FA wymaga odebrania, a nie wysłania SMSa, poza tym SMSy są jednym z mniej bezpiecznych sposobów na 2FA.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Możliwe że masz rację, nie testowałem tego szczegółowo. Ale nawet wysłanie SMSa "w moim imieniu" (po włamie) jest funkcjonalnością niepotrzebną i dobrze że zniknie.

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 6
  • 18
  • 1

Czy są jakieś nowe informacje o możliwości eksportu SMS z MultiBox? Obstawiam, że żadnemu administratorowi nie będzie się chciało na szybko dokleić na stronie WWW Multibox takiej możliwości...

Myślę, że to pewnie zwykła baza danych SQL. Można jakoś poprosić kogoś z adminów o zrobienie dumpa z tabel zawierających te SMS? Zapewne to będzie najszybsze rozwiązanie i najmniej upierdliwe dla Was...

Z góry dziękuję za jakąś konkretną odpowiedź.

Pozdrawiam

Poziom 8, Zwiadowca Przestworzy
  • 2
  • 5
  • 0

Ja dalej używam multiboxa.

30 darmowych sms'ów co miesiąc przy obecnej cenie sms to bardzo dużo.

Myślałem że to moja wina że wyłączają multibox'a ale widzę że więcej osób używa tą usługę.

Napisałem do pomocy technicznej z multibox'a by złożyć reklamacje. O dziwo nie ma tej opcji już dostępnej w mój orange (przez www) i jedyną formą złożenia reklamacji pisemnej pozostał adres email

Tak że napisałem z multiboxa i po dwóch dniach dostałem informacje że zamykają multibox'a.

Natomiast zgłoszona reklamacja została odrzucona po 5 dniach z powodu... braku danych adresowych. Głupszego powodu nie słyszałem, skoro konto z multiboxa jest powiązane z kontem klienta i numerem telefonu.

Tak że strasznie strasznie niedobrze dzieje się tutaj z tą firmą.

Nie dość że nie mogę złożyć reklamacji jak dawniej, to jeszcze tracę dostęp do usługi obecnej od kilkunastu lat. Były momenty że te darmowe SMS'y naprawdę mnie ratowały w trudnych sytuacjach.

Dodatkowym plusem multiboxa jet to że każda wiadomość na skrzynkę odbiorczą powoduje powiadomienie SMS, co było bardzo wygodne przez lata.

Niestety Orange dąży to do tego by wymusić na klientach korzystanie z tej fatalnej aplikacji Mój Orange, gdzie nigdy nie było multiboxa. Szczerze odradzam jej używanie.