Nie można wyświetlić tego widżeta.

Nareszcie jest! Ultraszybki światłowód do 8 Gb/s z Funboxem 10

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6340
  • 25903
  • 216

@segawmenapisał(-a)

Właśnie, że Orange. Tylko orange kładło światłowód u mnie, a z miesiąc temu zmieniali na inny. Chyba, że Orange kładzie też nie swoje światłowody 😂.

Oczywiście że kładzie. Najpierw są jego, potem je sprzedaje SI, czyli właściwie też sobie, i od tej pory już nie są jego. Można doliczyć klientom 5pln do rachunku. Tak to wygląda w wielu miejscach, m.in. u mnie.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 482
  • 2019
  • 11

Takie pytanie. Jeżeli SI odkupuje łącze od Orange to sprzęt u klientów zostaje ten sam, czyli np ONT + Funbox? Czy jest możliwość, że zostanie zabrany ONT po przejęciu infrastruktury?

• 6340
  • 25903
  • 216

Zostaje. Klient nawet nie wie że coś się zmieniło, dopóki nie przedłuży umowy. Sprzęt, konfiguracja i kwestia ONT są bez zmian.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 18
  • 0

@j131 można gdzieś na umowie sprawdzić? Bo w tym roku dopiero co przedłużałem umowę i teraz jest na czas nieokreślony. Tak czy inaczej jeśli by przejęła inna spółka ten światłowód, to przy speedtescie w ISP nie powinno pisać jakiejś inne nazwy niż Orange?

Jak kładli infrastrukturę to ktoś z techników czy tam tych od umów mówił, że żaden prywatny ISP, tylko wyłączność ma Orange. 

@Pablo5 na stronie zasięgu Orange pokazuje mi cały czas 2Gbit/s (ale to i tak nie jest 2Gbit tylko po 1Gbit na urządzenie, jeśli korzystam z 2 na raz), a na stronie głównej Orange wyświetla mi max. 1Gbit/s (który cały czas mam). 

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 482
  • 2019
  • 11

To co masz w speedtest to nazwa ISP, czyli będzie cały czas Orange. IS Daje tylko infrastrukturę. Na internet.gov.pl można sobie sprawdzić, kto jest właścicielem łącza.

• 6340
  • 25903
  • 216

@segawme 

Na umowie masz albo nie masz oplaty za świadczenie usług na sieci innego operatora. Jeśli masz to sieć była obca w momencie zawierania umowy. Jeśli nie masz to była własna. Jeśli własność sieci się zmieniła to przy ewentualnym przedłużaniu będzie to widać.