- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przez wprowadzenie automatycznego Bez limitu nie mogę wykupić ważności na rok
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To jest chyba logiczne, że kiedy pisze że mam nielimitowane rozmowy a żeby dostawać po 1800 GB co miesiąc musze do nielimitowanych rozmów dopłacać po 4 zł co miesiąc +==+ to znaczy że normalnie płace taryfę Orange Free do rozmów (po to jest ta taryfa) i za dopłatą 4 zł mam „nielimitowany” to normalnie płace „za telefon czyli rozmowy i internet”
gdy ktoś myślał że za rozmowy bez limitu się nie płaci to może tez powinienem precyzować na przykład ze zrobiłem wczoraj zakupy i ZAPŁACIŁEM ZA ZAKUPY PRZY KASIE. Zeskanowałam kartę biedronka i dostałem „bonus” za każde 2 sztuki trzecia gratis
Ale za 2 szt. Normalnie zapłaciłem
w Orange normalnie płace 35 zł za nielimitowane rozmowy a bonus to nielimitowany internet
i w Orange i w biedronce normalnie płace. Za jazdę autobusem tez place bilet miesięczny i mam przejazdu bez limitu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Więc czasem warto kawę na ławę napisać, bez owijania w bawełnę i uproszczeń.
Osobiście nie miałem nigdy OFNK i prawdę mówiąc trochę mi zajęło zrozumienie o czym pisuje się na NO w tematach kartowych. A już te różnorakie promocje i przegródki GB to jakieś szaleństwo, IMHO.
Nie żeby to miało jakieś znaczenie dla mnie, tak czy owak miło że Tobie pasuje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po tegorocznych zmianach w OFnK polecam każdemu budowanie oferty z różnych cegiełek dla zapewniania własnych potrzeb przyjmując za podstawę autodoładowanie o najniższych parametrach - 5 zł przy 1 zł lub mniej.
Oferty stricte przedłużające można wtedy wrzucić do kosza, a nową funkcjonalność wykorzystać dla bezpieczeństwa, optymalizacji kosztów i automatycznego utrzymania GB w NL oraz bonusie za doładowanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Słowo FREE nie oznacza tu za darmo tylko wolność korzystania według upodobań.
jade godzinę bo wypadek i korek to mam ochotę poscrollowac tiktoka wiec nie interesuje mnie że zleci w godzinę 10 GB
następne dwa dni posłucham muzyki w czasie jazdy i zejdzie pół GB
mam ochotę pogadać godzinę to rozmawiam jutro załatwię w 3 minuty szybkie rozmowy na temat co po drodze do domy
i internet i rozmowy mam nielimitowane
@andrzej1441 telefon opłacam żeby z niego swobodnie, normalnie i wygodnie korzystać a nie przedłużać zebrane gigabajty na jakiejś karcie sim która raz działa a raz nie można z niej nawet zadzwonić bo się optymalizuje kosztowo (lub cos w tym rodzaju)
Orane Free na Kartę to taryfa do rozmów w której płacąc przez rok po 4 z więcej co miesiąc dostaje się kilka lat nielimitowanego internetu jako bonus za używanie Orange Free właśnie do rozmów
Tysiace gigabajtów w Orange Free na kartę są dodatkiem do jej podstawowej funkcji : rozmowy bez limitu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)
Tylko Biedronka nie twierdzi że oferuje zakupy za "Free", a taryfa OFNK sugeruje że jest za darmo.
Więc czasem warto kawę na ławę napisać, bez owijania w bawełnę i uproszczeń.
Osobiście nie miałem nigdy OFNK i prawdę mówiąc trochę mi zajęło zrozumienie o czym pisuje się na NO w tematach kartowych. A już te różnorakie promocje i przegródki GB to jakieś szaleństwo, IMHO.
Nie żeby to miało jakieś znaczenie dla mnie, tak czy owak miło że Tobie pasuje.
Magentowy operator w przeszłości też miał taryfę T-Mobile Frii czy to oznacza że on też sugerował że jest za darmo XD. Albo we Francji istnieje Free Mobile to też wg. ciebie sugeruje że to jest za darmo?
Swoją drogą mimo że oferta jest zawiła to jest w niej sporo możliwości np. jako dodatkowa karta jako zapasowa, jako główna karta, albo karta do internetu. Free bądź frii oznaczało bardziej wolność od lojalek w Polsce.
U innych operatorów nie możesz mieć dodatkowej karty jako zapasowej, gdy twój operator będzie mieć awarię.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@jawwa2026napisał(-a)@j131 Słowo FREE nie oznacza tu za darmo tylko wolność korzystania według upodobań.
...
Naprawdę? A ja myślałem że "free" to coś za darmo 😉. No popatrz, człowiek uczy się całe życie...
Co prawda w angielskim takiego znaczenia jakie mu przypisujesz słowo "free" raczej nie ma, dominuje znaczenie "darmowy", a jeśli już o jakiejś swobodzie mowa to raczej nie w kontekstach marketingowych, ale w końcu angielski nie jest naszym językiem rodzimym, więc takie drobne niuanse mogą umykać.
A tak nawiasem mówiąc, jak się ma ten bełkot marketingowy do ustawy o języku polskim?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@jawwa2026 przy takim korzystaniu również ustawił autodoladowanie o najniższych parametrach.
Aktywowałbym/przedłużbym najdłuższym cyklicznym NL na 93 dni nawet częściowo.
Jakby okazywałoby się, że GB brakuje to dla 150 GB samodzielnie przedłużałbym częściowym cyklicznym na 93 dni.
Jak GB wystarczająco to niech następuje automatyczne częściowe przedłużenie cyklicznego NL i kolejne autodoładowanie.
PS. Free oznaczało, że bonus za doładowanie jest za darmo, a złotówki są do dowolnego wykorzystania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Free as a Bird
free as a bird
phrase
: completely free
After he left school he felt (as) free as a bird.
“Free as a bird.” Merriam-Webster.com Dictionary, Merriam-Webster, https://www.merriam-webster.com/dictionary/free%20as%20a%20bird. Accessed 7 Jun. 2026.
The Beatles w utworze Free as a Bird (nie moje pokolenie ani muzyka) tez nie śpiewali o ptakach za darmo
—
free
adjective, adverb
free adjective, adverb (NOT LIMITED)
Add to word list
B2
not limited or controlled:
free to I'll give you a key, so you'll be free to come and go as you like.
Am I free (= do I have permission) to leave now?
See also
feel free
free and easy
relaxed and informal:
The atmosphere in the office is fairly free and easy.
free adjective, adverb (NOT IN PRISON)
B2
not a prisoner any longer, or having unlimited movement:
She left the court a free woman after the case against her collapsed because of a legal technicality.
set someone free The new government has decided to set all political prisoners free.
go free She went free after the charges against her were dropped.
I let the dogs run free in the park.
See also
walk free
(Collins)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@andrzej1441napisał(-a)@jawwa2026 przy takim korzystaniu również ustawił autodoladowanie o najniższych parametrach.
Aktywowałbym/przedłużbym najdłuższym cyklicznym NL na 93 dni nawet częściowo.
Jakby okazywałoby się, że GB brakuje to dla 150 GB samodzielnie przedłużałbym częściowym cyklicznym na 93 dni.
Jak GB wystarczająco to niech następuje automatyczne częściowe przedłużenie cyklicznego NL i kolejne autodoładowanie.
...
Mógłbyś napisać proszę, ile przy tej gimnastyce trzeba zapłacić miesięcznie i co właściwie się za to dostaje? Ale tak prostym językiem. Bo z tego co napisałeś, przy najlepszych chęciach nic nie zrozumiałem. Żeby z kolei być prawidłowo odebranym: to nie zarzut, bardzo ale to bardzo wysoko sobie cenię twoje posty i podziwiam Cię za to, jak się w tej ofercie orientujesz - znacznie lepiej niż Operator, IMHO - z niewątpliwym pożytkiem dla klientów i generalnie bywalców NO.
Ale i tak nic z tego nie zrozumiałem.