@Mikuu zostaje jeszcze opcja użycia numeru niezgodnie z zasadami obowiązującymi w Orange, to od razu numer Tobie zablokują. Tylko nie wiem, jak można by było wykonać takie wykroczenie. Mi się jeszcze nie zdążyło, aby numer został zablokowany.
@Mikuunapisał(-a)ja chce tylko zlikwidować numer a nie bawić sie w przenoszenie jeszcze
Numer to tylko liczba, nie da się jej "zlikwidować".
Chodzi Ci o to żeby nie był zarejestrowany na Ciebie? Pytałeś w BOK czy da się kartę SIM wyrejestrować "na żądanie"?
Wyrejestrować numeru się nie da od tak, będzie w bazie Orange pewnie z 10 lat, przenieś do innego operatora, wirtualnego przykładowo i tyle.
Wyrejestrować numeru nie ma takiej możliwości. Skrócenia ważności już też nie można, chyba, że wykupiona usługa RWK, to można wyłączyć.
Jest jeszcze moźlieiść wykupienia Extra Numer. Chodzi przecież @Mikuu o użycie numeru na krótko, potem rezygnacja. Koszt wykupienia EN to 5 zł, użycie, a następnie wyłączenie i Extra Numer nie jest już aktywny.
EN można aktywować w ofercie na kartę oraz w abonamencie.
@Mikuumozna spróbować jeszcze z taryfą/usługą Zawsze Bez limitu
https://www.orange.pl/view/uslugi-dodatkowe#u_zawsze_bez_limitu
po zmianie na ZBL, ważność konta ustawi się, na tyle dni ile masz złotówek, a jednocześnie te złotówki zamienią się na dni z nolimitem. Wg regulaminu każde doładowanie przedłuża ważność rozmów przychodzących o +30 dni (dodawane do ważności rozmów wychodzących). Podejrzewam, że po zmianie taryfy na ZBL ważność ustawi się jak po doładowaniu, czyli twoje złotówki/dni +30.
Aby zmiana taryfy się udała należy mieć minimum 5 pln na koncie
(jeśli masz akurat 5 pln, to na 90% jestem pewien, że ważność rozmów przychodzących ustawi się na 35 dni, a potem numer powinien zostać wyłączony, aczkolwiek orange ma jeszcze jakiś dodatkowy czas dla roztargnionych w którym można taki numer odzyskać).
@spiro Twoja podpowiedź może być ciekawym rozwiązaniem.
Zauważyłem jeszcze, że po wygaśnięciu konta na rozmowy wychodzące, jest jeszcze miesiąc na odbieranie. Po wygaśnięciu odbierania rozmów, numer jest jeszcze aktywny około 3-6 miesięcy, w tym czasie można go doładować i przywrócić do użytku. Potem już przestaje być aktywny i karta SIM nie loguje się do sieci.