- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
✈ Roaming w Unii i poza Unią Europejską w ofercie na kartę ✈
Wczoraj podrzuciłam „pomocnik roamingowy” dla abonamentu, czas więc na zebranie w jednym miejscu przydatnych informacji o korzystaniu z telefonu za granicą przez użytkowników na kartę. Przyda się przed długim weekendem i wakacjami 🙂
Zasady ogólne są takie same jak dla abonamentu, ale powtórzę:
- Sprawdź czy masz aktywny roaming – w aplikacji Mój Orange lub poprzez Mój Orange na www (Pakiety i usługi >> Moje aktywne usługi).
- Włącz w telefonie transmisję danych w roamingu (opcja w Ustawieniach).
- Sprawdź koszty za granicą na stronie: orange.pl/roaming. W sekcji „Sprawdź, ile zapłacisz” wybierz rodzaj oferty oraz kraj (skąd – dokąd), aby sprawdzić konkretne ceny.
Roaming w Unii Europejskiej (UE)
Z usług Orange na terenie UE korzystasz podobnie jak w kraju:
- Jeżeli w kraju nie korzystasz z usług dodatkowych, to rozliczanie połączeń, SMS, MMS i transmisji danych w roamingu będzie rozliczane wg tzw. „krajowej ceny detalicznej” do kwoty dostępnej na koncie – stawki dla wszystkich ofert są w "Cenniku usług w roamingu dla Abonentów ofert Orange na kartę" (orange.pl/roaming >> dół strony >> Informacje i dokumenty w UE)
- Jeżeli korzystasz z usług dodatkowych na połączenia, SMS czy MMS (np. Rozmowy, SMS-y i MMS-y bez limitu do wszystkich), to w UE będzie to rozliczane tak jak w kraju.
- Jeżeli korzystasz z usług dodatkowych obejmujących transmisję danych, to połączenia z internetem będą rozliczane tak jak w kraju, ale do wysokości limitu w UE przyznanego w ramach danej usługi (limit pomniejsza pakiet krajowy i odwrotnie). Po wykorzystaniu limitu naliczana będzie stawka zgodnie z cennikiem usług w roamingu w ramach środków dostępnych na koncie.
Ilość danych do wykorzystania sprawdzisz w aplikacji Mój Orange, poprzez Mój Orange na www lub SMS-em o treści ILE pod numer 8095 (SMS bezpłatny również w roamingu). - Więcej szczegółów tutaj: https://www.orange.pl/omnibook/roaming-w-ue#
Roaming poza Unią Europejską
W Orange bez obaw o koszty możecie podróżować poza UE również z telefonem na kartę. Dzięki najlepszej, w tym momencie, na naszym rynku, ofercie roamingowej, możecie być w kontakcie z kim tylko chcecie przez całą podróż 🙂 To dzięki pakietom Bezpieczny Roaming i GO 10 GB.
1) Bezpieczny Roaming – to pakietowy sposób rozliczania transmisji danych w 46 popularnych podróżniczo krajach (lista krajów dostępna tutaj). W ramach pakietu jest 1 GB do wykorzystania na 24h/15 zł. Pakiet odnawia się codziennie pod warunkiem rozpoczęcia transmisji danych w roamingu. Obowiązuje zasada: nie korzystasz – nie płacisz.
Jak włączyć?
Bezpieczny Roaming włączysz w aplikacji Mój Orange, poprzez Mój Orange na www (Pakiety i usługi) lub SMS-em o treści BR pod numer: 80214.
Po powrocie nie ma potrzeby wyłączania usługi - działa ona tylko, kiedy zaczniemy korzystać z internetu poza UE, a chroni przy kolejnej podróży.
Jak sprawdzić ilość GB w pakiecie Bezpieczny Roaming?
Jest kilka opcji: w aplikacji Mój Orange, poprzez Mój Orange na www lub darmowym SMS-em o treści: ILEBR pod nr 80214.
2) Pakiet GO 10 GB – to opcja na dłuższy pobyt poza Unią Europejską.
- wielkość pakietu: 10 GB
- cena: 79 zł
- pakiet ważny jest przez 15 dni od aktywacji
Jak włączyć?
Usługę włączysz w aplikacji Mój Orange lub poprzez Mój Orange na www (Pakiety i usługi). Można też wysłać darmowy SMS (również za granicą) o treści GO10GB pod nr 80214.
Jak sprawdzić ilość GB w pakiecie GO 10 GB?
Jest kilka opcji: w aplikacji Mój Orange, poprzez Mój Orange na www lub darmowym SMS-em o treści: ILEGB10 pod nr 80214.
Zarówno w przypadku Bezpiecznego Roamingu jak i Pakietu GO 10 GB przychodzą SMS-y z info o wykorzystaniu 80 i 100% pakietu. Jeden i drugi pakiet można dokupić, jeżeli pierwsza paczka nie wystarczy.
Lista krajów, w których działa Bezpieczny Roaming i Pakiet GO 10 GB:
Albania, Algieria, Andora, Argentyna, Armenia, Australia, Bośnia i Hercegowina, Brazylia, Chile, Chiny (z wyłączeniem Makau), Czarnogóra, Egipt, Filipiny, Gruzja, Hongkong, Indie, Indonezja, Izrael, Japonia, Jordania, Kambodża, Kanada, Katar, Kazachstan, Kolumbia, Korea Południowa, Kosowo, Kostaryka, Macedonia Północna, Malezja, Maroko, Mauritius, Meksyk, Mołdawia, Nowa Zelandia, Peru, Republika Południowej Afryki, Senegal, Serbia, Singapur, Sri Lanka, Stany Zjednoczone, Szwajcaria, Tajlandia, Tunezja, Turcja, Uzbekistan, Wietnam, Wybrzeże Kości Słoniowej, Wyspy Owcze, Zjednoczone Emiraty Arabskie.
Ważne:
- wszystkie informacje dotyczące roamingu znajdziecie na stronie: orange.pl/roaming
- SMS-y do aktywacji pakietów i sprawdzania stanu konta są darmowe w roamingu
- po przekroczeniu granicy dostaniecie SMS powitalny ze stawkami w danym kraju
Mam nadzieję, że zebrane tu informacje będą dla Was przydatne 🙂
Zatem – szerokiej drogi i bezpiecznych lotów z pomarańczową ofertą roamingową 😊
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeszcze warto dodać, że w ofercie na kartę w roamingu można co najwyżej ponieść koszty do wysokości dostępnych środków na koncie. Przykładowo, masz na koncie 50 zł, to w roamingu co najwyżej zostanie pobrana opłata za usługi maksymalnie opłata do 50 zł. Wyższych opłat nie będzie, jak np. w abonamencie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur słuszna słuszność, dopisane 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podbiję temat jako że jesteśmy w czasie wakacyjnym, i podsyłam speedtest od kolegi któremu przydał się pakiet w Turcji. 😉
Jak na LTE to wysoki upload. Ping oczywiście spory po pakiety lecą przez Polskę jeśli karta jest w roamingu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tolek dlatego na takie wypady warto zaopatrzyć się w lokalną kartę SIM operatora danego kraju, np: Orange Francja, Orange Rumunia, Orange Hiszpania, Orange Belgia, Orange Słowacja itp.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur w zupełności było to wystarczające do korzystania z sieci, ping nie jest problemem na takie okazje, wygoda bo jest się w danym kraju ze swoją gotową kartą do korzystania z sieci.
Zużycie prawie 9GB z pakietu 10GB przez kilka dni więc transmisja danych bez zarzutu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@tolek to się zgadza, masz gotowe i korzystasz. Do niedużego ruchu wystarczy. Jak potrzeba coś więcej, to warto skorzystać z lokalnego dostawcy. Często lokalni na swój rynek mają większe pakiety GB.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur to jeszcze jest WiFi hotelowe, mobilny poza hotelem. 😉
@Piotrekk85 kojarzę że na AMA było że obecnie już jest proste wybieranie numerów bez dodatkowych prefixów. Ale to do potwierdzenia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85 napisał(-a)
A ogólnie wybieranie kodem *123 już nie ma na prepaidach? Ogólnie ostatnio nie miałem potrzeby korzystania, ale nie wiem czy to już jest zupełnie zbędne?
@Piotrekk85 wygląda to tak, że w większości krajów działa proste wybieranie, więc kod nie jest potrzebny.
Oczywiście zdarzają się jeszcze gdzieś na świecie sieci, które nie wprowadziły prostego wybierania i bez kodu przed numerem nie zadzwonimy.
Na stronie roamingowej w sekcji: "Lista partnerów roamingowych i dostępnych technologii" mamy wykaz krajów i sieci, gdzie działa proste wybieranie: Dostępność roamingu w Orange Polska (Lista krajów i operatorów) - zakładka Roaming na kartę. Warto zerknąć wybierając się do egzotycznego miejsca 🙂
- « Poprzedni
- Następny »