Nareszcie jest! Ultraszybki światłowód do 8 Gb/s z Funboxem 10

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8672
  • 35079
  • 293

@segawmenapisał(-a)

Właśnie, że Orange. Tylko orange kładło światłowód u mnie, a z miesiąc temu zmieniali na inny. Chyba, że Orange kładzie też nie swoje światłowody 😂.

Oczywiście że kładzie. Najpierw są jego, potem je sprzedaje SI, czyli właściwie też sobie, i od tej pory już nie są jego. Można doliczyć klientom 5pln do rachunku. Tak to wygląda w wielu miejscach, m.in. u mnie.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12098
  • 74

Takie pytanie. Jeżeli SI odkupuje łącze od Orange to sprzęt u klientów zostaje ten sam, czyli np ONT + Funbox? Czy jest możliwość, że zostanie zabrany ONT po przejęciu infrastruktury?

• 8672
  • 35079
  • 293

Zostaje. Klient nawet nie wie że coś się zmieniło, dopóki nie przedłuży umowy. Sprzęt, konfiguracja i kwestia ONT są bez zmian.

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 14
  • 40
  • 0

@j131 można gdzieś na umowie sprawdzić? Bo w tym roku dopiero co przedłużałem umowę i teraz jest na czas nieokreślony. Tak czy inaczej jeśli by przejęła inna spółka ten światłowód, to przy speedtescie w ISP nie powinno pisać jakiejś inne nazwy niż Orange?

Jak kładli infrastrukturę to ktoś z techników czy tam tych od umów mówił, że żaden prywatny ISP, tylko wyłączność ma Orange. 

@Pablo5 na stronie zasięgu Orange pokazuje mi cały czas 2Gbit/s (ale to i tak nie jest 2Gbit tylko po 1Gbit na urządzenie, jeśli korzystam z 2 na raz), a na stronie głównej Orange wyświetla mi max. 1Gbit/s (który cały czas mam). 

• 2842
  • 12098
  • 74

To co masz w speedtest to nazwa ISP, czyli będzie cały czas Orange. IS Daje tylko infrastrukturę. Na internet.gov.pl można sobie sprawdzić, kto jest właścicielem łącza.

• 8672
  • 35079
  • 293

@segawme 

Na umowie masz albo nie masz oplaty za świadczenie usług na sieci innego operatora. Jeśli masz to sieć była obca w momencie zawierania umowy. Jeśli nie masz to była własna. Jeśli własność sieci się zmieniła to przy ewentualnym przedłużaniu będzie to widać.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Odkopuję ale warto zwrócić uwagę gdy ktoś będzie narzekał że nie zbliża się do 8Gbps:

- bez uruchomionego Firefoxa

tolek_0-1743427210083.png

- z uruchomionym Firefoxem

tolek_1-1743427267863.png

źródło: Firefox psuje internet!? Sprawdź u siebie! 😉 #internet #windows11 #firefox

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 59
  • 275
  • 1

Nie jest to żadną tajemnicą i to już od dawna że niektóre aplikację po uruchomieniu "rezerwują" sobie część pasma na wyłączność. Na przykład Steam ma tak samo. I tu  Ameryki nie odkryłeś. Pomiar prędkości jest wiarygodny jeśli wykonujemy go przez aplikację jak powyżej na foto i wszystko w tle musi być zamknięte.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Nie słyszałem o takim mechaniźmie a na potrzeby priorytezacji ruchu istnieje QoS. 

• 2842
  • 12098
  • 74

Ta przeglądarkowa rezerwacja pasma chyba działa tylko na bardzo szybkich łączach, bo na łączu 1Gb nie obserwuję tego.  Ciekawe dlaczego? Powinno być na odwrót, że na wolniejszych działa jakaś rezerwacja, a na szybkich nie.

BTW. Jaki to ma sens? Przecież, jeżeli już to działa , to tylko lokalnie na kompie, a nie w całej sieci...