Nie można wyświetlić tego widżeta.

Znikający HD Voice do Plusa z Orange

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 18
  • 42
  • 0

Czołem,

Wiadomo, że z Plusem to każda sieć ma problem pod kątem HD Voice. Początkowo T-Mobile zaliczał częste spadki w trakcie rozmowy do zwykłej wąskopasmowej AMR, jednak nim przeniosłem się do Orange trochę to poprawili.

W Orange podoba mi się fakt, że rozmowa leci sobie AMR-WB 23.85 Kb/s zamiast AMR-WB 12.65 Kb/s, jednak co z tego skoro po kilkunastu minutach rozmowę słychać jakby była prowadzona przez zagraniczny roaming, że ledwo daje się coś zrozumieć.

Dokładnie taki sam problem istniał w T-Mobile z identyczną częstotliwością. 

Pytanie, czy u was jest podobnie? Druga sprawa do kogo to powinno trafić, aby ktoś faktycznie dokonał analizy?

30 ODPOW. 30

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14355
  • 58995
  • 721

@alexypp  poproś moderatorów NO Myślę, że mogą przekazać informację jeśli stanowi istotny problem 

• 18
  • 42
  • 0

@agat13 Rozwiniesz pełny skrót kogo masz dokładnie na myśli?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14355
  • 58995
  • 721

@alexypp  forum na którym piszesz..

• 18
  • 42
  • 0

W takim razie spróbuję. Dziękuję.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1846
  • 8042
  • 66

A połączenie jest po WiFi czy po LTE (w przypadku karty Orange i karty Plusa)? Z każdym numerem z Plusa jest taki problem i czy jest to po losowym czasie czy w miarę stałym? No i czy telefony są w ruchu (handovery) podczas rozmowy?

• 18
  • 42
  • 0

Oba urządzenia są w zasięgu VoLTE przez cały czas. Kodek spada praktycznie zawsze w przeciągu 20 minut rozmowy. Sprawdzone właśnie przed chwilą z drugim numerem z Plusa. Podobnie to wyglądało kiedyś w T-Mobile.

Telefony nie są w ruchu, więc nie powinno się tak dziać.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2512
  • 13639
  • 65

Mi się tak dzieje przy połączeniu z numerem z Play, obstawiam BTS nadajnik, czasem słaby sygnał GSM też ma na to wpływ, na to lekarstwa na ma, najlepiej jak połączenie jest wewnątrz sieci jednego operatora 😎

• 18
  • 42
  • 0

@IreneuszCD Z Play to ja takie cyrki miałem u konkurencji. Tutaj jeszcze nie notowałem takiego przypadku. Z Plusem jednak problem jest powtarzalny i myślę, że łatwy do diagnozy.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 610
  • 2581
  • 14

W skrócie zaszyte  jest słowo Adaptiv, czyli przepustowość jest i może być zmianna. Na jakim telefonie występuje problem? Sa modele i marki telefonów, szczególnie niskiej klasy np. Motorolki z niskiej półki, czy ifony, w których tor radiowy jest tak upchany, że sposób trzymania urządzenia przy twarzy wpływa na sygnał. Separacja anten w tego typu telefonach jest dość słaba i dlatego mogą występować problemy.