Problem z kartą SIM

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 98
  • 285
  • 0

Problem z kartą SIM

Kupiłeś telefon z lombardu, pewnie w cenie wcale-nie-podejrzanie zaniżonej od wartości rynkowej i myślałeś że wygrałeś życie xD?

Ludzie zacznijcie myśleć i zadawać pytania, bo nie ma w życiu nic za darmo

*Edytowałem treść - moderator Wojciech.

• 42
  • 120
  • 0

Problem z kartą SIM

Sprawdziłem, jest blokada na Oppo - treść e-maila z weryfikacją: 

"...wyjaśniamy że jest ono własnością Orange,a jego użytkownik nie ma prawa do sprzedawać ..."

Za 500 zł stary odrapany oppo a98 gdzie nowy kosztuje 1000 zł

*Scaliłem wpisy - moderator Wojciech.

• 98
  • 285
  • 0

Problem z kartą SIM

XD czyli sprzedawca w lombardzie ma kilka możliwości

Opcje jak RPGu:

a) Oddać ci twoją należność w zamian za milczenie, profit

b) Nie oddawać ci należności i być wyjętym spod prawa ale nie kapujesz na komisariacie bo jesteś gitem, brak profitu

c) Nie oddawać ci należności i być wyjętym spod prawa, kapujesz niebieskim i pomarańczowemu, brak profitu

Choose wisely... xD

• 42
  • 120
  • 0

Problem z kartą SIM

Ale nawet wpisując IMEI na stronie Orange  mojego starego Poco kupionego w Media Expert przychodzi mi e-mail o takiej samej treści 

A nie ok, Poco jest w porządku, czyli okazuje się że Oppo i Xiaomi czyli mój trzeci telefon też ma tę blokadę i XDDD

• 98
  • 285
  • 0

Problem z kartą SIM

No to znaczy że nie ma blokady tak? To zostaje ci serwis co doradził ci już każdy tutaj lub jak wyżej wspomniałem extra free tip ode mnie, opcja moralna mniej hehe 

No to jak wkońcu jest? Kupiłeś telefony z lombardu i każdy ma blokade IMEI? Kto by pomyślał...

• 42
  • 120
  • 0

Problem z kartą SIM

Ale przez Allegro czyli mam chyba więcej opcji rozwiązania sytuacji 

• 98
  • 285
  • 0

Problem z kartą SIM

No alledrogo ma swoje regulaminy i o ile sprzedawca nie jest firmą krzakiem albo słupem to masz szanse dostać zwrot a jak nie to zostają ci opcje które podałem wcześniej upraszczając mocno temat oczywiście...

EDIT AI wypluło garść cennych informacji dla pana panie Marcin

Sprzedaż telefonu z zablokowanym numerem IMEI jest nielegalna, szczególnie gdy telefon został ukradziony, i może prowadzić do odpowiedzialności karnej za paserstwo. Zablokowanie IMEI przez operatora oznacza, że telefon nie może być używany w żadnej sieci komórkowej, a próba zdjęcia blokady na własną rękę jest zakazana w Polsce. 

Dlaczego sprzedaż takiego telefonu jest problemem?
  • Pochodzenie urządzenia:
    Blokada IMEI jest zazwyczaj zakładana na zgłoszenie operatorowi, na przykład w przypadku kradzieży telefonu. 

• Nielegalność:
    Właścicielem telefonu do momentu spłaty wszystkich rat jest operator, a nie osoba, która zakupiła go na raty. 

• Zakazane działania:
    Próba zdjęcia blokady IMEI na własną rękę przez nieuprawnioną osobę jest prawnie zabroniona w Polsce. 

Co grozi za takie działanie? 

• Zarządzanie paserstwem:
    Sprzedaż zablokowanego, a zwłaszcza skradzionego, telefonu stanowi popełnienie przestępstwa paserstwa.
  • Odpowiedzialność prawna:
    Grozi za to kara pozbawienia wolności, podobnie jak za inne umyślne przestępstwa, zgodnie z polskim Kodeksem karnym.
Podsumowując:
Nie można sprzedawać telefonu z zablokowanym numerem IMEI, ponieważ jest to nielegalne i może prowadzić do poważnych konsekwencji prawnych. W takiej sytuacji należy skontaktować się z operatorem, aby sprawdzić, czy możliwe jest uregulowanie należności lub zdjęcie blokady na legalnej drodze. 

EDIT 2 No także, czekamy na dalszy rozwój sytuacji, zaczyna się robić ciekawie xD

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Problem z kartą SIM

Nie do końca tak jest. To , że telefon "należy " do Orange nie oznacza, że jest na niego zadłużenie.  Odnoście Oppo myślę, że będę w stanie określić, czy ma blokadę. Jeżeli chcesz abym to sprawdził to zagadaj na priv. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Problem z kartą SIM

Czyli to nie magiczna zaraza przenoszona drogą SIM ani zabójcza aktualizacja, tylko zwyczajna koincydencja aktualizacji i żonglerki kartami z aktywacją blokady po IMEI. To, że coś się zdarza blisko siebie w czasie nie implikuje przyczynowości.