- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Udostępnianie numeru przez Orange stronom trzecim
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja mówie o połączeniu internetowym. świadczonym na numerze komórkowym, światłowód nie ma numeru na który może przyjść SMS.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@saddamus powyżej dołożyłem drugi zrzut, tym razem internet mobilny na numerze komórkowym...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@slav72 a ja właśnie powtórzyłem ten sam trick z kartą SIM z NJU, która od zawsze działała wyłącznie na routerze LTE i na pewno ma wyłączone zgody marketingowe. Numeru nie musiałem podawać, serwis sam sobie go "pobrał" .
@slav72, a możesz przełączyć na LTE ? Jest jeszcze mała możliwość, że ten haniebny system nie jest spięty z 5G jeśli np, transmisja za BTS idzie inną drogą, niż ta, która wpada z LTE.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Udostępnianie numeru przez Orange stronom trzecim - wejdę na stronę i otrzymuję SMS z PINem
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@saddamusnapisał(-a)@slav72 a ja właśnie powtórzyłem ten sam trick z kartą SIM z NJU, która od zawsze działała wyłącznie na routerze LTE i na pewno ma wyłączone zgody marketingowe. Numeru nie musiałem podawać, serwis sam sobie go "pobrał" .
@slav72, a możesz przełączyć na LTE ? Jest jeszcze mała możliwość, że ten haniebny system nie jest spięty z 5G jeśli np, transmisja za BTS idzie inną drogą, niż ta, która wpada z LTE.
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@saddamus jeśli korzystasz z modemu LTE i udostępniasz połączenie telefonowi, to numer jest widoczny na stronach, trzeba korzystać z VPN, by uniknąć tego, operator nie ukrywa numeru komórkowego, bo nie było by opcji zakupu gier czy programów, na koncie możesz zablokować usługi premium/ prenumerata i sms premium czy mms premium.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCD nie ma czegoś takiego, jak "ukrywanie" numeru w transmisji danych (chyba, że chodzi Panu o IP, które można zamaskować innym). To nie są połączenia głosowe, gdzie jest CLI. Tu mówimy właśnie o implementacji po stronie operatora, która pozwala zewnętrznej stronie pozyskać numer telefonu, powiązany z usługą transmisji danych, a to już jest naruszeniem prywatności i bezpieczeństwa użytkownika. Jest milion sposobów na umożliwienie użytkownikowi na świadome włączenia płatnej subskrybcji np. wysłanie SMSa z kodem na podany numer, kliknięcie klawisza 1,2 w połączeniu głosowym, nawiązanym przez operatora, implementacja takich rozwiązań w aplikacji itd itp. Z internetu mobilnego korzystają różni ludzie - bardziej i mniej świadomi. Proszę sobie wyobrazić, że zamówił sobie Pan wirtualną kartę kredytową, a bank wystawił ją do pobrania na stronie, która jest dostępna publicznie. Każdy może sobie przeczytać dane tej karty i wywołać płatność, a jedynym zabezpieczeniem jest jakiś popup w Pana telefonie, który pyta czy się Pan zgadza, czy nie, natomiast to, na co się Pan zgadza jest zmienną, którą wywołujący płatność może zastąpić dowolną treścią.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zewnętrzne strony widzą twoje IP, na danych mobilnych też numer telefonu, operatorzy tego nie blokują, jak ci to nie pasuje, pozostaje opcja, nie korzystać z LTE, brak zgody na marketing czy co tam, nie blokuje tego co oczekujesz, powinieneś o tym wiedzieć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCD numer telefonu nie funkcjonuje w protokołach transmisji danych, bez względu czy to jest światłowód, LTE, kablówka, czy cokolwiek innego. Nie ma więc potrzeby "blokowania" tej informacji, a między "blokowaniem", a celowym udostępnianiem, które wymaga wdrożenia ekstra rozwiązania do takiego celu, jest wielka różnica.